Публикувано от в в Предястия и аламинути
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6324
  • Печат

Пастет

 

b2ap3_thumbnail_pate_3d.jpg

 

Продукти

300 г пресен черен свински дроб
1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар
1 малка глава лук
150 г меко масло
100 мл течна сметана
200 г задушени манатарки
2 с.л. бренди
сол и черен пипер на вкус

 

b2ap3_thumbnail_pate_2.jpg

 

Приготвяне

* Почистете дроба от ципите и го сварете за 30 минути заедно с лука и подправките.

* Сложете го докато е горещ в подходящ съд, добавете маслото и гъбите и започнете да го разбивате с пасатор като постепенно наливате сметаната. Пасирайте на максималко високи обороти.

* Накрая подправете с бренди ,сол и пипер. Трябва да получите гладък и нежен на структура пастет. Според вкуса ви може да увеличите или намалите количеството на сметаната. Ако пастета ви се стори гъст, разредете с малко прясно мляко. Докато е горещ е по-рядък, но след като се охлади се сгъстява.

* Сервирайте пастета студен с препечени филийки и подходяща напитка. Да ви е сладко!

* Основата на рецептата ми е спомен от Жоро Бордовски. Може да ползвате пилешки, свински или телешки черен дроб. Не купувайте замразен, пастета е уникално вкусен само, ако дроба е пресен. Ползвайте млечна сметана, растителната не е подходяща.

 

b2ap3_thumbnail_pate_1d.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Павлина Петкова Четвъртък, 08 Януари 2015

    Уникална рецепта, ще я направя задължително!
    Честита Нова Година! Великолепна и щастлива! Сърдечни поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 10 Януари 2015

    Благодаря ти, Павлинче. Ще се радвам да пробваш. Понякога го правя с пилешки дробчета, но тях не ги варя, а ги задушавам в цялото количество масло. Става уникално.

  • Гост
    Vania Петък, 09 Януари 2015

    Йоли, бих искала да попитам , каква марката e на тази млечна сметана? Животинска и млечна едно и също ли е ? Питах в Пикадили за te`na viwotinska, гледаха ме странно ... Кажи ми моля, къде да я търся и каква марка е ? Предварително благодаря! А пастета изглежда страхотно , поздравления :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 10 Януари 2015

    Ами да, Вили, ще те гледат странно я. Като ни напълниха с растителна сметана, която е жив маргарин, така е. Млечна, животинска - едно и също е. Всъщност, никой друг продукт няма право да се нарича "сметана". Сметаната се прави само и единствено от мляко и нищо друго. Аз купувам от Лидл на Пилос. В червени картонени кутийки е по 200 мл. Мисля, че е 30% масленост. Хубава е, препоръчвам ти я. А пастета ще се радвам да опиташ, много хубав става. Благодаря ти.

  • Гост
    Eva Toneva Петък, 09 Януари 2015

    Няма по-вкусен от домашно приготвеният пастет. Правила съм с пилешки дробчета, сигурна съм, че и твоята рецепта ще се харесам, Йоли! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 10 Януари 2015

    Да, Еви, много е лесно да се направи домашен пастет и никак не е трудно. Радвам се, че ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Гергана Лазарова Петък, 09 Януари 2015

    Искам и аз! Даже си подавам срамежливо филийка за пастетчето... :)
    Йоли, не си купувам, макар да ми харесва, но от твоя ще опитам!
    Прегръдки и усмихната вечер ти желая!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 10 Януари 2015

    Никакво купуване на готов пастет, Гери. Може само, ако е гъши и от Франция. Ха ха, майтапя се. Сериозно сега - давай филията да ти намажа. Чуден става, съвсем истински и домашен. Благодаря ти.

  • Гост
    Милена Евлогиева Четвъртък, 15 Януари 2015

    Милена Евлогиева

    Йоли, благодаря ти за фантастичната рецепта!!!! Единственото което добавих е фреш от цвекло, за да променя цвета на пастета. Получи се много добре.Поздрави

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 16 Януари 2015

    RE:Милена Евлогиева

    О, бих казала, че твоята идея е страхотна! Аз ти благодаря за нея! Много, много хитро е това да активираш цвета с цвекло. Браво Миленка, страшно обичам такива креативни хора! Благодаря ти за доверието и да ви е сладко!

  • Гост
    Нина Петрова Понеделник, 19 Януари 2015

    Здравей, Йоли ! Мога ли да ползвам сушени манатарки , предварително накиснати във вода ? Лукът мели ли се заедно с дроба или е само за вкус във водата , докато ври .
    Брендито с каква цел се слага , за да знам дали мога да го избегна :-) ?
    Благодаря за красотата , с която ми радваш очите, и ... честит сайт !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 19 Януари 2015

    Здравей Нинче. Разбира се, че можеш да ползваш сушени манатарки. Най-хубаво с тях се получава, защото са изключително концентрирани като аромат. Лукът се мели, но ако искаш го махни. Той ще си е свършил работата и няма да е нужен повече. Винаги можеш да избегнеш алкохола във всяка една рецепта. Той е само и единствено въпрос на личен вкус. Ако решиш, не слагай. Вкуса на пастета няма да пострада. Но бих ти казала, че става още по-вкусно, ако задушиш дроба и лука в маслото вместо да го вариш и след това да пасираш всичко. Просто е различна технология, това е.

    Много се радвам, че си тук. Благодаря ти за доверието. Надявам се да ти хареса пастета.

  • Гост
    Дима Неделя, 08 Февруари 2015

    Направих го с пилешки дробчета и без бренди - стана уникално вкусен и най-много се радвам, че децата го харесват. БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТАТА! И не само за тази. Направила съм много твои рецепти - всички са невероятно точни - само за любители кулинари като мен. :o

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 08 Февруари 2015

    Аз ти благодаря, Дими. Много се радвам, че ви хареса пастета. Със сигурност е много по-добре децата да си намажат филийка с него, отколкото от консерва. Бъди ми здрава и да ви е сладко!

  • Гост
    Ирина Четвъртък, 21 Януари 2016

    Току що се пробвах. Браво! Много вкусно стана. :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 21 Януари 2016

    Радвам се, че опита и ти хареса, Ири! Благодаря ти за доверието! Да ви е сладко на всички у дома!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 23 Юни 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus