Публикувано от в в Български гозби
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2884
  • Печат

Постна лютеница

 

b2ap3_thumbnail_Potato_leek_dry_peppers_1.jpg

  

   Днес научих още една чудесна българска рецепта от монтанския край. Когато приятелката ми Нина ми каза как я приготвя я попитах: " Защо лютеница? Та тук има картофи! И защо постна? Всяка лютеница е постна!". Тя ми отговори, че я наричат лютеница, защото е бъркана, а постна, защото в нея няма дори и олио. Само сол. Никакви подправки, нищо. Бях силно впечатлена и така ми се дояде, когато Нина ми разказваше колко е вкусно да си топнеш топъл залък с препечена коричка в постната лютеница. Не се стърпях да предложа и на вас тази семпла и вкусна българска гозбица, особено по време на текущия Великденски пост. Надявам се да ви хареса, а на Нина благодаря от сърце!

 

b2ap3_thumbnail_Potato_leek_dry_peppers_2.jpg


Продукти

1/2 стрък праз
4-5 картофа
6-7 сухи червени чушки за пълнене
сол

Приготвяне

* Сварете сухите чушки докато омекнат. Отцедете ги и след като се охладят изстържете с нож меката вътрешност.

* Измийте добре картофите и ги сварете до омекване без да ги белите.

* Нарежете праза на ситно и го посолете. Стрийте го в хаванче за да омекне. Сипете чушките и също ги счукайте за кратко. Обелете горещите картофи и един по един ги прибавете към праза и чушките. Стрийте добре и тях докато получите сравнително гладка маса. Сервирайте лютеницата леко топла или студена. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_Potato_leek_dry_peppers_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Вили Неделя, 19 Март 2017

    Тъй като съм от Северозападна България, често правя тази лютика/така й казваме/, само ,че прибавям препържено олио и го сипвам при останалите продукти. Невероятно е вкусна с олиото.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 20 Март 2017

    Да, Вили, много хора ми казаха, че така се прави и нарича в северозападна България. Страхотно просто! Така се радвам като науча нещо ново! Ще направя и запържена, както ти казваш. Благодаря ти.

  • Гост
    Елена Понеделник, 20 Март 2017

    Йоли,
    правя подобна разядка, даже добавям и сушени домати.Но добавям и зехтин.Ако постът е строг / без мазнина / може да не добавя нищо.Чудесна разядка се получава.
    Вкусно и много полезно .
    Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 20 Март 2017

    Много съм радостна като преоткрия някоя такава българска рецепта, Ели. Просто е страхотно! А идеята ти с доматите е чудна! Ще пробвам, мерси!

  • Гост
    Еми Вторник, 21 Март 2017

    Аз съм от Северозападна България и моята баба ми приготвяше тази вкусотия преди повече от 25 години.Тогава бях малка и не знаех как се приготвя...до сега.Благодаря Йоли.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 22 Март 2017

    Точно така, Еми. Рецептата си е от северозападна България. Много се радвам, че събудих детските ти спомени. Страхотно е, нали? Вкусовите спомени са също толкова силни като тези, които са ни в в сърцето. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ и моят вариант. Но отсега ти казвам, че като бабината ти вкусотия втора няма да намериш. Точно това е вкусовият спомен.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 28 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus