Публикувано от в в Ястия с месо
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6013
  • Печат

Пълнена кисела зелка

 

b2ap3_thumbnail_stuffed-_cabbage_5.jpg

 

Продукти

1 средна кисела зелка
1 кг свински гърди без  кост нарязано на хапки
2 стръка праз нарязани на едри парчета
1 равна ч.л. сол
черен пипер и чубрица на вкус
2 сухи люти чушки, грубо натрошени
1 равна ч.л. сладък  червен  пипер
3 с.л. свинска мас

Приготвяне

* Загрейте маста в дълбока тенджера и запържете в нея месото до златисто. Сложете праза, разбъркайте и похлупете тенджерата с капак. Хванете заедно дръжките и капака с кърпи или ръкохватки за да не ви пари на ръцете. Раздрусайте добре месото и праза за около минута.

* Подправете пълнежа с двата вида пипер, лютата чушка и чубрицата. Овкусете със солта.

 

b2ap3_thumbnail_stuffed-_cabbage_7.jpg

 

* Сложете зелката в голям  глинен съд или тава с по-висок борд. Започнете внимателно да разлиствате зелката като внимавате да не се откъснат  листата от  кочана.

 

b2ap3_thumbnail_stuffed-_cabbage.jpg

 

* Когато стигнете до сърцевината на зелето внимателно го отстранете. На негово място поставете няколко лъжици месо.

 

b2ap3_thumbnail_stuffed-_cabbage_9.jpg

 

 * Загърнете листата около пълнежа и притиснете с длани за да придадете отново формата на отстранената сърцевина на зелето. Започнете да слагате от месото във всеки лист, след това го загръщайте около средата и притискайте с ръце.

 

b2ap3_thumbnail_stuffed-_cabbage_2.jpg

 

 * По този начин напълнете цялата зелка. Не забравяйте добре да притискате с ръце. Това е важно за да не се разпадне зелето при печене.

 

b2ap3_thumbnail_stuffed-_cabbage_3.jpg

 

 * За край си оставете няколко листа без  пълнеж. С тях добре загърнете зелето докато заприлича отново на хубава плътна топка. Никой няма да заподозре какво се крие в него.

 

b2ap3_thumbnail_stuffed-_cabbage_4.jpg

 

 * Полейте зелето с отделилите се сокове от месото и праза. Сипете малко зелева чорба и вода. Изпечете гозбата на 180* за около 2 часа минимум.

* Преди да разрежете зелката отстранете изгорелите листа. Те служат само за покритие, не стават  за ядене.

* Сервирайте резен  от пълнената зелка с чаша плътно червено вино. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_stuffed-_cabbage_6.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: коледа ястия с месо

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Васил Вторник, 10 Март 2015

    Здравей, Йоли! Тази сутрин станах още около 9 часа и се захванах със зелката. Бях почти сигурен, че няма да успея да я навия или ще скъсам половината листа, но търпеливо си ги загънах всички и почти й придадох първоначалната форма. Сега обаче се притеснявам за печенето малко, пека я в глинен съд на 180 градуса, но дали в него 2 часа ще са достатъчни? Едва ли ще успееш да видиш поста преди да я извадя, но все пак... Дано се получи! Иначе рецептата е просто страхотна, много добре изглежда при теб. :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 10 Март 2015

    Ето ме. Най-доброто решение за това снежно време! Свинско със зеле! Много се радвам, че ще опиташ пълнената зелка, Васко и още повече ще се радвам, ако останете доволни.

    Точно така, в глинен съд е най-добре. Ако го захлупиш ще стане по-бързо и накрай може само да махнеш капака и да запечеш. Виж, месото става мозък за два часа, него не го мисли изобщо. Въпросът е зелето да омекне. След два часа го прободи с нож в по-дебелата част, там, където са жилките. Ако ножа влиза без съпротивление всичко е супер. А може и да си скъсаш малко зеленче и да опиташ. Ако ти се стори твърдо го доизпечи още малко, но не вярвам. Е, все пак си зависи от зелето. Има по-твърдо, по-меко... Ще стане, не се притеснявай.

    Благодаря ти за доверието и наздраве!

  • Гост
    Васил Вторник, 10 Март 2015

    Стана супееер, но аз не съм се й съмнявал щом е по твоя рецепта. :) Единствено със сервирането малко се затрудних и то заради кочана, че беше по-голям, но него го отстраних. Предполагам и ти така си направила. Няма как още в начало, защото сигурно ще се разпадне. Багодаря ти отново и наздраве с чаша червено домашно вино! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 10 Март 2015

    Ех, че се радвам! Много ти благодаря! И страшно се надявах да ме почерпиш точно с червено винце! Наздраве ви!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 27 Юни 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus