Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6558
  • Печат

Ролки с марципан и шам фъстък

 

b2ap3_thumbnail_marzipan_rools_2.jpg

 

 Продукти за около 40 - 50 сладки

Тесто

250 г брашно
1 ч.л. канела на прах
щипка сол
50 г пудра захар
1 яйце
1 жълтък
150 г студено масло

Пълнеж

400 г бадемов марципан
100 г фино смлян суров шам фъстък
50 г пудра захар
2 - 3 с.л. течна сметана

Глазура

2 с.л. ром
100 г пудра захар
2 с.л. нарязан шам фъстък за поръсване

Приготвяне

* За да направите тестото в купа смесете заедно брашното, канелата, пудрата захар и солта. Направете кладенче и във вдлъбнатината сипете яйцето и жълтъка. Нарежете маслото на дребни парченца и ги посипете отстрани върху брашното. С ръце съберете всичко на топка и омесете гладко тесто. Не месете прекомерно дълго, защото от топлината на ръцете ви ще започне да се отделя водата от маслото и тестото ще се пресече. Трябва да получите лепкаво тесто, не добавяйте повече брашно. Сложете тестото в найлонов плик  и го охладете в хладилник за 1 час.

* За пълнежа в купа накъсайте марципана на малки парченца. Прибавете шам фъстъка и пудрата захар. С ръце смесете всичко на гладко тесто. Разделете марципана на 4 - 6 равни парчета и оформете всяко на руло.

* Разрежете охладеното тесто на толкова парчета, колкото марципанови рула сте направили. Разточете всяко на тънка кора с подходящи размери, които биха загърнали добре марципановите ролки. Намажете маслените кори с малко сметана и върху всяка сложете марципан.

 

b2ap3_thumbnail_marzipan_rools_1.jpg

 

* Завийте на руло като закриете с тесто двата края.

* Поставете рулата със снадената част надолу в тава, покрита с хартия за печене.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете рулата за около 15 - 20 минути.

* За глазурата в купичка разбъркайте рома и пудрата захар. Полейте топлите ролки и поръсете с натрошен шам фъстък. Охладете ролките и ги нарежете на парчета с остър нож. Да ви е сладко!

* Рецептата е от книжка за бисквити. Този път не съм променила нищо, пропорциите на продуктите са много добре балансирани. Тестото ще ви се стори леко лепкаво. Да, трябва да е точно такова. Не добавяйте повече брашно. Ще се стегне чудесно след като се охлади. Може да го направите дни предварително, както и пълнежа. Големината на ролките зависи от самите вас. Аз предпочетох да облека марципановите рула в тънко разточено тесто, но може да е и по-дебело. За ваше удобство не правете марципановите ролки много дълги. Ще ви е по-лесно да са по-къси, нищо, че ще са повече на брой. Ако нямате ром може да ползвате есенция и да разредите глазурата с малко вода. А ако не обичате вкуса на рома го пропуснете. Глазурата ще стане чудесна с лимонов или портокалов сок. Сладките са изключително вкусни и ефектни. Мисля, че ще са една оригинална закачка за празничната ви Коледна трапеза.

 

b2ap3_thumbnail_marzipan_rools_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Петък, 28 Ноември 2014

    Великолепни ролки,Йоли!

    Атрактивни и несъмнено много вкусни,идеално предложение за коледни сладки!Хубав петък ти пожелавам!:)

  • Гост
    Milena Poptoleva Петък, 28 Ноември 2014

    Красиви са,Йоли!И аз от известно време си вземам смлян шам и задължително ще сътворя тези твои.прекрасни сладки....Прекрасен ден,изпълнен с усмивки:)!

  • Пепа Стоева
    Пепа Стоева Петък, 28 Ноември 2014

    Чудесни сладки! Бадемов марципан имам ,но плантация като теб с шам-фастък нямам :) ама за празниците ще взема ,че да ги опитаме де :)
    Черпя се една от твоите :p

  • Гост
    Люси Петък, 28 Ноември 2014

    Колко интересно предложение, Йоли! Тъкмо имам малко марципан у дома и ще бъде чудесно да ги приготвя! Благодаря за подробната рецепта и за това, че споделяш с нас! Сърдечни поздрави, мила!

  • Ирма Атанасова
    Ирма Атанасова Петък, 28 Ноември 2014

    Чудесни малки бомбички си завила, Йоли! Както съм се заредила с марципан и както обожавам шам фъстък, няма да пропусна да ги опитам. Благодаря за идеята, мила!
    Прегръдка и слънчев петък от мен!

  • Гост
    Елена Петък, 28 Ноември 2014

    Йоли,
    много ми допадна пълнежа на бисквитките с шам - фъстък.Чудесни идеи ни даваш за празниците.Не знам коя рецепта да си избера за Коледните празници и Нова година.Чудесни сладкиши сътворяваш.
    Поздрави, леки почивни празнични дни !

  • Гост
    Candy Петък, 28 Ноември 2014

    Неустоими са тези ролки бонбонки:) . Изкусителка си ти, Йоли! Прекрасни почивни дни!

  • Гост
    Maria Miteva-Christou Петък, 28 Ноември 2014

    Изглеждат много вкусно, Йоли!!! :p
    Днес правих бадемов марципан за други цели, но с каквото остане смятам да забъркам една доза!
    Поздрави!

  • Yoli
    Yoli Петък, 28 Ноември 2014

    Много, много ви благодаря! Признавам, че това са едни от най-хубавите сладки, които съм правила. Страхотни са и си заслужава човек по празниците да си купи и марципан, и малко шам фъстък. А са и по-различни от традиционните коледни сладки. Ще се радвам да ги опитате!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Йорданка Иванова Събота, 29 Ноември 2014

    :) Прекрасни сладки Йоли, които не се нуждаят от моите суперлативи :p Те сами говорят за себе си ... прекрасно са ти позирали ;) Със сигурност са вкусни и изглеждат много ефектно!
    Силна топла прегръдка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 29 Ноември 2014

    Благодаря ти Дани. Така се радвам, че си тук! Много са вкусни сладките наистина. Лично аз и синът ми останахме очаровани. Ще се радвам да ги опиташ и ти.

  • Гост
    Гергана Лазарова Понеделник, 01 Декември 2014

    Йолинка, има ли време и аз да кажа колко са прекрасни сладките... Пък и колкото обичам марципан, а и шам фъстък... Уцелила си ме право в сладколюбивото сърце. :)
    Иии... С малко закъснение, за което моля за извинение (надявам се вече да съм на линия), искрено ти честитя и новото местенце! Все така да бъде пълно с топлинка и уют, с вкусотии и с Йолино вълшебство. Много те прегръщам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 01 Декември 2014

    Благодаря ти мило мое момиче! Дай да си те напрегръщам сега! Добре си дошла!

  • Гост
    Мъх Сряда, 03 Декември 2014

    Мога да ги ползвам вместо баклава за празниците;) И без друго сама си я ям, а така ще я разделим на поне 4;) Харесват ми, Йоли! И тук също ми харесва;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 04 Декември 2014

    Благодаря Марте. Знаеш ли, че има нещо сходно с баклавата, само не е сиропирано. Права си. Ще се радвам да ги опиташ, много хубави сладки наистина.

  • Гост
    Тики Сряда, 03 Декември 2014

    Ми да се изкажа :)

    Пленително, ефирно, фейско... Толкова пък да ми харесва всичко, Йоли! И снимката, и рецептата, и представянето! Напълни ми душата с естетика и мисля да сънувам тези кадри и примлясквам сладко ролки!
    Усмивка от мен :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 04 Декември 2014

    RE:Ми да се изкажа :)

    И то да се изкажело! Маймунчето сладко. Снимката не е много хубава, Тики. За съжаление през зимата се налага да снимам в стаята, а не на балкона, както знаеш. Нямам хубава светлина, но това е положението. За по-добри снимки ще чакаме пролетта. Благодаря ти миличка.

  • Гост
    Тики Петък, 05 Декември 2014

    RE:RE:Ми да се изкажа :)

    Аз като казвам, че снимката ми харесва, значи е така наистина! Зима, не зима, пак го има онзи лъч, онази слънчева загадка, които дават живот на нещото за ядене. В резултат, снимката ти е топла, стилна, ох-каща и их-каща :)
    Пък за другото, твоята анкетна форма пита за заглавие и аз най-послушно озаглавявам :p Иначе ще е като да предадеш домашно по математика без подточка (а) на задачата... :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 05 Декември 2014

    RE:RE:RE:Ми да се изкажа :)

    Маймуна. Ти пък защо я слушаш тази анкетна форма? Карай без заглавие, че като ме заплашиш с математика направо свят ми се завива.....

  • Гост
    Гергана Вторник, 19 Януари 2016

    относно бадемовия марципан

    Здравей Йоли, толкова неща приготвям от твоите рецепти и всички ги повтарям, защото са перфектни. Колкото пъти разглеждам сайта ти, толкова пъти преоткривам рецептите в него и незная с кое да се захвана първо:)
    Би ли ми казала от къде мога да намеря този бадемов марципан? В Кауфланд видях, че има само натурален и бял.
    Много искам да направя тези сладки:)

    Поздрави.
    Гергана

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 19 Януари 2016

    RE:относно бадемовия марципан

    Благодаря ти за хубавите думи, Гери. Много съм щастлива, че харесваш рецептите ми.

    Мисля, че нещо бъркаш. Няма бял и натурален марципан. Има само един единствен и той се прави от смлени бадеми. Бял и натурален може да е шоколадовия кувертюр, който се използва най-често в готварството вместо шоколад. Може би него си видяла? Марципанът е от бадеми, не е в хладилните витрини, а по щандовете и е мек като го натиснеш с пръст. Може би още го има в Икеа и Метро. Поне около Коледа го имаше. Ще се радвам да опиташ тези сладки, великолепни са! Успех с издирването на марципана. Не си единствена, много хора имат същия проблем.

  • Гост
    Петя K Неделя, 18 Декември 2016

    RE:относно бадемовия марципан

    Марципан има в Лидл и Хит, днес се заредих и смятам да ги опитам. Отдавна им се каня на тези сладки. Само дето суров шам-фъстък не открих (в Хит имаше някакъв - 60 г за 10 лева и се отказах), та ще пробвам без него. Този ефектен зелен цвят няма да се получи, но пак се надявам вкусът да е хубав.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 18 Декември 2016

    RE:RE:относно бадемовия марципан

    Много се радвам, че си избрала тази рецепта, Петя. Лично аз намирам тези бисквитки за супер вкусни. Нищо, че няма шам фъстък. Аз често го заменям със сурови тиквени семки и малко зелена боя. И ето ти зелено, но вкусът е друг. Знаеш ли, ако искаш сложи в марципана малко полтокалови корички. Изумително добре си подхождат, чудно вкусно става. Благодаря ти за доверието и весели празници.

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 22 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus