Публикувано от в в Сладки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7866
  • Печат

Орехови бонбони

 

b2ap3_thumbnail_nut_candies_2.jpg

 

   Една чудесна стара българска рецепта за домашни бонбони от 1937 година. Любима моя книжка, останала от баба ми. С пожълтели листи и много история. Честита Пролет, приятели!


Продукти за около 25-30 бонбона

200 мл прясно мляко
100 г масло
40 г какао
200 г захар
200 г запечени счукани орехи
по желание ванилия, ром, портокалови кори или други аромати

 

b2ap3_thumbnail_nut_candies_5.jpg



Приготвяне

* В съд с незалепващо покритие сипете млякото, маслото, какаото и захарта. Сварете гъст сос за около 10-15 минути. Ще разберете, че соса е готов след като капнете капка от него в чаша студена вода. Ако капката не се разлее, сосът е готов.

* Овкусете соса с аромати по ваш вкус. Добавете орехите и разбъркайте. Оставете сместа леко да се охлади за 5 минути.

* Покрийте тавичка или друга форма с намаслена хартия за печене. Изсипете ореховата смес и загладете с мокра лъжица. Оставете блатът за една нощ да се стегне добре. Нарежете на квадратчета и сервирайте. Да ви е сладко!

* От сместа може да оформите кръгли бонбони, които да оваляте в какао, пудра захар или кокосови стърготини. За да се втвърдят бонбоните по-бързо може да ги сложите в хладилника или за кратко във фризер. Твърдостта на бонбоните зависи от гъстотата на сиропа. Колкото по-дълго го варите, толкова по-гъст ще стане, съответно и бонбоните по-твърди.

 

b2ap3_thumbnail_nut_candies_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Таня Донева Неделя, 20 Март 2016

    Пълни са с орехи и ухаят на шоколад тези вкусни бонбони, но как ги наряза така, Йоли?! Аз от тази смес, съм правила само кръгли бонбони и твоите много ме впечатлиха! Ще трябва да опитам!
    Честита първа пролет и много слънчево настроение ти желая!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 21 Март 2016

    Танче, лесно се режат с горещ нож, но наистина зависи колко е твърда сместа. Ако стане по-рядка е по-умесно да се направят на топчета. Благодаря ти мила.

  • Гост
    Bety Неделя, 20 Март 2016

    Честита пролет, Йоли! Усмивки и добро настроение! Бонбонките са страхотни!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 21 Март 2016

    Благодаря ти, художничке. Радвам се, че ти харесаха.

  • Гост
    Ивана Понеделник, 21 Март 2016

    Честита пролет, Йоли!
    Страхотна рецепта, страхотни бонбони, да ги изядеш да последната трохичка!
    Спорна и усмихната нова седмица!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 21 Март 2016

    Благодаря ти Иве! Много се радвам, че ти харесаха.

  • Гост
    Eva Toneva Понеделник, 21 Март 2016

    Чудни са, Йоли! Честита пролет и на теб! Нестихващо вдъхновение, обич и щастие ти пожелавам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 21 Март 2016

    Благодаря муцуно. Липсваш ми, да знаеш. Ела ми на гости.

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Вторник, 22 Март 2016

    Както винаги тук е уютно,ароматно и много изкушаващо,Йоли,интересна рецепта ни предлагаш отново!Щастливи пролетни дни!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 22 Март 2016

    Благодаря ти душка. Много се радвам, че ти харесаха! Пролетно да е и на твоята душа!

  • Светулка
    Светулка Четвъртък, 24 Март 2016

    Честита Пролет, Йоли! Да ти е светло на душата и да цъфтиш. Ти си уникално цвете!
    А бонбоните са така съблазнителни, че ако не бяха на снимка, нямаше да остане един до сега!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 25 Март 2016

    Благодаря ти мила. И на теб, и на цялото ти семейство да ви е вечно пролетно и щастливо!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 23 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus