Публикувано от в в Сладки закачки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2397
  • Печат

Рикота крем в шоколадова кошничка

b2ap3_thumbnail_roze2.jpg

 

Продукти

200 г млечен шоколад за кошничките
200 г рикота
2 белтъка
100 г захар (на вкус)
1 ванилия
1 с.л.захаросани портокалови корички или настъргана кора от 1/2 портокал
3-4 с.л. смлени ядки по избор

Глазура

2 белтъка
100 г захар
1 ванилия

 

b2ap3_thumbnail_roze3.jpg

 

Приготвяне

* Стопете шоколада на водна баня. За да получите лъскав и гладък шоколад може да прочетете тук как да го направите.

* В хартиени или силиконови форми за кексчета сипете по 2 ч.л. от стопения шоколад. Наклонете формичките навсякъде за да се облеят добре страните с шоколад. Поставете ги обърнати надолу върху решетка за да се изтече излишния шоколад. Под решетката поставете хартия за печене. Така след това може да съберете изтеклия шоколад и да го ползвате наново. Оставете формичките докато се стегне малко шоколада.  Докато е още лепкав поръсете по дъното и стените счукани запечени ядки. Моят избор беше суров шам фъстък, примесен с малко челен чай.

 

b2ap3_thumbnail_roze4.jpg

 

 * Разбийте на сняг белтъците. След това постепенно сипете половината захар и доразбийте докато тя се стопи и образува меки и плътни връхчета.

* Отделно разбийте рикотата с останалата захар и ванилията. Добавете портокаловите кори и белтъците като бъркате внимателно с лъжица или бъркалка. Кремът трябва да е лек, пухкав и не много гъст. Разбира се, ако се втечни прекалено ще се наложи да му добавите малко желатин.

* Разпределете крема във вече стегнатите шоколадови чашки и ги оставете на студено поне за два часа. След това внимателно отделете книжните или силиконови капсули от тях. Тук може да видите как да направите това.

* Накрая разбийте останалите белтъци със захарта и ванилията на хубав гъст крем и украсете кошничките по ваше желание. Не съм посочила точен брой на готовите кошнички. Сами преценете колко да направите.  Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_roze5.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: рикота сладки закачки

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Сиси Понеделник, 13 Юни 2016

    Въпрос за крема

    Благодаря за рецептата.. Само, че не можах да се ориентирам къде в крема влиза шоколада? За кошничките разбрах, ама отделно от тях има посочени още 100 гр млечен шоколад, а не го видях в крема?

    Сиси

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 15 Юни 2016

    RE:Въпрос за крема

    Сиси, добре, че ми обърна внимание. Изобщо не знам какво прави този шоколад в рецептата. Идея нямам защо съм го написала. Махнах го, разбира се, в крема шоколад няма. Благодаря ти много за редакцията, Сиси. Надявам се да ти допадне този десерт.

  • Гост
    Сиси Сряда, 15 Юни 2016

    :))) благодаря за бързия отговор. Отлична работа, значи всички продукти са налице, отивам да бъркам. А на теб пожелавам един прекрасен, усмихнат ден ;)

  • Гост
    Cveteto Понеделник, 02 Януари 2017

    АМИ СУРОВИТЕ ЯЙЦА ...???

    Още едно чудесно предложение от теб, мила Йоли!Златни са ръцете ти и неизчерпаемо въображението! Само едно нещо ме смущава тук (а и в много други рецепти в нета) - наличието на сурови яйца. Просто меракът ми се изпарява и в ума ми остава само думичката "салмонела"...Правиш ли предварителна дезинфекция на яйцата (четох, че имало някакви препарати) или пастьоризираш (с варене до 60 градуса)?
    И ЧЕСТИТА НОВАТА 2017 ГОДИНА! Да бъде за теб и хората, които обичаш здрава, успешна и изпълнена с приятни събития! :) Kiss & Hug- Cveteto3101

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 03 Януари 2017

    RE:АМИ СУРОВИТЕ ЯЙЦА ...???

    Благодаря от сърце, мила Цвети! Желая и на теб една прекрасна година, пълна със здраве, мир и любов!

    Какво да ти кажа за суровите яйца ... това е въпрос на личен избор. Действително има много хора, като теб, които се притесняват от тях. Най-лесно може да елиминираш тревогите си като темперираш яйцата на водна баня, знаеш това. Аз нищо не правя, много често в най-различни рецепти ги ползвам сурови. Само помисли, тирамису, майонеза, тартар - бифтек, целувчин крем и още мнага други се правят по цял свят със сурови яйца. Лично аз смятам, че има повече риск в домашните яйца, които не се проверяват по никакъв начин, отколкото в купешките. Но пак повтарям, това е въпрос на избор. Винаги можеш да темперираш яйцата на водна баня, само внимавай да не ги направиш на бъркани яйца, това е всичко. Ще се радвам, ако ти хареса крема. Благодаря ти!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 16 Август 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus