• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4934
  • 10 коментара
  • Печат

Изварени топчета (Quarkbällchen)

 

b2ap3_thumbnail_quarkbllchen.jpg


   Любимо лакомство на всички германци са тези мини изварени понички. Продават се във всяка пекарна и се приготвят във всеки дом. Не минава празник без тях и навсякъде из улиците се носи сладкото им ухание. Кваркът е вид много фина неовкусена извара, близка до италианската рикота. Quarkbällchen буквално означава "Изварени топченца". За разлика от останалите видове понички и най-вече от прословутите берлински, те са малки, тестото е без мая и не се пълнят. Това, което ги прави вкусни топли, както и студени е изварата. Точно тя е причината тестото да остане свежо, меко и леко влажно дори и ден-два след приготвянето им. Знаете, че повечето понички не са вкусни като престоят. А тези са наистина чудесни! Кваркът, който трудно се намира у нас може да замените с фина неовкусена извара (непременно я претрийте или пасирайте за да стане възможно най-гладка) или с рикота. За отличен резултат най-важно е пърженето. Поничките се пържат в много мазнина, но задължително на по-слаб огън за да не прегорят отвън и добре да се изпържат отвътре. Рецептата е класика от немската кухня и заслужава внимание, макар подобни изварени понички да се приготвят в Русия, Чехия, Полша, Италия и други страни.  Насладете им се!

Продукти за 4 порции:

250 г кварк или фина извара
2 яйца
100 г захар
ванилия
2-3 щипки сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
кристална захар за овалване
олио за дълбоко пържене

Приготвяне:

* Разбъркайте на крем изварата, яйцата и захарта. Добавете ванилията, солта и лимоновата кора. Сипете брашното, примесено с бакпулвера. Отново разбъркайте всичко до хомогенно гъсто тесто. Може да направите това с лъжица или миксер. Ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* На среден огън загрейте олио за дълбоко пържене. Може да ползвате и фритюрник. Гребвайте по малко от тестото и с помощта две чаени лъжички (или с набрашнени ръце за перфектна форма)оформете топчета. Изпържете ги от всички страни до златисто. Извадете ги с решетъчна лъжица и отцедете от излишната мазнина върху кухненска салфетка. Още горещи оваляйте в кристална захар и поднесете. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_quarkbllchen_1.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Инж.Надежда Михайлова Събота, 05 Януари 2019

    Чудесно.Утре сутринта ще ги направя.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 06 Януари 2019

    Много ще се радвам, ако ви харесат у дома, Наде! Благодаря ти!

  • Гост
    Веселина- L'atelier di V. Събота, 05 Януари 2019

    Здравей! На вид изглеждат много вкусно. Напомнят също така на италянски малки фрителе.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 06 Януари 2019

    Здравей, Веси. Да, това са си изварени топчета, които се правят в много страни. В Италия правят подобни на немските с рикота. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!

  • ekaterinahristova
    ekaterinahristova Понеделник, 14 Януари 2019

    Здравейте, страхотни са както топли така и студени. Това беше закуската ни в събота и се оцениха високо. Аз ги направих с домашна маслена козе извара - станаха невероятни.Благодаря ЙОЛИ!!!!!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 14 Януари 2019

    Ооо, и аз искам такава извара! Така харесвам всички продукти от козе мляко...ммм, любими са ми! Не се дъмнявам, че с тази извара ще е повече от вкусно. Много ти благодаря, Кате! Искрено ме зарадва!

  • Гост
    Стефан Неделя, 20 Януари 2019

    Като не знаеш какво е кварк, защо въобще пиревеждаш рецепти?

  • Yoli
    Yoli Неделя, 20 Януари 2019

    Много просто. Защото така искам.

  • Гост
    Боряна Неделя, 03 Март 2019

    Точно с кремообразна извара на “Pilos” ги приготвих. Страхотни са. Лесни, бързи и вкусни. Благодаря за чудната рецепта.

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 04 Март 2019

    Много се радвам, че ги пробва и ти харесаха, Боби. Благодаря ти! Добре, че пишеш да изварата. Често хората се чудят каква точно да ползват.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 23 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus