• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 10911
  • 16 коментара
  • Печат

Шоколадово малинова торта

 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_cake-d.jpg

 

Продукти за блата
 
60 г меко масло
30 г пудра захар
3 жълтъка
60 г заквасена сметана
3 белтъка, разбити на сняг с 35 г захар
1 ваниля
60 г брашно
40 г нарязани запечени бадеми или други ядки по избор
 
 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_-cake_2.jpg

 

Продукти за трюфел крема
 
400 г течна сметана
60 г захар
400 г натурален шоколад
140 г масло
 
Продукти за малиновото желе
 
800 г малини
200 г захар
2 пакетчета желатин (20 г )
 
Друго
 
200 г готов подсладен бадемов марципан
пресни малини за украса
суров шам фъстък за украса
 
 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_-cake_3.jpg

 

Приготвяне
 
* За блата разбийте на крем маслото с пудрата захар. Прибавете жълтъците, сметаната и ванилията. Накрая смесете крема с разбитите със захар белтъци, брашното и ядките като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. 
 
* Изсипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 180* фурна за около 20 минути докато се зачерви приятно. Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади. 
 
* За трюфел крема загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и сипете в нея начупения шоколад, захарта и маслото. Бъркайте докато получите гъст лъскав крем и захарта се стопи. Ако ползвате подсладена сметана не слагайте захар в крема. 
 
* За малиновото желе кипнете плодовете със захарта. Гответе 2 - 3 минути. Пасирайте с пасатор  и претрийте всичко през цедка. Загрейте желатина на водна баня, накиснат в малко студена вода. След като се разтвори го смесете с малиновото пюре и разбъркате добре. Оставете желето да се охлади на стайна температура преди да го сложите в тортата.
 
 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_-cake_1.jpg

 

  Сглобяване
 
* На дъното на тортена чиния поставете блата и го стегнете с подвижен ринг. Покрийте ринга от вътрешната страна с ацетатна лента за да може след това лесно да го отстраните без да се нарани външния вид на тортата. Ако не разполагате с ацетатно фолио може да си купите по-еластични полиетиленови папки - джоб от книжарницата  и да направите лента от тях. За по-добър вид на блата изрежете краищата му, тъй като борда на тортата не е измазан с крем  и се вижда. 
 
* Върху блата сипете 1/3 от крема като леко го затоплите преди това. Разнесете го равномерно с лъжица и оставете тортата за 10 минути в хладилника. Това е достатъчно за да се стегне ганаша. 
 
* Върху крема сипете малиновото желе. То трябва да е студено, но да не е почнало да желира. Отново върнете тортата в хладилника за 3 - 4 часа докато желето се стегне добре. 
 
* Върху малиновото желе нанесете 1/3 от ганаш крема като отново леко го затоплите. Може да направите това и в микровълнова фурна за 10 секунди. Разнесете равномерно и приберете в хладилника за да стегне крема. 
 
* Разточете бадемовия марципан върху плота, поръсен с малко пудра захар. Разточете кръг с диаметъра на тортата и го сложете върху втория пласт крем. 
 
* Накрая отново затоплете ганаша, който е останал и го излейте най-отгоре като глазура. Може да оставите малка част от него за украса, ако ви харесва тази, която аз съм направила. Приберете тортата в хладилника за 1 нощ. Преди сервиране с горещ нож маркирайте тортата на парчета. Сложете в шприц останалия ганаш и украсете триъгълниците. Гарнирайте с малини и поръсете с малко счукан шам фъстък. Да ви е сладко!
 
 Рецепта - Лафер
 
 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_-cake_4.jpg

 

 

b2ap3_thumbnail_Raspberry_-cake_5.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: малини торти

Коментари

  • Гост
    Десислава Иванова Понеделник, 22 Февруари 2016

    Здравей Йоли! Направих тортата вчера. Стана страхотна. Получими се един проблем, като махнах ринга, желираният блат леко се хлъзка върху шоколадовия. Не се получи спойка между двата блата. Каква би могла да е причината. Поздрави Деси

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 23 Февруари 2016

    О, Деси! Много ти благодаря за доверието! Радвам се, че е станала хубава тортата. Така е, права си, леко се хлъзга и при мен. Даже се и отделя като го режеш. Няма как да се избегне. Но ако отстрани човек измаже тортата с крем той ще държи цялата конструкция. Аз исках да се виждат пластовете и затова не я измазах. Така че, измазването би предотвратило това.

  • Гост
    Мария Тодорова Сряда, 11 Май 2016

    Здравей Йоли :)
    Тази торта е повече от прекрасна, много искам да я направя за рождения си ден. Искам да те попитам за рецепта за бадемов марципан, тъй като след голямо обикаляне по магазините не можах да открия. Имам още едно питане малините мога ли да ги заменя с ягоди?
    Откакто видях твоите рецепти се запалих да правя торти. Невероятна си Йоли, продължавай все така да ни изненадваш с прекрасните си рецепти.
    Хубав и спокоен ден :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Май 2016

    Благодаря ти Мария! Много си мила, много топлинка ми носиш! Ще се радвам, ако ти хареса тази торта. Много е вкусна, направо е прекрасна. Да, разбира се, че може и с ягоди. И те си пасват чудесно с шоколад, но с малини мисля, че е по-ароматно. Напълно те разбирам за марципана. Трудно се намира у нас. Може би в Метро е най-сигурно.

    Аз не съм правила домашен марципан, все готов си купувам. Но с удоволствие ще ти препоръчам една рецепта. Това е блогът на твоя адашка. Погледния рецептата, много е хубава.

    http://www.mycookingbookblog.com/kak-se-pravi-bademov-marcipan/

  • Гост
    Мария Тодорова Понеделник, 06 Юни 2016

    Здравей Йоли :)
    Искам да ти кажа, че направих тортата и е страхотна, направих си и бадемовия марципан по рецептата.
    Сега я правих тортата с ягоди, другия път ще я направя непременно с малини:)
    Бях направила и твоите гризини с маслини, само че сложих зелени. Всичко е много вкусно благодарение на теб. Дъщеричката ми много обича да ги похапва.
    Продължавай все така да ни радваш с прекрасните си рецепти:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Юни 2016

    Благодаря ти, мила Мария! Много се радвам, че ти е харесала тортата. Аз не съм правила марципан, все мързеливата я карам, купувам си. Харесвам го този продукт, имам доста рецепти с него. Но съм в Германия и тук го продават във всеки магазин. Благодаря ти за доверието! Много, много ме зарадва!

  • Гост
    Весела Понеделник, 01 Април 2019

    Йоли, здравей

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 01 Април 2019

    Здравей, Веси.

  • Гост
    Весела Понеделник, 01 Април 2019

    Ами аз толкова много писах, хм...
    Къде е коментарът не знам.
    Все такива прекрасни разкошности да твори и да ни радваш.
    Споделих, че съм правила тази разкишотия два пъти и въпреки, че винаги става 6никално вкусна, нещо не се спрсвям добре.
    Блатът не ми се навдига така и сякаш е по - сбит. На а грам въздух в него. И ми се получава неравномерно висок.
    Съвет?
    Друго, мога ли да не прецежда малините? Доста трудоемко и не с особено добри резултати ми е тази " операция".
    И има много фира.
    Благодаря за коментарът и съветите предварително!
    И да знаеш, това е моят връх на торите. Уникална, като текстури, като комбинация от вкусове и красота.
    Благодаря пак

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 04 Април 2019

    Ето ти го коментара, не се притеснявай. Явно първия път не си го публикувала.
    Веси, много си ми мила, благодаря ти! Радвам се, че ти харесват тортите ми и ги опитваш.
    Принципно този блат действително е по-твърд от нормалните пандишпанови. Не е така пухкав, но е доста устойчив и дава стабилна основа. Знаеш, въздухът идва само от внимателно прибавените белтъци. Малко бъркане с лопатка, леко бъркане и веднага във фурната. Ако избяга въздухът от тестото преди самото печене, нищо не може да се направи. За да ти е равномерен удари няколко пъти формата върху масата преди да я сложеш във фурната. Така тестото се намества, въздухът се разпределя равномерно и неравнините са по-малко. Но да знаеш, на мен като ми се случи изобщо не му мисля. Като изстине изрязвам всички неравности с ножа за хляб и туйто. Не мисли, че не ми се случва. Напротив, даже често. Всяко тесто е различно и съответно изглежда различно като изпечен продукт.
    Малините-това е само твой избор. Лично аз обичам семчиците им в сладкиши и торти. Но много хора не ползват малини точно поради тази причина. Никак не им харесва да има семки. Така че, ако на вас у дома ви харесва, изобщо не се колебай да си ги оставиш цели. Фира има, определено не е малко. Все пак не я хвърляй. Сложи семките и пулпата в бутилка с ябълков оцет и я забрави в шкафа за няколко месеца. Прецеди и ще се учудиш сама, какъв великолепен оцет си направила.

  • Гост
    Весела Четвъртък, 04 Април 2019

    Ей, Йоли, искрено благодаря!
    От такива вдъхновителки като теб ми се иска от обикновен счетоводител да се превърна в кулинар, не само любителски.
    Няма човек, който да не си е припаднал по тази разкошотия, да знаеш ;-)
    И греша на още едно място, може би твърде смилам бадемите.
    Като че ли има нужда от малко хрупкавост или „нещо за дъвчене” :-), но затова могат да допринесат и малиновите семки.
    Намерих си и в Пловдив магазинче, от което мога да си купя готов марципан и ацетатна лента. Предвиждам си малко повече спокойствие и време в кухнята и...3 ми е любимото число, ще стане най - доброто ми изпълнение.
    Топли прегръдки от мен

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 04 Април 2019

    Веси, приятно майсторене ти желая. И никога не забравяй, правиш само това, което на вас ви харесва. Не се колебай да променяш рецептите. Те са само насоки, а истинския вкус идва от личните предпочитания. Благодаря ти още веднъж!

  • Гост
    Весела Четвъртък, 04 Април 2019

    Ще! Обещавам! Малко повече опит и увереност...и смелост и ще се случат нещата.
    Благодаря за подкрепата :-)

  • Гост
    Руми Четвъртък, 02 Май 2019

    Здравейте Йоли, тортите ви са невероятни! Бих искала да направя тази, но с ягоди надявам се да се получи. Искам обаче да попитам дали ако се измаже с ганаш или маслен крем е подходяща за покриване с фондан, защото е за детски рожден ден и такива са предпочитанията ?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Май 2019

    Здравей, Руми. Многоще се радвам да пробваш тотрата и се надявам да се хареса от всички. Разбира се, ще стане и с ягоди. Те са също чудесен ароматен плод, която добре си кореспондира с шоколад. Да, с ганаш или маслен крем няма проблем. Добре покрий желето, за да не прозира и да не разводни фондана. Няма да има никакъв проблем. Благодаря ти много за доверието и весел празник!

  • Гост
    Руми Четвъртък, 02 Май 2019

    Много благодаря за бързия отговор!

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 23 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus