Публикувано от в в Ястия с месо
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2380
  • Печат

Свински рула в бирен сос

 

b2ap3_thumbnail_Pork_in_beer_1.jpg

 

   Моят приятел Йори мъдро казва "Няма лоша бира, има само по-хубава". Е, аз непрекъснато го цитирам, абсолютно е прав! Лято е, горещо е, жадно е. Какво по-хубаво от ледена бира с хрупкава пържена цаца нейде по морето? И на мен ми е бирено и реших да приготвя нещо вкусно с тази обичана напитка. Знаете, че бирата, наравно с виното е може би най-ползвания алкохол в готварството и рецептите с нея са неизброими. Няма човек, който да не е готвил с бира! Но преди да видите рецептата искам да ви разкажа няколко любопитни факта за кехлибареното питие.

   Бирата е може би една от най-старите напитки в света. Смята се, че шумерите, които започват да приготвят пиво, наречено "сикару". По-късно те го предават на вавилонците, а от тях го взимат египтяните. По онова време варенето на бира е било сред най-уважаваните професии, а най-добрите майстори в приготвянето на питието били жените (тази част ми допада особено много). И представяте ли си, историческите сведения сочат, че асортиментът на вавилонската бира бил доста богат - тъмна, светла, червена, с пяна, без пяна, трипластова. Говорим за 6-то хилядолетие преди Христа!!!  Да, дълга и стара история има бирата. Бих искала да отбележа нещо много съществено: през 1516 г. баварските херцози Вилхелм IV и Людвиг X създават Закон за чистотата на пивото. В текста се посочва, че производителите трябва да използват само ечемик, хмел и чиста натурална вода. Спирт в немската бира не се допуска! Миналата година в Германия честваха 500 г от създаването на този закон. С други думи, бирата е нещо не само освежително, а и полезно. И за да не ме оборят заклетите въздържатели ще кажа няколко думи и за това.

   Тъй като бирата е продукт с изцяло натурален характер съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, които са в основата на пълноценния хранителен режим. Хората, които приемат нормално количество бира са по-жизнени, по-щастливи и по-позитивни. Затова в скандинавските страни бирата е официално разрешен антидепресант. Според американския журнал по кардиология, една чаша бира на ден повишава нивото на "добрия холестерол". Пивото е и изключително богато на антиоксиданти, които се усвояват лесно и бързо. В2, В6, В9 и В12 са основните витамини от В групата, които се съдържат в бирата. Те предпазват от сърдечносъдови заболявания. За вегетарианците умерената консумация е още по-полезна, защото пивото е естествен източник на витамин В12. Разбира се, не казвам, че от сутрин до вечер трябва да пиете бира. Като всяко нещо на света, и бирата е полезна само в нормални количества. Въпреки, че придворните дами при Хенри VII са получавали галон бира само за закуска... ха ха.  А жителите на няколко квартала в полския град Бидгощ осъмнали един ден с течаща бира, вместо вода в домовете си. Причина за това станала повреда в разпределителния винтил в местния пивоварен завод. Кеф, нали? След проверка в затвора на италианския град Форли се оказало, че трима затворници липсват. Персоналът се хвърлил да ги търси и ги открил в най-близката бирария, където празнували рожден ден заедно с началника на затвора.

   Е, стига толкова. Пийте бира с удоволствие и с мярка. Насладете се и на рецептата ми, ще се радвам, ако я приготвите и ви хареса. Наздраве на всички и весело лято!

 

b2ap3_thumbnail_Pork_in_beer_2.jpg



Продукти за 4 порции

2 свински бон филета
10 бр сушени домати
1 с.л. ситно нарязан розмарин
2-3 с.л. запечени кедрови ядки
1 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 с.л. масло
1 с.л. доматено пюре
100 мл телешки бульон
200 мл бира
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* Нарежете всяко филе на 4 парчета. Всяко срежете на пеперуда и изтънете с домакинско чукче, като оформите тънък шницел. Посолете и поръсете с черен пипер.

* Накиснете доматите в топла вода. След като омекнат ги нарежете на ситно и смесете с розмарина и кедровите ядки. В средата на всеки шницел сложете по малко от плънката и завийте на стегнати рула. Завържете с конец, оваляйте в брашното и изпържете до златисто в двата вида мазнина. Извадете рулата в чиния.

 

b2ap3_thumbnail_Pork_in_beer_4.jpg



* В мазнината от пърженето сипете доматеното пюре и налейте бульона и бирата. Разбъркайте и варете соса 5 мин. Върнете рулата в соса и задушете под капак още 10 мин. на слаб огън. Подправете със сол и черен пипер. Ако желаете по-гъст сос, сгъстете с 1 ч.л. размито в студена вода нишесте. Да ви е сладко!

b2ap3_thumbnail_Pork_in_beer_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Елена Петък, 28 Юли 2017

    Йоли,
    прекрасно предложение.Моята майка много често използва бира при готвене.Прави печено пиле или картофи с бира.Но ме изненадаха интересните факти за бирата.Знам,че в Германия бирата е на голяма почит , интересен закон.
    Чудесно ястие се е получило, при това много красиво изглежда.Поздрави и весело лято !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 30 Юли 2017

    О, да. Законът в Германия е на почит и уважение. Никой не си и помисля да произведе бира, в която да има спирт. Има много държави, които правя прекрасна бира, но слагат спирт и го пише на всеки етикет. Немската бира е истински натурален продукт. Радвам се, че ти хареса ястието. Благодаря ти!

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Понеделник, 31 Юли 2017

    Страхотна рецепта, Йоли! ( Дано този път мога да пусна коментар, че напоследък все ми даваше грешка) Наистина чудесна рецепта и в унисон с настроението ми за готвене напоследък! Ще я опитам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 02 Август 2017

    Благодаря ти, Слънчо. Много се радвам, че ти харесаха рулата. Ще се радвам да ги опиташ.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 22 Август 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus