Публикувано от в в Безмесни ястия
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8228
  • Печат

Пълнен батат със сирене

b2ap3_thumbnail_batat_1.jpg

 

    Кой може да предположи, че бататът не е картоф, а принадлежи към семейството на грамофончетата Convolvulaceae? Всъщност, именно бататът дава името на познатия ни обикновен картоф. Английската дума „potato“ идва от испанската дума „batata“, означаваща „сладък картоф“ (Ipmoea batatas). Нормално е да бъркаме двете култури, тъй като са доста сходни. Затова най-разпространеното му име е "Сладък картоф". Яде се подземната част, приличат си и на външен вид. За разлика от картофите, на бататите се консумира и листната част, подобно на спанака.  Колкото и да си приличат кората, формата и сърцевината на батата е коренно различна от тази на картофа. Пренесен от Колумб в Европа, бататът днес е популярен  и предпочитан не само заради вкуса, а и заради хранителната си стойтост. Съществуват над 400 вида батати, но може би най-разпространени са два от тях- светлият сладък картоф и тъмнокорият сладък картоф. Обикновено под кората се крие ярко оранжева вътрешност и приятен кестенов сладък вкус. Бататът е подходящ за солени ястия и десерти. Като консистенция и цвят прилича на тиква, но вкусът е различен. Аз нямам опит с приготвянето на батати, тъй като се срещат у нас сравнително отскоро. От любопитство купих няколко сладки картофа и ги приготвих съвсем семпло. Хапваше ми се нещо "креместо" и ги напълних с крем сирене и кашкавал. Получи се много вкусен резултат. Ще се радвам да опитате и вие.

 

b2ap3_thumbnail_batat_2.jpg

 

Продукти за 2 порции

2 батата
сол
2-3 с.л. зехтин
3-4 с.л. крем сирене
2 с.л. нарязан зелен лук
2-3 с.л.настърган кашкавал
черен пипер

 

b2ap3_thumbnail_batat_3.jpg

 

 Приготвяне

* Измийте много добре бататите и ги посолете. Намажете ги с малко зехтин и увийте всеки по отделно в алуминиево фолио. Изпечете ги във фурна на 200* за около 25 - 30 минути или докато омекнат добре. Лесно ще разберете кога са готови. Натиснете леко с пръст фолиото. Ако бататите са готови безпогрешно ще усетите мекотата им.

* Извадете ги от фурната, развийте фолиото и ги оставете да изстинат. Прехвърлете ги в тавичка и ги цепнете по средата с остър нож без да ги прерязвате до долу. Внимателно ги разтворете с пръсти. Посолете вътрешността.

* Смесете крем сиренето със зеления лук. Ако е нужно добавете малко сол. Напълнете бататите с крема и посипете с кашкавал.

 

b2ap3_thumbnail_batat_6.jpg

 

 * Полейте ги с останалия зехтин, поръсете с черен пипер и запечете на 200* за 10 - 15 минути докато кашкавала се стопи и леко зачерви. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_batat_4.jpg

 

 * За да спестите време изпечете бататите ден предварително и само ги напълнете и запечете преди сервиране. Пълнежът изберете сами. Може да добавите бекон, кайма, различни подправки. Рецептата е подходяща и за големи обикновени картофи.

 

b2ap3_thumbnail_batat_5.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Светулка
    Светулка Неделя, 01 Март 2015

    Йоли, Честита Баба Марта! Здраве и радост за теб и всички, които обичаш!
    А рецептата ми идва тъкмо навреме! Преди три дена купих сладки картофи и се ровех из американските сайтове за рецепта. Толкова с ровенето и чуденето. Още довечера я спрятам твоята!:p:D Целувки, миличка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 02 Март 2015

    Честита Бана Марта и на вас, Сеетле! Надявам се, че имате мартенички да си вържете за здраве, макар да сте далече от България. Ще се радвам да опиташ картофите, приготвени по този начин. Благодаря ти мила, бъдете ми здрави всички у дома'

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Понеделник, 02 Март 2015

    Йолинка, това ще е такава разтапяща вкусотийка... Бих загребала с най-голямата си лъжица. :)
    Прегръдки, мила Йоли, и честити ти много празници! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 08 Март 2015

    Благодаря ти сладка. Дай да те прегърна!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 20 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus