Публикувано от в в Предястия и аламинути
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2829
  • Печат

Понички




Продукти за 15-16 понички

2 яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л.топено масло
125 г брашно
1/4 ч.л.сол
стопено масло за намазване

Приготвяне

*  Всички продукти трябва да са със стайна температура. С миксер разбийте яйцата, млякото и маслото. Наведнъж сипете брашното и солта. Доразбийте още малко докато сместа стане гладка и без бучки.

*  Загрейте фурната на 200*. В тавичка с легла за кексчета поставете хартиени капсули и ги намажете леко с масло. Сложете тавата във фурната да се загрее. Внимавайте да не прегори хартията на капсулите, нужно е само тавата да стане гореща. Сипете в леглата тестото като ги напълните не повече от 2/3. Може да налейте сместа направо в добре намазнените легла на формата без да ползвате хартиени капсули.

* Много често ги пека баз да загрявам предварително тавата във фурната, а като най-нормално печиво. Пиша ви и двата варианта, получават се чудесно, затова преценете сами.




*  Изпечете поничките за 20 - 25 минути или до тяхното подуване и зачервяване. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето. След като поничките се изпекат ги оставете за 5 минути в загасената фурна. След това ги извадете и с клечка за зъби пробийте по една дупчица във всяка от тях за да излезе парата.




*  Отстранете хартиените капсули и напълнете поничките с плънка по ваш вкус - както солена,така и сладка. Интересното е , че на дъното им се получава отвор,достатъчно голям за да ги напълните  без да се налага да ги разрязвате или дупчите както при еклерите. Всъщност всеки път се получават различни странни форми.




  Да ви е сладко! Лелче,хиляди благодарности за идейната рецепта. Сигурна съм,че ще се хареса и на вас.

 

последно модифициран в
Отбелязана с: пресястия тестени

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Кристина Иванова Петък, 14 Август 2015

    въпрос?

    Здравейте, а какво кара поничките да бухнат, при положение,че няма никакъв набухвател?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Август 2015

    RE:въпрос?

    Това, което ги кара да бухнат е парата, която се образува в тях по време на печене, тъй като тестото е много рядко и влагата в него е голяма. Яйцата са другият фактор. Получава се нещо като при еклерите, в които също няма набухвател, а се надуват двойно, че и тройно. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Гост
    Сани Неделя, 30 Август 2015

    ....

    Йоли,страхотни понички,благодаря за лесната и вкусна рецепта

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 02 Септември 2015

    RE:....

    Благодаря, че опита, Сани. Благодаря и за хубавите думи и доверието! Много ме зарадва. Да ви е сладко!

  • Гост
    Катерина Събота, 03 Декември 2016

    Здарвей Йоли

    А като отвора на дъното е толкова голям. как се задържа плънката или с някакъв крем ако се напълнят? Няма ли вeроятност да изтече?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 04 Декември 2016

    RE:Здарвей Йоли

    Здравей Кате. Много са смешни тези понички, както аз ги наричам. Всъщност, това си е класическият Йоркширски пудинг. Казвам смешни, защото всеки път ми стават с различна форма. Ти сама ще прецениш спрямо отвора. А понякога изобщо няма отвор отдолу. Плънежът трябва да е гъст, но може да го сервираш и отделно в купичка и да не ги пълниш. Както решиш. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 22 Август 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus