• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5367
  • 9 коментара
  • Печат

Пролетна торта

 

b2ap3_thumbnail_spring_-cake_4.jpg

 

Продукти

Блат

4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
щипка сол
1 равна ч.л. бакпулвер

Основен  крем

12 с.л. захар
9 с.л. брашно с  връх
4 жълтъка
2 ванилии
1 литър прясно мляко

За ягодовия крем - добавка

1 ч.ч. пюре от  пресни ягоди
200 мл течна сладкарска сметана за разбиване
15 г  желатин, разтворен  на водна баня в малко вода  (1 и половина пакетче)

За лимоновия крем - добавка

сок  от 1 лимон
настъргана кора от  1 лимон
125 г меко масло
3 с.л. пудра захар

Глазура

100 мл течна сметана - готварска или сладкарска
200 г бял  шоколад
1 с.л. масло

 

b2ap3_thumbnail_spring_-cake_5.jpg

 

Приготвяне

* За да приготвите блата първо разбийте яйцата на пухкав  крем  заедно със захарта и ванилията докато побелеят, станат на гъст крем и  утроят  обема си. Прибавете настърганата лимонова кора. Пресейте брашното заедно с  бакпулвера и солта и с внимателно бъркане го прибавете към яйцата.

* Загрейте фурната на 180*. Покрийте дъното на тортена форма с  хартия за печене и сипете вътре тестото. Изпечете блата за около 30 минути. След  като се охлади добре го разрежете с нож за хляб  на три хоризонтални части.

* За да приготвите основния крем смесете в тенджера брашното, захарта и ванилията. Прибавете яйцата и налейте малко прясно мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с  останалото мляко. Сварете гъст крем.

* Разделете крема на две части в  отделни съдове и ги оставете да изстинат напълно.

* Към  едната част крем сипете ягодовото пюре и желатина. Разбъркате добре. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечно ягодовата смес. Разбъркайте отново и оставете крема поне за 2-3 часа в хладилника преди да го използвате. За това количество крем  желатина не е достатъчен да желира крема, а само да го уплътни. Умишлено съм  избегнала желиращия ефект. В сезон, в който няма пресни ягоди може да ползвате замразени плодове или от компот.

* Към  останалия крем прибавете лимоновия сок  и настърганата кора. Разбъркайте. Разбийте добре маслото с  пудрата захар и го добавете към  крема като бъркате енергично с  телена бъркалка или миксер. И този крем оставете в хладилника за 2-3 часа.

* За глазурата кипнете сметаната, отстранете я от котлона и сипете в  нея маслото и шоколада, начупен  на парченца. Разбъркайте до гладкост и оставете да се охлади.

* Сглобете тортата като върху един от  получените тънки блатове намажете част от  единия  крем, а върху него от  другия.Отново блат, двата вида крем  и така, докато подредите всички компоненти на тортата. Накрая залейте с  глазурата. Украсете по ваш  вкус. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_sptrng_torta_2.jpg

b2ap3_thumbnail_sptrng_torta_1.jpg

 

 

b2ap3_thumbnail_spring_-cake_6.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: Великден торти

Коментари

  • Гост
    Петя Неделя, 05 Април 2015

    Йоли, би ли споделила как си направила пъстрия страничен борд?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 05 Април 2015

    Да, разбира се, мила. Това е трансферно фолио, което се продава в магазините за сладкарско оборудване. Аз го купих от Змееборец .http://www.zmeeborets.com/?page_id=2&record_id=1 Но ми се струва, че в каталога им в нета няма трансферно фолио. Както и да е. Това е ацетатно фолио със захарни цветни отпечатки. Има много варианти, най-различни. Един лист е между 2 и 5 лв. Нанасяш тънък слой стопен шоколад върху фолиото и захарните фигури залепват по него. След като се втвърди го махаш и имаш шарен шоколад. Нищо сложно. Ето, погледни тук колко много варианти има. http://cookibooki.bg/%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B0/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BE

  • Гост
    Петя Вторник, 07 Април 2015

    Благодаря ти много, Йоли!

  • Станислава
    Станислава Сряда, 27 Април 2016

    Йоли, направих тази торта за Цветница и отново събрах аплодисменти благодарение на твоя рецепта. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=602506783264113&set=a.147533088761487.1073741826.100005143900323&type=3&theater
    Благодаря! Броих ги - това е 12-тата торта, която правя от твоите и няма, няма, няма да престана да ги опитвам. От скоро се престраших и имам собствен блог. Включих тази рецепта там. Разбира се, посочих, че рецептата е твоя. Пожелавам ти светло посрещане на Великден.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 27 Април 2016

    Истинско слънце си сътворила! Толкова е пролетна и красива! Много ти благодаря, за кой ли път вече... Страхотно момиче си ми ти, Трошичке! Светли празници и на теб, мила.

  • Гост
    Bistra Четвъртък, 28 Март 2019

    Ауу, тази торта изглежда прекрасна! Точно за детски рожден ден! Ако искам да я направя в тава с размер 32-22 см с коко да увелича рецептата? Също, как точно вариш крема за да не загаря и да не става на бучки? Хиляди благодарности (аз май те залях с въпроси тези дни)

  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Март 2019

    Биси, тортаата е много лека и вкусна. Доста отдавна съм я правила и снимките не са особено добри, но тортата е чудна. Помня, че си стана голяма висока торта. Стандартен размер 26 см. Увеличи продуктите с половина, но можеш и само с 1/3. Ти прецени.
    За крема-дълги години го варях в млековарка. Помниш ли ги? Едни алуминиеви високи тенджерки с двойно дъно, където се наливаше вода. Беше супер за крем! С други думи, варила съм на водна баня. Така опасност крем да загори няма. Сега вече нямам този съд и варя на много бавен огън задължително в съд с незалепващо покритие. Или на водна баня, ако кремът е по-фин. И бъркам постоянно, това е.
    За бучките: непременно пробвай да направиш крем така, както съм написала. Този триш на смесване първо на брашното със захарта ми е наследство от свекърва ми. Кремът става идеално гладък без никакви следи от бучки. И след като го свариш мини по повърхността му с бучка масло. Още докато е горещ. Така няма да хване кора и след като се охлади ще е идеален.

  • Гост
    Bistra Вторник, 16 Април 2019

    Привет Йоли, Направих тази чудесна торта за рд на дъщеря ми (Тя искаше Юникорн украса) и беше превъзходна особено на втория ден . Направих я в правоъгълна тава като увеличих тестото с 1/3. Направих и повече крем , но нямаше нужда защото я разделих само на два блата . Появи се обаче и проблем когато започнах да я сглобявам, ты като нямам правоъгълен ринг. Трябваше след всеки слой крем да я оставя в хладилника да стегне, но не се усетих навреме. Опитах да я оградя с алуминиево фолио и я сложих във фризера да замръзне. На другия ден я полях с белия ганаш и я оставих в хладилника да се размрази бавно. Тортата беше почти изцяло размразена когато я серевирах. Изключително вкусна, не твърде сладка, което на мен много ми допадна. На втория ден това, което беше останало беше още по-вкусно, защото част от влагата беше попила в блата и той беше станал по-сочен и вкусен. Благодаря за рецептата. Ще я направя отново сега за Великден, но в кръгла форма. Смятам да сложа обаче малко желатин и в ягодовия крм този път. Млечният крем стана много гладък и вкусен, направих го според твоя съвет. Един въпрос само: колко време вариш крема? Аз го варих 1 час :). Също това ли е кремът за еклери?
    https://scontent-ort2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/55897049_10157100866854817_6019540228920836096_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_ht=scontent-ort2-1.xx&oh=7e65c88812313dcaf237ef906c14165a&oe=5D293E8C (не знам дали ще можеш да я отвориш)

  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Април 2019

    Ах, какви очи има това дете! Много е сладка, ще стане страхотна хубавица! Да ти е жива и здрава, Биси!
    Тортата ти е повече от чудесна! Много, много благодаря за доверието, че за такъв важен ден си избрала моя торта!
    В ягодовия крем има желатин по рецепта. Предполагам, че искаш да го увеличиш за да стане по-желирана, нали? Разбира се, давай смело! А кремът го варя много кратко. Само няколко минути. Защо цял час? Като се сгъсти го махам от огъня и това е. Принципно това е базисен крем и за еклери, но задължително слагам сметана в него за да стане лек и пухкав. И за еклери го правя с нишесте, а не с брашно. Много по-фино става. Ще се радвам да опиташ и така, няма да сбъркаш. Още веднъж благодаря и светли Великденски празници!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 25 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus