- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 7117
- 22 коментара
- Абонирайте се
- Печат
Шахматни сладки
Продукти за около 60 сладки
300 г брашно
100 г захар
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон или портокал
ванилия
1 яйце
180 г студено масло
20 г какао
Приготвяне
* Разбъркайте брашното със захарта, солта, лимоновата кора и ванилията. Изсипете го в купа и оформете кладенче. В отвора сипете яйцето, а маслото нарежете отстрани на малки парчерца. С пръсти стрийте на маслени трохи и омесето гладко тесто. Ако е нужно капнете малко студена вода.
* Разделете тестото на две части и към едната прибавете какаото. Измесете наново докато какаото се абсорбира равномерно от тестото.
* Завийте по отделно двете теста в найлоново фолио и ги оставете в хладилника за 1 час.
* С част от двете теста оформете тънки фитили и ги наредете на кубче два по два шашматно. Не правете фитилите много дълги, ако работите с тестото на по-малки части ще ви е по-лесно. Дебелината на фитилите преценете сами според това колко големи искате да са бисквитите. От това зависи и колко броя ще се получат.
* От останалото тесто разточете тънки правоъгълни парчета. Върху тях сложете фитилите и премерете най-добре с линийка каква да е големината на парчето тесто, с което да завиете фитилите. Излишното тесто отрежете с нож.
* Завийте парчето тесто около фитилите, оформете ъглите колкото се може по-равно и приберете във фризер за 20 минути. Тестото задължително трябва да е почти замразено за да може след това да го нарежете на правилни бисквити без да се смачкат цветните пластове.
* Извадете тестото от фризера и нарежете на сладки с приблизителна дебелина около 3 мм.
* Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около 10 - 15 минути.
* По същият начин можеда направите охлювчета. Разточете парче тесто, върху него сложете пласт от другия цвят тесто и завийте на руло. Охладете и нарежете на бисквити. Как ще подредите цветовете оставям на вашата преценка. Да ви е сладко!
последно модифициран в
Коментари
-
Неделя, 23 Ноември 2014
Не, аз ти благодаря за доверието! Много се радвам да те видя тук. Сайтът е съвсем нов, проходи едва преди няколко часа. Страшно се радвам на регистрацията ти и на коментара. Добре дошла!
· Yoli харесват коментара. -
Вторник, 25 Ноември 2014
Здравей Йоли!
Искам да те поздравя за сайта и за все така страхотните рецепти, които споделяш с нас! Аз те следя (в добрия смисъл разбира се)) ), въпреки, че съм писал едва 1-2 пъти в блога ти. Продължавай все така да ни радваш!
А относно бисквитките - една доза от тях и една доза меденки ще ми решат проблема за идващите празници!· Yoli харесват коментара. -
Събота, 29 Ноември 2014
Здравейте,
прекрасни сладки ! А дали ще може тестото да се оцвети в други цветове, които да се запазят и след печене?· Yoli харесват коментара. -
Събота, 29 Ноември 2014
Ето един прекрасен въпрос! Благодаря, Люба. Никога нямаше да се сетя да го кажа на хората, че може тестото да се оцвети във всякакви цветове. Да, може. И още как! По Коледа биха станали неустоими сладки! За да ти останат цветовете свежи не препичай сладките. Масленото тесто и без това бързо се пече, не му трябва кой знае колко много време. Печи на 160* вместо обичайните 170-180* и ги наблюдавай. Като започнат краищата на бисквитите да потъмняват ги махай бързо. И сложи повече боя за да станат активни цнетовете. Благодаря ти още веднъж.
-
Сряда, 10 Декември 2014
Правих такива сладки преди години, в някакво списание ги имаше, вкусни и красиви
· Yoli харесват коментара. -
Сряда, 10 Декември 2014
Да, Тейче, това са много известни и харесвани сладки в цял свят. Ама са си красивички такива шарени. И вкусни, маслото е голяма работа. Благодаря ти.
· Yoli харесват коментара. -
Петък, 12 Декември 2014
Аз почти никога не коментирам по блогове, повече гледам и изпълнявам рецептите. Правя рецептите Ви от няколко години и винаги идвам тук за вдъхновение, както направих и днес. Тестото за крекерите вече е готово, сега започвам със сладките. Имам мнохо любими рецепт тук. Благодаря за вдъхновението
· Yoli харесват коментара. -
Сряда, 17 Декември 2014
Здравейте, много ентусиазирано направих шахматните сладки, но за съжаление ще споделя отрицателен опит. Сладките са повече красиви, отколкото вкусни, бройката също излезе доста по-малко, но може да съм превишила размера . Все пак благодаря за рецептата и весели празници.
· Yoli харесват коментара. -
Сряда, 17 Декември 2014
Здравей Диди. Много съжалявам да чуя това. Бисквитите са от съвсем обикновено маслено тесто. Нямат никаква рацлика в продуктите с хиляди други варианти на маслени бисквити. Просто оформянето е различно. За вкуса му ... какво да ти кажа, простички бисквитки са, съвсем обикновени наистина.
При мен бройката излезе повече, защото бисквитите са ми много мънички. Колкото за една хапка. Можеш да видиш по снимките, че съм ги сложила в чаша за чай и са се побрали поне десетина. Наистина зависи от големината на бисквитите. Но може и аз да не съм точна. Все пак за да се застраховам по някакъв начин съм написала в рецептата, че големината на бисквитите зависи от големината на оформените фитили. съответно и бройката.
Много ще са радвам, ако си харесаш някоя друга рецепта и я опиташ. Все ще ти допадне нещо на вкус. Благодаря ти, че опита. Желая ти весели и топли коледни празници. -
Вторник, 10 Февруари 2015
Здравейте, не ми стана ясно само къде отстрани се слага маслото. Благодаря.
· Yoli харесват коментара. -
Сряда, 11 Февруари 2015
В страни от брашното се нарязва на парченца, за да се размесмесват по-лесно с брашното и останалите продукти!
· Yoli харесват коментара.
Вече знам какви ще са коледните ми изненади! Благодаря Ви!