Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3192
  • Печат

Плодова торта с бъз

 

b2ap3_thumbnail_Torte-Holundergelee_1.jpg

 

Продукти за блата

1 яйце
100 г захар
50 мл олио
100 г кисело мляко
1 ч.л. настъргана лимонова кора
ванилия
250 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 каф.ч. сок от бъз за сиропиране на блата

Продукти за крема

400 г фина неовкусена извара
400 г заквасена сметана
200 г гъсто кисело мляко
200 г пелте от бъз
ванилия
захар на вкус
1 каф.ч. сок от бъз
20 г желатин

За гарниране

плодове по избор
1 каф.ч. сок от бъз
10 г желатин

 

b2ap3_thumbnail_Torte-Holundergelee_2.jpg

 


Приготвяне

* За блата разбъркайте яйцето, захарта и ванилията. Добавете млякото, олиото и лимоновата кора. Накрая смесете всичко с брашното и бакпулвера. Разбъркайте отново и сипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути.

* За крема разбъркайте добре изварата, сметаната, млякото, ванилията и пелтето. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете захар. Разтворете желатина на водна баня в 1 каф.ч. сок от бъз. Сипете го в крема и разбъркайте енергично.

* Сложете блата в равна тортена чиния и го сиропирайте. Стегнете го с подвижен ринг. По стените от вътрешната страна на ринга сложете лента ацетатна хартия. Ако нямате такава може да ползвате ленти, които сте изрязали от най-обикновени пластмасови папки от книжарницата. Върху блата сипете крема докато е още течен и приберете тортата за няколко часа в хладилника докато се стегне добре.

* Върху желирания крем подредете различни плодове. Намажете помежду им желатин, разтворен на водна баня в сок от бъз, за да се споят добре. Приберете отново тортата в хладилника за още няколко часа. Преди сервиране отстранете ринга и лентата ацетатна хартия. Освежете с листенца босилек или мента. Да ви е сладко!

* Ако нямате пелте от бъз може да овкусите тортата със сипор или сок от бъз. Препоръчвам за по - добро качество на крема да се използва рикота или кварк, вместо обикновена извара. Ако желаете, за повече свежест може да панирате блата на тортата с натрошен суров шам фъстък.

 

b2ap3_thumbnail_Torte-Holundergelee_3.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: бъз торти

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Дени Вторник, 01 Декември 2015

    Здравейте Йоли, Вашите торти са просто уникали ! Бихте ли ми казали как се панира блата с шам фъстък ?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 03 Декември 2015

    Здравей Дени. Панирането на тортите е просто кулинарен термин. Означава абсолютно същото като да панираш месо или зеленчук. Паниране не означава пържене, а само овалване на някакъв продукт в панировка. С други думи, щам-фъстъкът прябва да се залепи по борда на тортата. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus