• Начало
  Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
 • Категории
  Категории Показва списък с категории от тази статия.
 • Архиви
  Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
 • Вход
  Вход форма за вход
Публикувано от в в Сладки закачки
 • Размер на шрифта: По-голям По-малък
 • Посещения: 2075
 • 0 коментара
 • Печат

Шоколадови бонбони с мек бадемов пълнеж

 

b2ap3_thumbnail_bonboni_marzipan_1.jpg

 

За да направите перфектни бонбони е нужно шоколада да е темпериран. Нека си припомним най-важните стъпки.
Стопете го на водна баня, но водата в никакъв случай не трябва да завира.
Внимавайте да не попадне вода в него.
Разбира се, можете да стопите шоколад и в микровълновата фурна, но трябва много да внимавате - опасността да загори е голяма. Задължително трябва да намалите фурната на минимална мощност. Аз ползвам функцията за размразяване. Но за да сте сигурни, стопете го на водна баня.
Стопете 2/3 от шоколада, който сте приготвили. Махнете от водната баня и прибавете останалата 1/3. Бъркайте, докато се получи плътна, лъскава и гладка смес. По този начин вие темперирате шоколада, което ще запази неговата лъскавина и еластичност. Ако разполагате с домакински термометър можете да следите температурата на вече темперирания шоколад. Тя трябва да е близка до телесната - около 35*С.  Професионалните сладкари темперират шоколада върху студена мраморна плоча, като го размесват с шпатула докато се охлади и достигне оптималната температура. Начинът, който ви предлагам е за любителско домашно приготвяне на темпериран шоколад.
След като сте темперирали шоколада, той е готов за работа. От него може да направите най-различни украси, бонбони и изобщо, каквото ви душа иска.

Продукти за около 30 бонбона:

200 г стопен натурален шоколад
150 г бадемов марципан
50 г бял шоколад
50 мл амарето или друг бадемов ликьор
100 мл течна сметана
ванилия

Приготвяне:

* Накъсайте марципана на дребни парченца, а белия шоколад нарежете на ситно. Кипнете сметаната и махнете от огъня. Към нея прибавете марципана и белия шоколад. Разбъркайте докато всичко се стопи и получите гладък крем. Може да го направите още по-фин с пасатор. Налейте амаретото и подправете с ванилия. Оставете пълнежа да се охлади напълно. Подходящо е да го направите от предния ден и да го оставите в хладилника. Ще получите гъст полутечен крем със силно изразен бадемов вкус и аромат.

* Във форми за бонбони сипете малко от стопения натурален шоколад. С четка намажете стените за да получите шоколадова черупка.
Другият начин е да облеете стените на формите с шоколада, като накланяте цялата матрица в въртеливи движения. Обърнете формата върху решетка за да се отцеди излишния шоколад. След като се втвърди го съберете с шпатула и го ползвайте отново.
Все пак от опит мога да кажа, че ако формите са меки силиконови е по-удобно това да се направи с малка четка, тъй като формата се огъва и е трудно стените да се покрият равномерно с шоколад.
Ако нямате специални форми за бонбони може да ги направите в най-обикновени хартиени малки капсули. Тук може да погледнете как става това.

* След като направите шоколадовите черупки ги оставете на стайна температура докато се стегне шоколада. Напълнете ги с бадемовия крем, но не съвсем до горе. Запечатайте ги със стопен шоколад, като сипете от него върху крема и внимателно го разнесете с четка. Оставете бонбоните напълно да се втвърдят и внимателно ги извадете от формите. Не бъдете нетърпеливи, не бързайте да ги вадите. Нека всичко се стегне наистина добре. Пълнежът е течен и ако шоколада не е добре втвърден лесно ще се счупи и крема ще изтече. Моят съвет е да ги оставите на стайна температура за една нощ, а не в хладилника. Но цялата тайна се крие наистина в темперирания шоколад. Ако това е направено правилно няма да имате никакви проблеми. При недобре темпериран шоколад бонбоните губят блясъка си и побеляват, много трудно се втвърдяват и много  лесно се топят при допир. С други думи, ядовете са налице.
Бонбоните са изключително вкусни и ще се радвам да ги опитате. Самият крем може да ползвате в кремове, да го разредите още малко със сметана за сос към сладолед или кекс, както и да му добавите още марципан и бял шоколад и да направите от него трюфели. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_bonboni_marzipan.jpg

последно модифициран в

Коментари

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 22 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus