Публикувано от в в Сладки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6067
  • Печат

Шахматни сладки

b2ap3_thumbnail_chess_biscuits_2.jpg

 

Продукти за около 60 сладки

300 г брашно
100 г захар
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон или портокал
ванилия
1 яйце
180 г студено масло
20 г какао

 

b2ap3_thumbnail_chess_biscuits_6.jpg

 

Приготвяне

* Разбъркайте брашното със захарта, солта, лимоновата кора и ванилията. Изсипете го в купа и оформете кладенче. В отвора сипете яйцето, а маслото нарежете отстрани на малки парчерца. С пръсти стрийте на маслени трохи и омесето гладко тесто. Ако е нужно капнете малко студена вода.

* Разделете тестото на две части и към едната прибавете какаото. Измесете наново докато какаото се абсорбира равномерно от тестото.

* Завийте по отделно двете теста в найлоново фолио и ги оставете в хладилника за 1 час.

* С част от двете теста оформете тънки фитили и ги наредете на кубче два по два шашматно. Не правете фитилите много дълги, ако работите с тестото на по-малки части ще ви е по-лесно. Дебелината на фитилите преценете сами според това колко големи искате да са бисквитите. От това зависи и колко броя ще се получат.

* От останалото тесто разточете тънки правоъгълни парчета. Върху тях сложете фитилите и премерете най-добре с линийка каква да е големината на парчето тесто, с което да завиете фитилите. Излишното тесто отрежете с нож.

 

b2ap3_thumbnail_chess_biscuits_3.jpg

 

* Завийте парчето тесто около фитилите, оформете ъглите колкото се може по-равно и приберете във фризер за 20 минути. Тестото задължително трябва да е почти замразено за да може след това да го нарежете на правилни бисквити без да се смачкат цветните пластове.

* Извадете тестото от фризера и нарежете на сладки с приблизителна дебелина около 3 мм.

 

b2ap3_thumbnail_chess_biscuits_4.jpg

 

* Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около 10 - 15 минути.

* По същият начин можеда направите охлювчета. Разточете парче тесто, върху него сложете пласт от другия цвят тесто и завийте на руло. Охладете и нарежете на бисквити. Как ще подредите цветовете оставям на вашата преценка. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_chess_biscuits_5.jpg

 

b2ap3_thumbnail_chess_biscuits_1.jpg

 

последно модифициран в
Отбелязана с: какао маслено тесто

Йоланта Делибозова

  • mer4ii
    mer4ii Неделя, 23 Ноември 2014

    Вече знам какви ще са коледните ми изненади! Благодаря Ви!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 23 Ноември 2014

    Не, аз ти благодаря за доверието! Много се радвам да те видя тук. Сайтът е съвсем нов, проходи едва преди няколко часа. Страшно се радвам на регистрацията ти и на коментара. Добре дошла!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Mariana Петък, 28 Ноември 2014

    Непрекъснато те наблюдавам и ползвам рецептите! ;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 28 Ноември 2014

    Благодаря ти Марианка. Много се радвам, че си тук. Добре си ми дошла!

  • пако
    пако Неделя, 23 Ноември 2014

    това е просто страхотно,йоли ,давай все така...

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 23 Ноември 2014

    Спасе, наистина ли така смяташ? Знаеш ли колко са ми нужни окуражителни думи в момента? Благодаря ти от все сърце, че си тук. Благодаря и за коментара! Искрено се надявам да ти хареса при мен.

  • ibbbo
    ibbbo Вторник, 25 Ноември 2014

    Здравей Йоли!

    Искам да те поздравя за сайта и за все така страхотните рецепти, които споделяш с нас! Аз те следя (в добрия смисъл разбира се :))) ), въпреки, че съм писал едва 1-2 пъти в блога ти. Продължавай все така да ни радваш!

    А относно бисквитките - една доза от тях и една доза меденки ще ми решат проблема за идващите празници! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 27 Ноември 2014

    Здравей Илияне. Много се радвам да те видя тук! Добре дошъл! Да, по една доза бисквити ще ти свършат чудесна работа. Но не бързай. Имам още предложения. Ще пусна и други коледни рецепти, надявам се и те да ти харесат.

  • Гост
    Luba Събота, 29 Ноември 2014

    Здравейте,
    прекрасни сладки ! А дали ще може тестото да се оцвети в други цветове, които да се запазят и след печене?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 29 Ноември 2014

    Ето един прекрасен въпрос! Благодаря, Люба. Никога нямаше да се сетя да го кажа на хората, че може тестото да се оцвети във всякакви цветове. Да, може. И още как! По Коледа биха станали неустоими сладки! За да ти останат цветовете свежи не препичай сладките. Масленото тесто и без това бързо се пече, не му трябва кой знае колко много време. Печи на 160* вместо обичайните 170-180* и ги наблюдавай. Като започнат краищата на бисквитите да потъмняват ги махай бързо. И сложи повече боя за да станат активни цнетовете. Благодаря ти още веднъж.

  • Теа
    Теа Сряда, 10 Декември 2014

    Правих такива сладки преди години, в някакво списание ги имаше, вкусни и красиви :D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 10 Декември 2014

    Да, Тейче, това са много известни и харесвани сладки в цял свят. Ама са си красивички такива шарени. И вкусни, маслото е голяма работа. Благодаря ти.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Doby Cardoen Петък, 12 Декември 2014

    Аз почти никога не коментирам по блогове, повече гледам и изпълнявам рецептите. Правя рецептите Ви от няколко години и винаги идвам тук за вдъхновение, както направих и днес. Тестото за крекерите вече е готово, сега започвам със сладките. Имам мнохо любими рецепт тук. Благодаря за вдъхновението :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 14 Декември 2014

    Това прави думите ти още по-ценни! Благодаря ти от сърце, Доби! Много съм щастлива, че ти харесват рецептите ми. Весели и светли празници ти желая! Много, много ме зарадва!

  • Гост
    Диди Сряда, 17 Декември 2014

    Здравейте, много ентусиазирано направих шахматните сладки, но за съжаление ще споделя отрицателен опит. Сладките са повече красиви, отколкото вкусни, бройката също излезе доста по-малко, но може да съм превишила размера . Все пак благодаря за рецептата и весели празници.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 17 Декември 2014

    Здравей Диди. Много съжалявам да чуя това. Бисквитите са от съвсем обикновено маслено тесто. Нямат никаква рацлика в продуктите с хиляди други варианти на маслени бисквити. Просто оформянето е различно. За вкуса му ... какво да ти кажа, простички бисквитки са, съвсем обикновени наистина.

    При мен бройката излезе повече, защото бисквитите са ми много мънички. Колкото за една хапка. Можеш да видиш по снимките, че съм ги сложила в чаша за чай и са се побрали поне десетина. Наистина зависи от големината на бисквитите. Но може и аз да не съм точна. Все пак за да се застраховам по някакъв начин съм написала в рецептата, че големината на бисквитите зависи от големината на оформените фитили. съответно и бройката.

    Много ще са радвам, ако си харесаш някоя друга рецепта и я опиташ. Все ще ти допадне нещо на вкус. Благодаря ти, че опита. Желая ти весели и топли коледни празници.

  • Гост
    gergana Вторник, 10 Февруари 2015

    Здравейте, не ми стана ясно само къде отстрани се слага маслото. Благодаря.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Мерчи Сряда, 11 Февруари 2015

    В страни от брашното се нарязва на парченца, за да се размесмесват по-лесно с брашното и останалите продукти!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Февруари 2015

    Благодаря за помощта, Мерчи. Явно не съм била достатъчно ясна в рецептата.

  • Гост
    Мариана Драганчева Четвъртък, 12 Февруари 2015

    Мерчи

    Хубав ден Йоли!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Февруари 2015

    Гери, аз докато се включа, Мерчи вече е отговорила с коментар по-долу. Извини ме, че не съм била достатъчно ясна в рецептата.

  • Миленчето
    Миленчето Вторник, 17 Февруари 2015

    Току-що ги направих - страхотно са :)

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus