Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5039
  • Печат

Портокалов купол

 

b2ap3_thumbnail_orange_-dome.jpg

 

 

      Тази торта  е по-скоро начин на оформяне, отколкото конкретна рецепта. Може да се направи с различни кремове, както и плодове според сезона. Всичко изцяло зависи от вашия вкус. Аз ще ви предложа мой вариант, а вие, ако я харесате я направете според предпочитанията си. Надявам се да ви допадне.

Продукти

1 готов пандишпанов блат или 1 домашно приготвен

Ако решите да го приготвите сами, както правя аз , ето и рецептата :

4 яйца
120 г захар
120 г брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
ванилия
настъргана лимонова кора

 

b2ap3_thumbnail_orange_-dome_5.jpg

 

 

Приготвяне

* Разбийте яйцата заедно със захарта много добре. Трябва да получите гъста, побеляла и пухкава смес, която да е утроила обема си. С внимателно бъркане с домакинска лопатка добавете брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Накрая сложете и лимоновата кора. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна за около 25 - 30 минути.  Охладете го добре върху решетка и го нарежете на филийки.

 

b2ap3_thumbnail_orange_-dome_1.jpg

 

 

* За тортата ви е нужен крем и плодове. Аз избрах портокалите като сочен сезонен плод. Рецепта за крем няма да напиша, тъй като наистина най-добрият вариант е да ползвате любимия си крем. Може да е готов, сметанов , млечен, комбиниран ...  решението оставям на вас. Аз приготвих домашен млечен крем с малко бита сметана в него, подправен с ванилия и лимонова кора. Нужно е само кремът  да не е много рядък.

Нека сглобим тортата

* Наредете няколко парчета блат в тортена чиния. Овлажнете ги с портокалов сок и наредете небрежно върху тях резенчета портокал. За по-добър вкус може да ги филиетирате като отстраните бялата ципа. Ако желаете, обогатете вкуса със захаросани цитрусови корички. Поръсете с малко начупен шоколад и нанесете част от крема.

 

b2ap3_thumbnail_orange_-dome_2.jpg

 

 

* Повторете същото с втори ред от блата, като се стараете той да бъде с по-малък диаметър от основата. Не се притеснявайте, не е нужно да се стараете и да придавате идеални форми и размери на тортата. Работете небрежно и с фантазия.

 

b2ap3_thumbnail_orange_-dome_3.jpg

 

 

* Като трети етаж сложете останалите нарязани парчета от блата, ако трябва ги начупете, а с  малките хапки просто запушете някоя дупка.

* Тортата е готова и няма абсолютно никакъв вид. Сега е време да я оформите. Покрийте я цялата с крем. Откъснете голямо парче найлоново фолио. Ако е малко съединете две парчета в едно цяло. Покрийте тортата и с ръце и пидайте куполовидна форма. Изгладете я като добре притискате с длани.

 

b2ap3_thumbnail_orange_-dome_4.jpg

 

 

* Оставете я заедно с фолиото в хладилника за няколко часа. След това го отстранете и облепете цялата повърхност на тортата с кръгли резени портокал. Там, където остават малки празнини между резените портокал шприцовайте бита сметана и сложете озахарени цитрусови корички.

* Това е всичко. Много лесно, бързо, вкусно и ефектно. Ще се радвам, ако пробвате и вие!

 

b2ap3_thumbnail_orange_-dome_6.jpg

 

* Тортата може да бъда нарязана на парчета или просто я сервирайте като загребвате от нея с лъжица така, както се сервира Тирамису.

 

 

b2ap3_thumbnail_orange_-dome_7.jpg

 

 

* За озахарените корички ще ви издам моята тйна. С белачката за картофи обелвам лимони, портокали и грейпфрути. Понякога събирам нужните ми кори за няколко дена. Тогава просто слагам корите в купа със студена вода и добавям следващите. Така те омекват, завивам ги на охлювчета и ги нанизвам на конец като гердан.

 

b2ap3_thumbnail_orange_-dome_8.jpg

 

 

* Изварявам ги в кипяща вода за няколко минути, след което ги сварявам в сироп като за сладко. В края на варенето добавям малко лимонов сок и ги съхранявам в бурканче. Не ги стерилизирам, нито пък  ги сипвам горещи и веднага затварям буркана както при сладката. Ползвам коричките за овкусяване на различни бисквити, торти и сладкиши. Ползвам ги и за украса, защото приличат на малки розички.  Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_orange_-dome_9.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Dani Събота, 24 Януари 2015

    Прекрасна си :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Януари 2015

    Ех, че си мила! И ти си прекрасна! Благодаря ти, Дани!

  • Гост
    йонка Събота, 24 Януари 2015

    Както винаги вълшебница !!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Януари 2015

    Благодаря ти Йони. Много си мила. Ще се радвам да опиташ тортата.

  • Гост
    Tiki Събота, 24 Януари 2015

    Добре пък, ще използвам любимия си крем! :) Много свежа и лесна тортичка, иначе. Както се търкалят куп мандарини още от Коледа, може да ги употребя така... :) Мисля, че имам всичко, включително лакомник, дето да одобри резултата накрая :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Януари 2015

    Това пък Тики! Скоро ще станете с още един лакомник в повече. Благодаря скъпа, целувки и на трима ви!

  • Kanaria
    Kanaria Неделя, 25 Януари 2015

    тази рецепта определено отива в графа "да се направи". Много красиво и вкусно изглежда този купол.
    Благодаря за рецептата.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Януари 2015

    Ще се радвам да опиташ, Кари. Много е лесна тортата и наистина търпи всякакви експерименти. Благодаря ти.

  • magika
    magika Вторник, 27 Януари 2015

    Йоли , Вие сте вълшебница !Възхищавам Ви се от душа и сърце !Някои от рецептите Ви съм правила - великолепни са !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Януари 2015

    Толкова си мила! Благодаря ти от сърце за доверието и милите думи. Страшно се радвам, че харесваш рецептите ми и ги опитваш. Да са ви сладки на всички!

  • Гост
    desi Събота, 31 Януари 2015

    Страхотна и мн лесна, направих я! Обаче стана по-весока и май ще я режа на тънки парчета. Сега отлежава в хладилника и едвам ще дочакам да я вкуся. Йоли да си жива и здрава!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 01 Февруари 2015

    Благодаря ти Деси. Много се радвам, че опита тортата. Давай с лъжицата, ако не се реже добре. Аз май така правя напоследък. Да ви е сладка на всички у дома!

  • Gogolina
    Gogolina Четвъртък, 05 Февруари 2015

    Тази торта беше първото нещо което се осмелих да направя когато те открих Йоли ;)
    Сега е сезонът на портокалите ... бих опитала пак :p

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 06 Февруари 2015

    О, да, помня Дани. Ама ти така или иначе си си страхотна. Каквото и да захванеш, шедьовър става. Благодаря скъпа.

  • Станислава
    Станислава Четвъртък, 17 Март 2016

    Здравей, Йоли! Имам питане относно портокаловите корички. Много харесвам идеята ти за съхранение и си направих и аз днес. Въпросът ми обаче е - буркана в хладилника ли трябва да го държа? Също така водата, която оставя доливаш ли я в буркана за съхранение? И приблизително колко време мога да съхраня по този начин корички? Имам идея да ги ползвам за Великден, ако не намеря хубави портокали тогава.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 17 Март 2016

    О, Стаси, не се притеснявай, ще издържат до Великден. Ако си сипала коричките горещи в буркана и са заляти със сиропа, и ако си го затворила веднага той се стерилизира от самосебе си. Няма нужда да го държиш в хладилника. Ако не си, тогава го сложи в хладилника за да си сигурна. В общи линии се процедира все едно вариш сладко от някакви плодове. Няма голяма разлика.

    Отговор Отказ
  • Станислава
    Станислава Четвъртък, 17 Март 2016

    Много благодаря за бързия отговор, Йоли! :)

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 15 Декември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus