Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4476
  • Печат

Шоколадова торта с мока крем

 


Продукти

За блата

200 г шоколадови чаени бисквити
100 г печени безсолни печени лешници
100 г меко масло

За крема

100 г черен шоколад
1/4 ч.ч. течна пълномаслена сметана

За мока крема

200 г черен шоколад
60 г течно масло
2 жълтъка
1 ч.ч. студено силно кафе еспресо
1 пакетче желатин (10 г)
1 ч.ч. пълномаслена течна сметана




Приготвяне

* С кухненски робот смелете бисквитите и ядките. Добавете маслото и разбъркайте добре.

* Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете бисквитените трохи и направете тънък блат с висок борд като притискате плътно с пръсти. За да загладите добре дъното и борда ползвайте супена лъжица.

* За крема стоплете сметаната до кипване,отстранете я от огъня и сипете в нея шоколада. Разбъркайте докато получите хомогенен лъскав крем. Сипете го върху бисквитената подложка и поставете формата в хладилника за да се стегне докато приготвите мока крема.

* За мока крема стопете на слаб огън в тефлонов съд шоколада и маслото. Докато сместа е още гореща прибавете жълтъците и енергично разбъркайте. Налейте кафето, 1/3 от сметаната и желатина,разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте всичко добре и оставете да изстине. Разбийте на твърд сняг останалата сметана и я прибавете към охладения крем.

* Сипете мока крема върху втвърдения шоколадов крем и поставете в хладилник за няколко часа.

* Преди да сервирате отстранете хартията,посипете повърхността с какао и украсете с настърган шоколад или шоколадови стружки. Да ви е сладко!

* Може да направите малки персонални тортички вместо една голяма. Елегантно и красиво е!


 

 

последно модифициран в
Отбелязана с: Йоли мока торта шоколад

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ралица Вторник, 21 Април 2015

    Ганаш

    Здравей, Йоли! Каквото и да кажа ще е прекалено тривиално за произведенията, които твориш! Ти си ми вдъхновение и ти благодаря! Когато трябва да правя торта изобщо не се ровя в интернет, а единствено в твоя блог. Избирам и правя. Естествено и обирам възхищения след това, макар че не мога да се меря изобщо с теб! Бъди здрава и все така мила и вдъхновяваща!
    Имам въпрос и се надявам да ми отговориш, когато намериш свободно време. Вярвам, че ще е полезно и за другите кулинари. Интересува ме, какъв шоколад ползваш при направата на Ганаш. Вярно, че пазара изобилства, но някак не мога да постигна задоволителен резултат, а ползвах различни марки. Другия по-голям проблем е какаото. Така и не попаднах на хубаво какао, а и няма много избор. Ще се радвам да споделиш твоя опит с тези две съставки. Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 21 Април 2015

    RE:Ганаш

    Благодаря ти мила Рали. За цялото това доверие! Винаги много ме радваш!

    Много правилно задаваш тези въпроси. Особено с какаото е голям проблем. Аз купувам какао и шоколад само от "Змееборец". Магазинът им в София е в Редута на ул. Кадемлия 6. Мисля, че правят и онлайн доставки с наложен платеж. Прекрасен белгийски и италиански шоколад имат, 3 вида. Както и какаото, и белгийското, и италианското са супер. Препоръчвам на всички.

  • Гост
    Влади Вторник, 26 Май 2015

    RE:Ганаш

    Просто за информация аз ползвам на Д-р Йоткер, много е хубаво.

    Поздрави за теб, мила Йоли! :-)))))

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 27 Май 2015

    RE:RE:Ганаш

    Може, разбира се. В крайна сметка всеки ползва това, което му харесва най-много. Др Йоткер по принцип е много хубава фирма. Ползвам доста техни продукти. Поздрави и за теб миличка!

  • Ралица
    Ралица Петък, 28 Август 2015

    Искаше ми се за рожденния ден на дъщеричката ми да направя някоя от твоите торти и се заехме с нея да разглеждаме. Но тя е мъничка душичката и погледа погледа пък каза " мамо, много са хубави, но искам детска". Мислиш ли, че има някоя врътка, която да направя към някоя от твоите торти, за да стане за мъничета, че аз гледам ама нищо не ми идва наум. Ако не, просто ще направя една отделна от твоите за семейството пък ако ще да се пукнем от сладко ;)

  • Гост
    Мария Четвъртък, 24 Септември 2015

    за кафето

    Здравейте, Йоли. Интересува ме дали чашата с кафето, което се добавя, може да се замени с друго? Питането ми е свързано с това, че искам и децата да ядат от тортата, а се притеснявам за кафето?
    Благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 24 Септември 2015

    RE:за кафето

    Мила, изобщо го пропусни. Разбира се, че няма да слагаш заради децата. Освен, ако не сложиш безкофеиново. Но наистина няма кой знае колко голямо значение. Просто няма да мирише на кафе, голяма работа. С нищо не го заменяй. И с алкохола в сладкишите е така заради децата. Не го слагаме и толкова. Благодаря ти Мими, ще се радвам, ако ви хареса тортата.

  • Гост
    Весева Събота, 06 Февруари 2016

    Здравей, Йоли,
    Имам питане колко см е голямата торта?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 07 Февруари 2016

    Здравей, ще се радвам да опиташ тортата. Слея да кажа, че е много, много хубава. Тортата си става в съвсем стандартен размер. Около 26/28 см. Разбира се, винаги можеш да я направиш по-малка или пък по-голяма. Само от теб зависи. Просто в единия случай тортата ще е по-висока, ако диаметъра е по-малък и обратното. Благодаря ти.

  • Гост
    Маргарита Вторник, 23 Февруари 2016

    Здравей, прекрасна Йоли! Направих тортата и съм впечатлена! Любител съм на кафето и тази торта ми допадна много! Адмирации!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 23 Февруари 2016

    Ехааа, Марги! Много, много ти благодаря за доверието и хубавите думи! Страшно се радвам, че ти хареса тортата!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus