Публикувано от в в Салати
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 1968
  • Печат

Салата с портокал и резене

 

b2ap3_thumbnail_fennel_orange_salat_2.jpg

 

Продукти за 4 салати

2 малки глави резене (морач) или една голяма
2 портокала
1 с.л. люта горчица
1 с.л. мед
6 с.л. зехтин
сол на вкус
сок от 1 лимон
1 ч.л. семена от резене или копър
натрошени ядки за поръсване по избор

Приготвяне

* В купичка разбъркайте на крем горчицата, меда и солта. Постепенно добавете зехтина.  Ще получите гладка емулсия, подобна на майонеза. Разредете с лимонов сок и овкусете със семената.

* Изрежете кората на  портокалите с остър нож така, че да отстраните и бялата част. Нарежете ги на тънки кръгове.

* Отрежете зелената част на резенето и отстранете най-вършните листа. Също като портокалите го нарежете на тънки кръгове.

* Подредете салатите в отделни чинии, като ги оформите като кули. Редувайте резене с портокал. Отделно сипете соса в четири малки купички и сервирайте. Да ви е сладко!

b2ap3_thumbnail_fennel_orange_salat_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Bety Сряда, 25 Януари 2017

    Чудесна салата! Обичам резене, портокали.. Прекрасна ароматна чинийка, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Януари 2017

    Благодаря ти Бети. И аз много обичам резене и на салати, и запечено, и пържено. Вкусно нещо е, да. Благодаря ти.

  • Gogolina
    Gogolina Сряда, 25 Януари 2017

    Обожавам този корен и редовно си го похапваме и в салати и в супи и задушен за гарнитура. В Испания му казват фенхел :D
    Предложението ти с плод е много екзотично Йолинце ;) направо ми взриви любопитството :p

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 26 Януари 2017

    Даничка, много е вкусно. Ще се радвам да опиташ. Наистина двата вкуса си пасват идеално. Финокио, фенхел, фенел ... различно се казва в различните държави. Аз си го пиша с българското име за да могат повече хора да разберат за какво става въпрос. Някои не са чували за чуждите имена.

    В супи казваш? Там не съм пробвала. Хубава идея и ти на мен ми даваш. Благодаря ти мила.

  • Гост
    Ралица Петък, 27 Януари 2017

    Добавям още едно към имената на зеленчука - (грудка/глава на) див копър :) А семенца имам, щото взимах за една друга твоя рецепта, пръчиците с пармезан :)
    На едно събитие открих добрата комбинация между портокала и анасона. Тъй като няма да седна да си ги правя на напитка, както бяха там, твоята салата ми е чудесна алтернатива :* Благодаря ти, слънчево момиче!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 29 Януари 2017

    Благодаря ти Рали. Значи и ти смяташ, че анасон и портокал си е много гот, нали? Много се радвам да го чуя, защото намирам тази салатка за истински вкусна. Ще се радвам да я опиташ.

  • Гост
    Ралица Петък, 27 Януари 2017

    Харесва ми добавката на рукола по снимките. И имам един сироп от нар, когото подозирам в пасване на тая щуротия ;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 29 Януари 2017

    Рали, трябваше ми нещо зеленичко за освежаване. С някакви кълнове щеше да стане много нежно, но нямах. Сиропът от нар ми е много,много любим. Честно да ти кажа, често го предпочитам пред балсамикото. Чудесна ти е идеята, ще пасне идеално!

  • Светулка
    Светулка Понеделник, 06 Февруари 2017

    Много съблазнителна салата, Йоли. Изглежда прекрасно на снимката. Искам да я опитам и установих, че при нас се казва фенел, грудка. И идеята да се добавят малко кълнове е чудесна. Благодаря, миличка, за поредното красиво и вкусно творение!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Февруари 2017

    Ще се радвам, ако ти хареса, Светле. Аз я намирам за много фина. Да, казва се фенел, фенхел, финокио ... и т.н. Аз сметнах за редно да напиша българското име за да не се чудят хората. Благодаря ти Светулче. Виннаги си така мила!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 15 Декември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus