Публикувано от в в Рула
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4033
  • Печат

Руло с крем от бъз и ягоди

 

b2ap3_thumbnail_roll_strawberries_elderberries_3.jpg

 

Продукти за блата

4 яйца
100 г захар
ванилия
3 с.л. гореща вода
70 г брашно
30 г натурално пшеничено нишесте
1 равна ч.л. бакпулвер

Продукти за крема

500 г ягоди
200 мл сироп от бъзов цвят
150 г натурално крем сирене, рикота, маскарпоне или крем фреш
200 мл разбита на сняг сметана
80 г пудра захар
10 г желатин, разтопен в малко вода на водна баня

 

b2ap3_thumbnail_roll_strawberries_elderberries_1.jpg



Приготвяне

* Разделете жълтъците от белтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. Към жълтъците прибавете 2/3 от захарта, ванилията и горещата вода. Разбийте ги с миксер на гъст крем. Към тях прибавете брашното, предварително разбъркано с нишестето и бакпулвера. Накрая с внимателно бъркане смесете основното тесто с разбитите белтъци. Бъркайте с лопатка, не с миксер. Загрейте фурната на 170* и покрийте правоъгълната тава от фурната с хартия за печене. Намажете хартията с малко масло и изсипете тестото. Загладете и изпечете за около 10-13 минути. След като блатът леко се охлади го навийте на руло заедно с хартията и го оставете да изстине напълно и да приеме нужната форма.

* Ако нямате готов сироп от бъз лесно може да си направите малко количество, което да ползвате за рулото. Нужни са ви 4-5 бъзови цвята. Кипнете ги за 1-2 минути в 200 мл вода. Добавете захар на вкус, сок и кора от лимон. Прецедете.

* 200 г от ягодите пасирайте заедно с пудрата захар на гладко пюре. 200 г нарежете на ситни кубчета, а останалите 100 г оставете за гарниране.

* Към пасираните ягоди налейте желатина и 100 мл от сиропа. Сложете крем сиренето в купа и го разбъркайте на гладък крем заедно с ягодовата смес. Добавете ягодите, които са на кубчета и сметаната. Оставете крема в хладилника докато започне леко да се стяга.

* Отстранете хартията от блата. Сиропирайте го с останалия бъзов сироп. Намажете го с 2/3 от крема и завийте на руло. Сложете рулото върху голям лист найлоново фолио. Увийте го добре в него и пристегнете краищата за да се получи хубава форма. Приберете рулото в хладилника докато кремът се желира напълно.

* Отстранете фолиото и сложете рулото в чиния. Отгоре намажете останалия крем и гарнирайте с ягоди, цветчета бъз и листа маточина. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_roll_strawberries_elderberries_2.jpg

Още рецепти с бъз:

Плодова торта с бъз

Пелте от бъз

Желирани бонбони от бъз

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Иглика Неделя, 12 Юни 2016

    Много ароматно и цветно руло! Хубава неделя, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 15 Юни 2016

    Благодаря Иги. Наистина стана много ароматно от този бъзов сироп. Чудесно се съчетава с ягоди.

  • Светулка
    Светулка Понеделник, 13 Юни 2016

    Изглежда прекрасно това руло, Йоли! Навремето мама правеше сироп от бъз... Красиви снимки, както винаги. Да можеш да си грабна парченце от това руло:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 15 Юни 2016

    Тук в Германия бъзът сега цъфти, Светле. И как да не се възползва човек. В България отдавна прецъфтя, но много хора си правят сок или сироп и имат. Много вкусно става рулото с него. Благодаря ти.

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Понеделник, 13 Юни 2016

    Много обичам рулата, Йоли! Макар да не правя често, този вид десерти имат своя уникален чар, а ти както винаги ги поднасяш като произведение на изкуството! Изпращам ти много топли прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 15 Юни 2016

    Благодаря ти душка сладка. Сега ще намина при теб да те видя ти какви си ги завъртяла. Пак ще е някоя чудна торта, нали?

  • Гост
    Богомила Четвъртък, 23 Юни 2016

    Отново прекрасна рецепта, Йоли:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 23 Юни 2016

    Благодаря ти, мила Боги!

  • Гост
    Драга Сряда, 29 Юни 2016

    Много ми легна на сърце тази рецепта. Толкова, че от мерак се качих в планината и си набрах цвят от бъз (горе още не е прецъфтял). Вече и сиропа ми е готов, обаче е по студен технология. Така се запазва и витамин С. Интересно ми е дали ягодите може да се заменят с други плодове - череши, малини, вишни? Ще опитам пък да видим.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 02 Юли 2016

    Много се радвам, Драга! Благодаря ти за хубавия коментар и милите думи. Надявам се да ти хареса рулото. Много хубаво нещо е този бъз, и аз правя сок без варене, но в случая ми трябваше по-концентриран вкус и затова направих запарка с повече цвят в малко вода. Разбира се, че ще стане и с други плодове. Всеки плод, който според теб би си паснал с аромата на бъза може да се ползва. Наистина може да експериментираш смело!

  • Гост
    Драга Петък, 05 Август 2016

    Уважаема Йоли, рулото се получи превъзходно и всички у дома много го харесаха. Реших да не сменям плодовете, тъй като сиропа от бъз е с деликатен аромат, който би се загубил при по-ароматни плодове. Много благодаря за вдъхновението, което давате с чудесните си рецепти.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 07 Август 2016

    Благодаря ти и тук, Драга! Много добре си усетила нещата. Хората често ме питат с какъв друг плод да заменят ягодите. Точно като теб мисля и аз, ягодите и сока от бъз си кореспондират най-добре. Благодаря ти!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 23 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus