• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5642
  • 8 коментара
  • Печат

Шоколадов десерт


Продукти за тестото

150 г масло
200 г захар
4 с.л. какао
100 г орехи
50 г бадеми
50 г лешници
4 яйца
60 г брашно
1 ванилия

Продукти за глазурата

1/2 бурканче конфитюр по избор
200 мл сладкарска течна сметана без захар
100 г черен шоколад



Приготвяне

* Загрейте в тефлонов  съд на умерен огън маслото, захарта и какаото. Бъркайте докато маслото се стопи и се смеси с останалите продукти. Прибавете накълцаните ядки. За по-добър вкус  може първо да ги запечете леко. Разбъркайте сместа и я оставете да се охлади. Към студената маса прибавете жълтъците, ванилията и брашното, а накрая и разбирите на сняг белтъци. Разбъркайте внимателно с лопатка. Сипете тестото в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене и го изпечете в предварително загрята на 160* фурна за около 30-40 минути. Проверявайте дали сладкиша е изпечен с дървена клечица.

* Кипнете сметаната. Махнете я от котлона и добавете натрошения шоколад. Разбъркайте докато всичко се стопи. Приберете шоколадовата сметана в  хладилника  я оставете да се охлади добре. След това я разбийте с миксер  на гъст крем.

* Намажете изстиналия сладкиш с конфитюра. Препоръчвам  кайсиев, ягодов  или малинов. Колкото по-ароматен  е конфитюра, толкова по-вкусен  ще стане сладкиша. Върху него намажете с разбитата шоколадова сметана. Поръсете с малко какао. Нарежете сладкиша на пасти и сервирайте с чаша горчиво кафе. Да ви е сладко!


 

 

 

 

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Ани Канева Неделя, 11 Януари 2015

    Йоли, аз съм шокоман! Почти всеки ден правя десерти и май все по "шоколадови" рецепти ги спретвам! Отдавна му се каня на тоя шоколадов разкош и днес го направих! КРАСОТА!
    Тестото ми се стори малко за правоъгълната форма, която имам и го пекох в кръгла - 22см. Получи ми се точно! Четох коментарите в блога и терзанията на Светослава, как захарта ѝ се карамелизирала с маслото на котлона...Та аз разтопих маслото на микровълнова, добавих захарта и какаото и нямах никакъв проблем. Прибавих и щипка сол към сместта, щото тя подчертава вкуса на шоколада. Не разполагах с необходимото количество ядки и ползвах стотина гр. орехи и 10-тина бадема, които се мъдреха в шкафа и пак се получи разкошно. Блатът стана сочен и мек, а леко киселивият вкус на собственото ми малиново сладко (много се гордея с него) така прелестно се съчета с какаовото тесто и шоколадовата сметана, че...изядох 3 парчета! Утре съм на степ-аеробика!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Януари 2015

    И тук да ти благодаря, мила ми Ани! Винаги ме радваш толкова много. Благодаря ти и за съветите, прасто си ми безценна! Да ви е сладко на всички у дома!

  • Гост
    Саб Четвъртък, 26 Февруари 2015

    Страшно вкусен стана десертът. Аз добавих мляко към брашното и яйцата, защото не успя да ми се получи хомогенна смес. Но пак си го хапна ме с наслада :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Февруари 2015

    Много ти благодаря. Страшно са радвам, че се е получил вкусен десерт. Не е трябвало да се притесняваш, така си става сместа. Изобщо не е хомогенна. Много е гъста и трудно се разбърква. Всичко се оправя при самото печене. Благодаря ти още веднъж. Много ме зарадва наистина!

  • Гост
    Vili Петък, 08 Февруари 2019

    Здравейте, имам един въпрос - някакъв набухвате. не се ли слага в тестото за блата.Благодаря предварително за отговора.

  • Yoli
    Yoli Събота, 09 Февруари 2019

    Привет,Вили. Не, няма набухвател. Десертът е изключително на ядкова основа. Не е пухкав кекс, по-скоро прилича на фъдж. Ако обичате ядки у дома ще сте възхитени от вкуса му. Ще се радвам да го опиташ, благодаря ти.

  • Гост
    Илина Неделя, 10 Февруари 2019

    Здравейте,
    Какъв приблизително е размерът на тавичката?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Здравей, Илина. Най-стандартна кръгла тава, в която правя баницата. Изобщо не го мисли, не е важно. Ако тавичката ти е по-малка сладкишът ще стане по-висок. Ако е по-голяма ще стане малко по-тънък. Вкусът не страда от това, прецени сама как ще ти хареса-по-дебел или обратното. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 25 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus