Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8526
  • Печат

Шоколадово малинова торта

 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_cake-d.jpg

 

Продукти за блата
 
60 г меко масло
30 г пудра захар
3 жълтъка
60 г заквасена сметана
3 белтъка, разбити на сняг с 35 г захар
1 ваниля
60 г брашно
40 г нарязани запечени бадеми или други ядки по избор
 
 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_-cake_2.jpg

 

Продукти за трюфел крема
 
400 г течна сметана
60 г захар
400 г натурален шоколад
140 г масло
 
Продукти за малиновото желе
 
800 г малини
200 г захар
2 пакетчета желатин (20 г )
 
Друго
 
200 г готов подсладен бадемов марципан
пресни малини за украса
суров шам фъстък за украса
 
 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_-cake_3.jpg

 

Приготвяне
 
* За блата разбийте на крем маслото с пудрата захар. Прибавете жълтъците, сметаната и ванилията. Накрая смесете крема с разбитите със захар белтъци, брашното и ядките като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. 
 
* Изсипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 180* фурна за около 20 минути докато се зачерви приятно. Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади. 
 
* За трюфел крема загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и сипете в нея начупения шоколад, захарта и маслото. Бъркайте докато получите гъст лъскав крем и захарта се стопи. Ако ползвате подсладена сметана не слагайте захар в крема. 
 
* За малиновото желе кипнете плодовете със захарта. Гответе 2 - 3 минути. Пасирайте с пасатор  и претрийте всичко през цедка. Загрейте желатина на водна баня, накиснат в малко студена вода. След като се разтвори го смесете с малиновото пюре и разбъркате добре. Оставете желето да се охлади на стайна температура преди да го сложите в тортата.
 
 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_-cake_1.jpg

 

  Сглобяване
 
* На дъното на тортена чиния поставете блата и го стегнете с подвижен ринг. Покрийте ринга от вътрешната страна с ацетатна лента за да може след това лесно да го отстраните без да се нарани външния вид на тортата. Ако не разполагате с ацетатно фолио може да си купите по-еластични полиетиленови папки - джоб от книжарницата  и да направите лента от тях. За по-добър вид на блата изрежете краищата му, тъй като борда на тортата не е измазан с крем  и се вижда. 
 
* Върху блата сипете 1/3 от крема като леко го затоплите преди това. Разнесете го равномерно с лъжица и оставете тортата за 10 минути в хладилника. Това е достатъчно за да се стегне ганаша. 
 
* Върху крема сипете малиновото желе. То трябва да е студено, но да не е почнало да желира. Отново върнете тортата в хладилника за 3 - 4 часа докато желето се стегне добре. 
 
* Върху малиновото желе нанесете 1/3 от ганаш крема като отново леко го затоплите. Може да направите това и в микровълнова фурна за 10 секунди. Разнесете равномерно и приберете в хладилника за да стегне крема. 
 
* Разточете бадемовия марципан върху плота, поръсен с малко пудра захар. Разточете кръг с диаметъра на тортата и го сложете върху втория пласт крем. 
 
* Накрая отново затоплете ганаша, който е останал и го излейте най-отгоре като глазура. Може да оставите малка част от него за украса, ако ви харесва тази, която аз съм направила. Приберете тортата в хладилника за 1 нощ. Преди сервиране с горещ нож маркирайте тортата на парчета. Сложете в шприц останалия ганаш и украсете триъгълниците. Гарнирайте с малини и поръсете с малко счукан шам фъстък. Да ви е сладко!
 
 Рецепта - Лафер
 
 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_-cake_4.jpg

 

 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_-cake_5.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: малини торти

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Десислава Иванова Понеделник, 22 Февруари 2016

    Здравей Йоли! Направих тортата вчера. Стана страхотна. Получими се един проблем, като махнах ринга, желираният блат леко се хлъзка върху шоколадовия. Не се получи спойка между двата блата. Каква би могла да е причината. Поздрави Деси

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 23 Февруари 2016

    О, Деси! Много ти благодаря за доверието! Радвам се, че е станала хубава тортата. Така е, права си, леко се хлъзга и при мен. Даже се и отделя като го режеш. Няма как да се избегне. Но ако отстрани човек измаже тортата с крем той ще държи цялата конструкция. Аз исках да се виждат пластовете и затова не я измазах. Така че, измазването би предотвратило това.

  • Гост
    Мария Тодорова Сряда, 11 Май 2016

    Здравей Йоли :)
    Тази торта е повече от прекрасна, много искам да я направя за рождения си ден. Искам да те попитам за рецепта за бадемов марципан, тъй като след голямо обикаляне по магазините не можах да открия. Имам още едно питане малините мога ли да ги заменя с ягоди?
    Откакто видях твоите рецепти се запалих да правя торти. Невероятна си Йоли, продължавай все така да ни изненадваш с прекрасните си рецепти.
    Хубав и спокоен ден :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Май 2016

    Благодаря ти Мария! Много си мила, много топлинка ми носиш! Ще се радвам, ако ти хареса тази торта. Много е вкусна, направо е прекрасна. Да, разбира се, че може и с ягоди. И те си пасват чудесно с шоколад, но с малини мисля, че е по-ароматно. Напълно те разбирам за марципана. Трудно се намира у нас. Може би в Метро е най-сигурно.

    Аз не съм правила домашен марципан, все готов си купувам. Но с удоволствие ще ти препоръчам една рецепта. Това е блогът на твоя адашка. Погледния рецептата, много е хубава.

    http://www.mycookingbookblog.com/kak-se-pravi-bademov-marcipan/

  • Гост
    Мария Тодорова Понеделник, 06 Юни 2016

    Здравей Йоли :)
    Искам да ти кажа, че направих тортата и е страхотна, направих си и бадемовия марципан по рецептата.
    Сега я правих тортата с ягоди, другия път ще я направя непременно с малини:)
    Бях направила и твоите гризини с маслини, само че сложих зелени. Всичко е много вкусно благодарение на теб. Дъщеричката ми много обича да ги похапва.
    Продължавай все така да ни радваш с прекрасните си рецепти:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Юни 2016

    Благодаря ти, мила Мария! Много се радвам, че ти е харесала тортата. Аз не съм правила марципан, все мързеливата я карам, купувам си. Харесвам го този продукт, имам доста рецепти с него. Но съм в Германия и тук го продават във всеки магазин. Благодаря ти за доверието! Много, много ме зарадва!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus