• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Супи
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4172
  • 4 коментара
  • Печат

Две есенни супи

 

b2ap3_thumbnail_pumpkin_soup_1.jpg

 

Продукти

1 стрък ситно нарязан праз
1 голяма ч.ч. нарязана на кубчета тиква
3-4 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 ч.л.сух розмарин
40 г масло
1 с.л. олио
2 с.л. царевичен грис за качамак
1 с.л. бяло брашно
1 ч.л. куркума

600 мл горещ зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* Задушете праза в двата вида мазнина. Добавете царевичния грис и брашното. Направете светла запръжка и разредете с бульона. Подправете с чесън, куртума и розмарин. Поръсете със сол и пипер. Оставете супата да покъкри на бавен огън 10-15 минути.

* Сложете тиквата, гответе още малко докато поомекне. Не я преварявайте, нека остане леко твърда. Ако е необходимо прибавете още вода до желана от вас гъстота. Поднесете супата гореща с малко лимонов сок. Да ви е сладко!

 

 

КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА

 

b2ap3_thumbnail_zucca1.jpg

 

Продукти

2 ч.ч. тиква, нарязана на кубчета
3 картофа, нарязани на кубчета
1 стрък праз, нарязан на парчета
2 с.л. масло
1 с.л.олио
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. куркума
сол и черен пипер на вкус
заквасена сметана за гарниране

Приготвяне

* Сложете всички зеленчуци в тенджера. Сипете мазнината, подправките  и залейте със студена вода, колкото да покрие зеленчуците 2 см. Варете до пълно омекване. Пасирайте всичко до гладък крем и разредете с още вода до желана от вас гъстота. Подправете със сол и пипер и варете супата още няколко минути. Поднесете гореща с малко кисела сметана.

последно модифициран в

Коментари

  • Ани Герасимова
    Ани Герасимова Понеделник, 23 Март 2015

    Тъкмо на първа пролет реших да направя една от твоите есенни супи. Харесах си пътрвия вариант, най-вече ми хареса идеята как да си изразходвам праз-а, който си гледам на балкона и вече е започнал да посърва. Обаче аз все още не съм се пречупила да харесам тиквата в солени ястия, за това реших да я заменя със сладък картоф. На вид супата е страшно интересна, моята стана по-скоро в жълто-зеленикав цвят, а отвътре плуват оранжеви кубчета... много готино! Като сервирах добавих малко натрошено сирене и лют пипер за пикантност (пристрастена съм към всичко люто!)... :) с багетката, която си изпекох на предния ден... получи се един разкошен обяд. Благодаря за поредната прекрасна идея, с която помагаш за разнообразяване на репертоара ми :)
    П.П.: в същия ден спретнах и един от твоите десерти... шоколадовия сладкиш с ядки... вечерта беше пометен от съпруга ми... едва спасих половината :D от приличие...

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 23 Март 2015

    Ани, ще умра от смях с теб. Ама остави го човека, нека си хапва. Другият път просто направи двоен сладкиш. Шегувам се, разбира се! Много се радвам, че ви е харесал!

    Супата, хм. Ползвала си сладък картоф и ти е харесала? Аз пък него не смея да приготвя на супа или пюре. Все ме е страх, че храната ще е много сладка. А с тиквата не е така. Пробвай друг път с тиква, може и да ти хареса. Честно, аз приготвям тиква най-вече солена, а не сладка. Много ми харесва.

    Благодаря ти за доверието, Ани! Много ме зарадва пак!

  • Ани Герасимова
    Ани Герасимова Понеделник, 23 Март 2015

    О, силно препоръчвам сладките картофи, прекрасна комбинация за пюре, аз лично го го забърквам от картофи, сладки картофи, морков, тиквичка и пащърнак ии каквото друго кореноплодно се намери :) Любимо е на всички ползватели на моите гозби :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 23 Март 2015

    Благодаря Ани. И аз често правя пюре от кореноплодни, но сладък картоф не съм слагала. Картоф, морков, пащърнак, целина глава и земна ябълка - това слагам. Понякога добавям малко кисела ябълка. И го правя само с масло. Без мляко или сметана. Оставям го гръбо намачкано, а не фино. такова есно, селско пюре. Чудно става.

    Всъщност аз съвсем наскоро готвих сладък картоф. Нямам опит с този зеленчук в кухнята. Хубав стана, напълних го със сирена и запекох.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 19 Октомври 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus