Публикувано от в в Кексове и мъфини
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 9838
  • Печат

Кекс с тиквички и грах

 

b2ap3_thumbnail_peas_zucchini_cake_2.jpg

 

Продукти

3 жълтъка
150 г кисело мляко
100 г стопено масло
150 г едро настъргана тиквичка с кората
80 г замразен грах
3 с.л. накълцана прясна мента
120 г нарязано на кубчета краве сирене
3 разбити на сняг белтъка
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
сол на вкус

Приготвяне:

* С бъркалка разбийте леко жълтъците заедно с киселото мляко и маслото. Прибавете тиквичката, граха и ментата. Разбъркайте и сложете сиренето.

* Пресейте заедно брашното, двата вида набухвател и солта. Прибавете ги към сместа, като ги редувате с разбитите белтъци. Бъркайте внимателно с лъжица или бъркалка.

* Намажете с масло кексова форма и я поръсете с брашно. Изсипете  вътре тестото и загладете. Загрейте фурната на 170* и изпечете кекса за около 35-40 минути. Възможно е да е необходимо по-дълго печене.  След тридесетата минута може да го покриете с лист алуминиево фолио за да не прегаря отгоре и да запази хубавия си цвят. Доизпечете кекса, като периодично проверявате готовността му с дървена клечка.  Сервирайте добре охладен. Да ви е сладко!

* Обикновено солените кексове се правят с олио и яйцата се слагат цели. И аз винаги съм ги правила по този начин, но не винаги са ми харесвали. Сега мога да кажа, че никога повече няма да направя солен кекс с олио! С масло се получава уникално нежна структура и превъзходен вкус! А отделно разбитите на сняг белтъци правят кекса лек и пухкав. Зеленчуковите кексове са с много влага, тестото е тежко и често става сбито и тикливо. Разбитите белтъци предотвратяват донякъде това. Кексът пак си остава влажен, което го прави чудесен на вкус дори и след 3 - 4 дена, но не е тиклив. Ще се радвам, ако опитате този начин на приготвяне.

 

b2ap3_thumbnail_peas_zucchini_cake_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Неделя, 03 Юли 2016

    Много пухкав и колоритен кекс,Йоли!Помня един друг твой солен кекс със сирене грюер ,който показа в тв предаването-също толкова апетитен като този!И как замижа от удоволствие като си вкуси крайчето :) .
    Прегръдки и щастливо лято!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 03 Юли 2016

    Благодаря ти Роси. Много се радвам, че ти хареса. Наистина е вкусен.

  • Гост
    Ася Неделя, 03 Юли 2016

    Ау, любима рецепта

    Йоли, рецептата е невероятна заради аромата на масло и вкусните зеленчукови съставки. Аз съм я правила само със сирене и ким или със сирене и тиквички. Жалко, че солените кексове са малко пренебрегвани. Опитвала ли си кекс с домашен гръцки зехтин. Гърците си го произвеждат, както ние си правим вино, ракия. Веднъж ми донесоха от Пелопонес, изненадах се от вида му - леко е мътен, но започнах да го слагам в кексове вместо масло или олио. Облизваха си пръстите всички. Не знам дали ще се получи същият ефект с купешки зехтин, не съм опитвала. Благодаря ти за всички кулинарни прелести, които споделяш с нас!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 04 Юли 2016

    RE:Ау, любима рецепта

    Асе, знаеш ли какво са ми казвали за качествения студено-пресован зехтин? Имам предвид, как да го разберем ние, че е качествен. Като отпиеш мъничка глътка я задържеш първо в уста и на върха на езика си трябва да усетиш съвсем лека лютевина. Опитвала съм, работи този номер. И да, разбира се, че е мътен. Права си за домашния зехтин, просто е фантастичен и няма нищо общо с многото купешки марки, които ни се предлагат.

    Радвам се, че ти хареса кекса, мила. Благодаря ти.

  • Светулка
    Светулка Неделя, 03 Юли 2016

    Ех, Йолинка, поредната неустоима рецепта! Наистина е много вкусен кекса. Имах останали три тиквички (дзукини) в хладилника и мислех да ги използвам за нещо преди да са се развалили. Тази рецепта ми дойде тъкмо навреме. Имах и малко чайвс останал(перца лук, много млади и тънки), та и от него сложих, накълцан на дребно. Мила душичка си ми ти! Много те обичам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 04 Юли 2016

    Ех, Светлето! Кога успя пак? Много благодаря мила. Толкова си далеч, а все едно си тук около мен.

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Вторник, 05 Юли 2016

    Йоли, обичам такива солени кексове - идеална бърза вечеря в сезона на пресните зеленчуци! Чудесен е! Много летни поздрави и усмивки от мен!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Юли 2016

    Благодаря Слънчо. Отивам да видя какво си ми приготвила днес.

  • Гост
    Елена Петък, 08 Юли 2016

    Йоли,
    солените кексове ги правя често, дори по - често от сладките.Използвам различни продукти.Веднага си записвам и тази рецепта, много подходяща почерпка и закуска са такива кексове.А същевременно и лесно можеш да експериментираш.
    Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 08 Юли 2016

    И аз като теб Ели. Май сладките кексове не са ми сила. Но просто не ги харесвам особено, това е. Ще се радвам да опиташ този и още повече, ако ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Калина Четвъртък, 28 Юли 2016

    Разочарована

    Здравейте Йоли, много ми хареса рецептата и днес реших да я приготвя, но за съжаление не се получи. Кекса се пече във фурната около 1:15ч, хвана страхотна коричка. След като изстина, го обърнах от формичката, извади се без проблем, но се разпадна, вътре изобщо не беше стегнат. Коричката е невероятно вкусна, но за съжаление вътрешната част не се получи. Спазила съм всичко 1:1 и не знам къде може да е грешката. :( Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Юли 2016

    RE:Разочарована

    О, Кали... сега и аз съм разочарована. :( Просто не се е изпекъл, никъде не си сгрешила. Тестото е тежко, иска повече печене от обикновен кекс. Трябва да проверяваш обезателно с клечка. При такива теста е задължително, защото, както казваш ти, прекрасната коричка, която се получава лесно може да те подлъже. Не съм написала това в рецептата... за клечката де... Но мисля, че хората си го знаят това и е излишно да им давам съвети. Все пак благодаря ти, че опита. Надявам се този несполучлив опит да не те откаже.

  • Гост
    Деяна Петък, 05 Август 2016

    Здравейте Йоли, изпробвах рецептата, наистина не бухна кексът, но си го хапнахме и така :) но, сега искам да опитам отново защото наистина е много вкусен. Моля за Вашето мнение - дали да опитам да го изпека като малки кексчета в хартиени чашки ?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 07 Август 2016

    Здравей Диди. Много се радвам, че ти е харесал кекса. Разбира се, още по-добре ще бъде под формата на малки кексчета. Давай смело! Извини ме, че ти отговарям може би късно, но съм на почивка и не винаги имам нет на разположение. Благодаря ти от сърце!

  • Гост
    Елисавета Понеделник, 15 Август 2016

    Здравейте, Йоли,
    Бихте ли ми казали кога и къде се слага содата и дали тиквичката трябва предварително да се отцеди от влагата?
    Благодая Ви.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 21 Август 2016

    Здравей Ели. Извини ме за късното включване, но бях в отпуск и нямах интернет на разположение.

    Двата вида набухвател се смесват с брашното, а тиквичката не я соля и не я отцеждам предварително. Разбира се, ти може да го направиш, ако решиш. Аз исках да е твърда и затова не го направих. Нали знаеш, много се мека и леко лигава става. Ще се радвам, ако кекса ти хареса. Благодаря ти.

  • Ралица
    Ралица Сряда, 07 Септември 2016

    Йолинко, вкусът на кекса е много хубав, наистина. При мен се опече за около 40 мин в кръгла форма и стана съвсем спесканичък горкия. Взе да се разпада като започнах да режа и се уплаших, че е имал още нужда, но на вкус не усещам нещо недоизпечено. Много бих искала да го предложа на гости, но не знам как да докарам визията. Дори да го попека още 10 минути, това не виждам как ще промени сплесканото? Това е първият ми солен кекс и определено няма да е последния :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 07 Септември 2016

    Благодаря ти Рали. Много е калпав този кекс, определено е така. Много е влажен, същевременно маслен. Не бухва, остава тежък. Рони се от маслото, много е крехък. Няма да го докараш до визия щом се е разчупил вече. Незнам кога си го разрязала, може би е бил още топъл. Както и да е, благодаря ти, че опита. И много се радвам, че ти хареса на вкус.

  • Ралица
    Ралица Четвъртък, 08 Септември 2016

    Йоли, абссолютно си права, разрязах го още гореш, лаком дол трае ли :D. Когато семейството седна на масата, кексът беше прилично изтинал и се режеолепно. Даже си мислех веднага да ти пиша, че в моята бързина е бил проблемът. Става за гости и още как. Омахаха го, едвам ги спрях. Наред с двете деца, а това нещо да се хареса не на еднота, а и на двете, си е удар в десятката. Благодаря ти много още веднъж :D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 08 Септември 2016

    Ей, голяма си ми сладурана ти! Това е то!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus