- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 2265
- Абонирайте се
- Печат
Пай с вишни
Продукти
Тесто
120 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
270 г брашно
Пълнеж
700 г вишни без костилки
200 г захар
3 - 4 с.л. вишновка
40 г нишесте
Приготвяне
* За да приготвите тестото разбъркайте мекото масло с пудрата захар и ванилията. Добавете яйцето и с брашното бързо омесете меко тесто. Сложете го в найлонов плик и го оставете в хладилника за 1 час.
* За пълнежа кипнете вишните за няколко минути колкото да отпуснат соковете си. Прибавете вишновката. Може да я замените с черешова ракия или друг алкохол по ваш избор. Есенцията от горчив бадем е също много подходяща.
* В купичка смесете захарта с нишестето и го сипете при вишните. Гответе за минута, две докато се сгъсти соса. Оставете плодовете да се охладят преди да ги сложите в пая.
* Извадете тестото от хладилника и го разделете на две. Разточете едната част върху хартия за печене като леко поръсвате с брашно. Направете кръг, малко по-голям от формата, в която ще изпечете сладкиша. Пренесете получената маслена кора в тавичка за пай 25 см заедно с хартията, обърнете я вътре и отстранете хартията. Надупчете с вилица.
* Сипете охладените вишни и ги разпределете равномерно.
* Разточете и останалото тесто по същият начин и затворете пая с него. Прищипете добре краищата и ако желаете отстранете излишното тесто. С нож направете отвори по повърхността на кората за да може парата да излиза свободно по време на печене. За по-красив вид може да изрежете отворите с малка формичка за сладки.
* Намажете пая с леко разбит белтък и поръсете с кристална захар. От белтъка тестото става много по-хрупкаво, отколкото ако е намазано с цяло яйце.
* Изпечете пая в загрята на 180* фурна за около 25 - 30 минути. Сервирайте го леко топъл. Много подхожда лъжица кисела сметана или топка ванилов сладолед. Да ви е сладко!
последно модифициран в