Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3173
  • Печат

Шоколадова торта с трюфели


Продукти

Блат

1 яйце
1 1/2 ч.ч. захар
125 г стопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
2 ванилии
3 с.л. какао
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. студено прясно мляко за сиропиране

Крем

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
12 с.л. захар
8 с.л. брашно с връх
настъргана кора от  1 лимон
1 ванилия
1 ч.ч. течна сметана за разбиване

Трюфели

1/3 ч.ч. течна сметана
150 г натурален шоколад
ромова есенция
1/2 ч.ч. печени счукани орехи

 



Приготвяне

*  За блата разбийте яйцето със захарта. Добавете маслото, киселото мляко и ванилията. Пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера и го сипете в тестото. Разбъркайте добре. Изпечете тестото на два отделни блата или в малки тавички или в  тортена форма. Приблизителният диаметър е около 24/25 см. Не ви съветвам да го печете наведнъж  и после да го режете хоризонтално. Блатът е крехък  и ронлив и не е подходящ за това. Печете в предварително загрята на 180* фурна за 20-25 мин. Проверявайте дали тестото се е изпекло с дървена клечица.

*  За крема първо разбъркайте брашното заедно със захарта, ванилията и лимоновата кора. Сложете жълтъците и налейте малко мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с останалото мляко и сварете гъст крем. Добре е да варите подобен крем в съд с незалепващо покритие или на водна баня. Оставете крема напълно да се охлади и го разбийте добре с миксер на високи обороти. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечния крем.

* За трюфелите загрейте сметаната до кипване. Прибавете към нея шоколада и бъркайте докато се стопи. Подправете с ромова есенция. Ако желаете може да ползвате друг аромат. Накрая сипете орехите, разбъркайте и оставете сместа да се охлади. Направете трюфели.

* Сглобете тортата като първо сиропирате двата блата с прясното мляко. Ако обичате вкус на алкохол в сладкишите може да добавите ром или бренди. Върху единия блат сипете дебел пласт крем и забодете в него трюфелите. Похлупете с втория блат и притиснете леко. С останалия крем измажете богато тортата. Може да ползвате част от него и за украса. Гарнирайте тортата с карамелизирани бадеми или други ядки. Да ви е сладко!

 

 

 

 

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Стелияна Недева Сряда, 21 Януари 2015

    Добра вечер или кажи-речи дяобра нощ,Йоли.Днес се позахванах и аз да се правя на "майсторица" в тортоправенето с тази торта,засега уж всичко върви добре,но имам една идея и реших първо да питам,пък после да я осъществявам.Та въпроса ми е-мога ли да я залея с ганаш,без да я украсявам с орехи,и ако да да го оставя да се разтече или да измажа?Украсата с орехите много ми харесва,но искам да е по "купешка" на вид,че ще е подарък за мъж ,ако не я "ОПЛЕСКАМ" разбира се."Власите се давят на края на Дунава"-както се казва.Спокойна нощ и благодар

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 23 Януари 2015

    Благодаря за доверието, Стели. Дано не ти отговарям прекалено късно. Разбира се, че можеш. Както ти хареса, така направи. Белият ганаш е много хубав за глазура. Аз го харесвам небрежно разтечен, но ти както решиш. Само имай предвид, че ще ти трябва повече шоколад, но ти знаеш. На 80 мл сметана някъде съм 150 - 200 г шоколад. Сама си преценяй гъстотата, ако е рядко добави още шоколад и обратгното. Нищо няма да оплескаш, никакви влади, никакъв Дунав. Ще стане чудна торта. Благодаря ти отново!

  • Гост
    Боряна Христова Сряда, 18 Февруари 2015

    Здравейте поздрави за прекрасния блог :) следя го от доста време и имам много любими рецепти. Въпроса ми е една и съща сметана ли ползвате за трюфелите и крема и как правите ядките за украсата парченцата ядки изглеждат много добре. Ще се опитам да направя тази торта за рожден ден на приятелка. Благодаря предварително и продължавайте да ни радвате с кулинарното си творчество ?) усмихнат ден

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Благодаря ти, Боби. Много си мила. Страшно се радвам, че харесваш рецептите ми. Да, сметаната е една и съща. Просто за крема съм упоменала, че сметаната задължително трябва да е сладкарска, тоест да може да се разбие на сняг. Докато за трюфелите сняг не ни е нужен, тъй като сметаната се затопля. Но явно е объркващо така, ще го променя в рецептата. Ядките, които виждаш не съм ги правила аз. Това е готов бадемов гриляж. С други думи, бадемов крокант. Купувам го от магазина на Змееборец на ул.Кадемлия 6 в Редута. Ако си в София може да си вземеш оттам. Благодаря ти още веднъж. Надявам се тортата да се хареса на всички.

  • Гост
    Боряна Христова Сряда, 18 Февруари 2015

    Благодаря за скоростния отговор и помощ:) ще пиша за отзивите след рожденния ден. Хубава вечер

  • Гост
    Боряна Христова Сряда, 04 Март 2015

    Боряна Христова

    Здравейте Йоли още веднъж искам да благодаря за помоща и за хубавата рецепта :) Рождениия ден мина и мисля се справих с тортата. Ще цитирам реакцията на рожденничката "Уау" беше много доволна. С ваша помощ празника стана истински :) благодаря още веднъж. Хубава вечер

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 04 Март 2015

    RE:Боряна Христова

    Много, много се радвам, Боби! Благодаря ти още веднъж за доверието! Да ви е сладко!

  • Гост
    Люси Сряда, 02 Декември 2015

    Здравей Йоли! Помолихаме да спретна нещо сладичко да се почерпим за рождения ден на наше детенце. И пак за помощ надничам в твойте рецепти. Та за тази торта тъй като не ми се чукат орехи , а имам пак по твойта рецепта готови (несъм ги пълнила още) малки еклерчета да заместя трюфелите с еклерчета като ги напълня с крем от 1/3ч.ч.сметана и 160гр.шоколад

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 03 Декември 2015

    Страхотна идея, Люси! Ще стане страхотно! И интересно, и красиво, и вкусно. Благодаря ти за хубавата идея.

  • Гост
    Мария Сряда, 09 Ноември 2016

    :)

    Здравейте на всички.Казвам се Мария!Ако някой се чуди дали да прави този разкош...да ви кажа спрете да се чудите.Уникална е! Опитахме я вече.Трюфелите са разкошни.Правя си ги отделно в различни варианти.Тортата смених украсата с на Великденска торта Гнездо.Дълго време беше коментирана :) Поздрави за пореден път от семейството ни Йоли- страхотна си.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 10 Ноември 2016

    RE::)

    Еха, Мими, какъв коментар! Благодаря ти от сърце! Усмихна ме от сутринта! Много, много се радвам, че ви е харесала тортата! Какъв кеф! Ура ....

  • Гост
    Ивета Петък, 05 Май 2017

    Здравей Йоли,

    ще ми се да приготвя тази торта за парти-изненада утре вечер. Твоята украса много ми харесва, но не съм сигурна как приготвяш карамелизираните парченца ядки.

    Мислиш ли, че е добра идея да сглобя тортата днес в ринг за да се стегне добре, а утре да я украся с крем и ядки и пак да я прибера в хладилника до вечерта ?

    Благодаря предварително!

    Ивета

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 08 Май 2017

    Ех, Иве, много късно ти отговарям сигурно. Извини ме, но покрай празниците не бях в къщи и нямах интернет на разположение. Все пак да ти кажа. Този крокант, който виждаш е готов, така съм го купила. Иначе може сама да направиш. Карамелизираш захар и слагаш вътре ядките. Изсипваш ги на тънък пласт върху хартия за печене и след като се втвърди всичко добре го счукваш на ситно. Но този крокант не търпи влага дълго време. Ако стои много в хладилника ще се разтече. Благодаря ти за доверието и ме извини още веднъж.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus