Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3478
  • Печат

Шоколадов десерт


Продукти за тестото

150 г масло
200 г захар
4 с.л. какао
100 г орехи
50 г бадеми
50 г лешници
4 яйца
60 г брашно
1 ванилия

Продукти за глазурата

1/2 бурканче конфитюр по избор
200 мл сладкарска течна сметана без захар
100 г черен шоколад



Приготвяне

* Загрейте в тефлонов  съд на умерен огън маслото, захарта и какаото. Бъркайте докато маслото се стопи и се смеси с останалите продукти. Прибавете накълцаните ядки. За по-добър вкус  може първо да ги запечете леко. Разбъркайте сместа и я оставете да се охлади. Към студената маса прибавете жълтъците, ванилията и брашното, а накрая и разбирите на сняг белтъци. Разбъркайте внимателно с лопатка. Сипете тестото в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене и го изпечете в предварително загрята на 160* фурна за около 30-40 минути. Проверявайте дали сладкиша е изпечен с дървена клечица.

* Кипнете сметаната. Махнете я от котлона и добавете натрошения шоколад. Разбъркайте докато всичко се стопи. Приберете шоколадовата сметана в  хладилника  я оставете да се охлади добре. След това я разбийте с миксер  на гъст крем.

* Намажете изстиналия сладкиш с конфитюра. Препоръчвам  кайсиев, ягодов  или малинов. Колкото по-ароматен  е конфитюра, толкова по-вкусен  ще стане сладкиша. Върху него намажете с разбитата шоколадова сметана. Поръсете с малко какао. Нарежете сладкиша на пасти и сервирайте с чаша горчиво кафе. Да ви е сладко!


 

 

 

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ани Канева Неделя, 11 Януари 2015

    Йоли, аз съм шокоман! Почти всеки ден правя десерти и май все по "шоколадови" рецепти ги спретвам! Отдавна му се каня на тоя шоколадов разкош и днес го направих! КРАСОТА!
    Тестото ми се стори малко за правоъгълната форма, която имам и го пекох в кръгла - 22см. Получи ми се точно! Четох коментарите в блога и терзанията на Светослава, как захарта ѝ се карамелизирала с маслото на котлона...Та аз разтопих маслото на микровълнова, добавих захарта и какаото и нямах никакъв проблем. Прибавих и щипка сол към сместта, щото тя подчертава вкуса на шоколада. Не разполагах с необходимото количество ядки и ползвах стотина гр. орехи и 10-тина бадема, които се мъдреха в шкафа и пак се получи разкошно. Блатът стана сочен и мек, а леко киселивият вкус на собственото ми малиново сладко (много се гордея с него) така прелестно се съчета с какаовото тесто и шоколадовата сметана, че...изядох 3 парчета! Утре съм на степ-аеробика!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Януари 2015

    И тук да ти благодаря, мила ми Ани! Винаги ме радваш толкова много. Благодаря ти и за съветите, прасто си ми безценна! Да ви е сладко на всички у дома!

  • Гост
    Саб Четвъртък, 26 Февруари 2015

    Страшно вкусен стана десертът. Аз добавих мляко към брашното и яйцата, защото не успя да ми се получи хомогенна смес. Но пак си го хапна ме с наслада :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Февруари 2015

    Много ти благодаря. Страшно са радвам, че се е получил вкусен десерт. Не е трябвало да се притесняваш, така си става сместа. Изобщо не е хомогенна. Много е гъста и трудно се разбърква. Всичко се оправя при самото печене. Благодаря ти още веднъж. Много ме зарадва наистина!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 20 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus