Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4681
  • Печат

Новогодишна торта

 

b2ap3_thumbnail_DSC05740-d1.jpg

 

 Продукти за блатовете

 5 яйца
180 г захар
20  г какао
100 г брашно
2 ванилии
5 с.л. бренди
1 каф.ч. вода
 
Нуга крем
 
200 мл течна млечна сладкарска сметана
200 г лешникова нуга
 
Карамелен крем
 
1 консерва карамелизирано кондензирано мляко
200 г меко масло
 
 

b2ap3_thumbnail_DSC05736-d1.jpg

 

Приготвяне
 
* За да направите тестото за корите на тортата, първо разбийте с половината захар петте жълтъка докато станат на хубав плътен крем. Към тях прибавете ванилията и пресятите заедно какао и брашно. 
 
* С останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг  и ги прибавете към яйчното тесто като бъркате внимателно с лопатка. 
 
* Изпечете тестото на 6 или 7 кори с диаметър 22/24 см върху хартия за печене. Нужно е фурната да е загрята предварително на 180*. Корите се пекат по отделно за около 10 минути всяка. Оставете ги да се охладят  и отстранете хартията.
 
* За нуга крема кипнете сметаната и добавете към нея лешниковата нуга. Разбъркайте докато се стопи и стане на гладък течен сос.Оставете да изтине и приберете в хладилника поне за 2 часа. Разбийте с миксер за кратко за да получите гъст крем. На снимката може да видите опаковката с лешникова нуга. Ще я намерите в големите магазини за хранителни стоки.

 

b2ap3_thumbnail_DSC05922-d.jpg

 

* За карамеленият крем разбийте маслото на крем и към него добавете карамелизираното мляко. Ризбъркайте добре. Не подслаждайте допълнително. На снимката  виждате гъстотата на млякото, тъй като много често има въпроси и неточности какво точно карамелизирано мляко трябва да се ползва за кремове. Трябва да е гъсто и с наситен карамелен цвят. Може да го намерите в магазините за руски стоки.

 

b2ap3_thumbnail_DSC05650.JPG

b2ap3_thumbnail_DSC05640.JPG

 

* Сглобете тортата като редувате на пластове блат - нуга крем - карамелен крем - блат .... и така, докато свършат продуктите. На мен не ми стигнаха кремовете за последната кора и я намазах с класически маслен крем. Не забравяйте  при сглобяването да сиропирате леко корите с бренди, разредено с вода. 
 
* Украсете тортата по ваше желание. Аз  я покрих с бадемов марципан, тъй като не харесвам вкуса на фондана. Глазирах я с перлени боички, а борда  нарисувах с най-обикновени четки за рисуване, осатанали от сина ми от часовете му по изобразително изкуство. Разбира се, цветовете са от  безвредни хранителни бои. А мотивите ... чисто зимни, празнични, новогодишни. С други думи, правих се на художник, нищо, че не ми е работа. Важно е настроението и радостта на децата. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_DSC05945-d.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: коледа торти

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Цвете Понеделник, 28 Декември 2015

    За нуга крема

    Здравей,
    Правя тортата, но за не намерих нуга, а лешников тахан. Мога ли да го ползвам и с какво е най-добре да го смеся за хубав крем?

  • Yoli
    Yoli Сряда, 30 Декември 2015

    RE:За нуга крема

    Цвети, непременно направи домашната нутела на Ева Тонева като основа за крема. Лесно е и е с лешников тахан. Ето, заповядай линк.

    Весело посрещане на 2016г и много, много здраве и късмет ти желая!

    http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=805:homemade-nutella&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13

  • valentinakm
    valentinakm Понеделник, 12 Декември 2016

    Здравей, Йоли! А как мога да си приготвя фондан? Решила съм да изненадам приятелите си за Нова година и ми се ще да направя красива торта...Или да си купя готов :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Декември 2016

    Здравей Вале. Лично аз ще те посъветвам да си купиш готов. Изобщо не си заслужава да се занимаваш. А ако все пак решиш сама да направиш, препоръчвам ти горещо блога на Дими. Всичко, което тя прави с фондан е голяма красота. Ето и рецепта за домашев фондан:

    http://dimitranas.blogspot.de/2009/03/sweet-sprig-cake-step-by-step.html

    Отговор Отказ
  • valentinakm
    valentinakm Неделя, 18 Декември 2016

    Здравей, Йоли! Аз пак с моята торта... :) Може ли да заменя нуга крема с дулче де лече? Не мога да намеря лешникова нуга...:(

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 18 Декември 2016

    Няма нищо, Вале, не се притеснявай. Винаги можеш да замениш продукт с някой друг. Задължителни неща няма! Направи така, както ще ти хареса на теб. Лешниковата нуга няма нищо общо с карамеленото кондензирано мляко, вкусовете са съвсем различни. Просто ще се получи друга торта на вкус, това е. Ако държиш все пак на вкуса на лешниците, можеш спокойно да замениш нугатаи нутела. Ти си реши. Пак повтарям ... както ще ти хареса, така направи. Успех с тортата и благодаря отново.

  • valentinakm
    valentinakm Понеделник, 19 Декември 2016

    Благодаря! :)

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 26 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus