Публикувано от в в Супи
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6225
  • Печат

Моята копривена чорба

 

b2ap3_thumbnail_Nettle_soup_1.jpg

 

   Харесвам коприва само и единствено на чорба. И то богата на аромати чорба, тъй като копривеният аромат и вкус не ми е най-любим. Ще се радвам, ако ви допадне моят вариант.

Продукти

300 - 400 г връхчета от млада коприва
2 стръка нарязан пресен лук
2 стръка нарязан пресен чесън
50 г масло
1 с.л. брашно
1 литър зеленчуков бульон
1/2 връзка нарязан магданоз
1/2 връзка нарязан копър
1/2 връзка листа нарязан пресен джоджен
сол на вкус
1 яйце
200 г кисело мляко
натрошено бяло сирене
счукани орехови ядки

Приготвяне

* Измийте копривата и я бланширайте в кипяща вода. Отцедете я и нарежете на ситно.

* В маслото запържете лука и чесъна. Посипете с брашното и разбъркайте. Разредете с бульона и добавете копривата. Варете на тих огън 10 - 15 минути. Гъстотата преценете сами. Ако е нужно разредете с вода.

* Овкусете супата с магданоз, копър и джоджен. Гответе още 5 минути.

* Разбийте яйцето с киселото мляко и застройте супата. Посолете на вкус и я сервирайте поръсена с натрошено сирене и орехови ядки. Да ви е сладко!

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Dani Понеделник, 11 Април 2016

    И аз не я долюбвам копривата.
    Но с толкова много аромати и орехи съм сигурна, че ще ми хареса!
    Прегръдки, Муцунке!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 12 Април 2016

    Така де, трябва да заприлича на нещо тази коприва, че да може да се яде. Хубава става чорбата, Дани. Особено с повече сирене и орехи. Благодаря ти.

  • Светулка
    Светулка Понеделник, 11 Април 2016

    Йоли, тази чорба изглежда много изкушаващо. И аз не съм почитател на копривата като цяло, но чорба правех редовно. Тук не съм виждала да продават коприва, а и няма откъде да си набера. Мога само да си представя колко вкусна и ароматна е твоята чорбичка. Надявам се някога да имам възможност да я опитам.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 12 Април 2016

    Светле, ако ти харесва чорбата може да я направиш със спанак например. Надявам се да ти хареса. Със спанак я обожавам, с коприва не толкова. Благодаря ти.

  • Гост
    Елена Вторник, 12 Април 2016

    Йоли,
    страхотна е копривената чорба.Копривата е вкусна, особено ако към нея се добавят орехи, чесън.И не само на чорба.Пробвай да направиш салата от сурова счукана коприва с орехи, чесън и добавки.Ще видиш колко е вкусна.Копривата е много, много вкусна и с добавка на бадеми, репички, варено яйце.Наскоро правих и омлет с коприва и много беше харесан от гостите ми.
    Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 13 Април 2016

    Радвам се, че ти хареса чорбата ми, Ели. Чакай сега да те питам ... как така сурова коприва? Предполагам, че като се счука вече не пари, но не бражди ли на езика? Моя приятелка прави салата от коприва и праз, нопърво я бланшира малко. Давай още идеи, че тук е пълно с коприва, а скоро няма да е годна за бране. Благодаря ти за коментара.

  • Гост
    СуперМаг Вторник, 19 Април 2016

    Четейки рецептата и коментарите днес реших да направя супата, но със спанак (нямам коприва и не знам откъде да взема (освен от неокосената, все още, поляна пред блока)). За съжаление се пресече заради застройката :( Не разбрах в какво сгреших!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Април 2016

    Първо да ти благодаря, че опита супата. Пресякла са е, защото е станал топлинен шок между топло и студено. Случва се на всеки. Когато супите се застройват с цяло яйце е нужно заради белтъка яйцето първо добре да се темперира за да не се пресече. Разбиваш яйцето с млякото и бъркайки добавяш малки части от супата. След като се получи една голяма купа топла течност я наливаш бавно в супата, отново бъркайки. След това е добре да се остави супата известно време без капак за да се поохлади. Това е, но ти го знаеш. Просто на всеки му се случва понякога да се пресече супата. За копривата си права, тази пред блока не става. Благодаря ти още веднъж!

  • Гост
    Богомила Вторник, 17 Май 2016

    Йоли, обожавам твоите рецепти, винаги перфектен резултат! Копривата е сред любимите ми пролетни зеленийки, заедно със спанак, лапада, киселеца. аз често ги комбинирам всичките в една манджичка. Благодаря ти за рецептите, и ти желая много успехи!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 19 Май 2016

    Благодаря ти мила Боги. Радвам се, че ти харесват рецептите ми и ги опитваш! Да са ти сладки!

  • Гост
    Jenia Dimova Събота, 14 Януари 2017

    Женя

    Привет Йоли ! Благодаря за рецептите ти те са много точни !
    В момента правя копривена чорба - не застроена , по твой съвет сложих чесън .
    Един трик , който научих тук - при застройка на супа разбивам в чопър яйце + сока на един лимон + чаена лъжичка корн флаур / царевично нишесте / , количествата са в зависимост на количеството супа . Добавям ги по познатия метод на застройване и веднага тенджерата на котлона само да заври супата за миг и сваля от огъня , така супата става и малко по плътна . После колкото и пъти за затопляме супата не се пресича яйцето .

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 15 Януари 2017

    RE:Женя

    Изключително полезен съвет ни даваш, Жени! Много, много ти благодаря! Със сигурност така ще застройвам оттук насетне. Супер си просто! Много ще се радвам, ако ви хареса чорбата. Благодаря ти за доверието и хубавите думи. Да ви е сладко!

  • Гост
    Jardel O,Groas Неделя, 12 Март 2017

    Mislia , che tvoiata ideia e velikolepna , dosega sym ia pravil po drug nachin ,nepremenno shte opitam i po tazi recepta.
    Shte stane straxotna koprivena supa...Ubeden sym.
    Blagodaria ti.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Март 2017

    Така ще се радвам, ако ти хареса и този вариант! Благодаря ти за коментара! И много добре ме подсещаш, че е време за тази чорбица. А ти, ако намериш време, напиши ми твоят вариант. С удоволствие ще опитам нещо ново.

  • дидия
    дидия Понеделник, 15 Май 2017

    Здравей, Йоли! Направих копривената чорба и се получи страхотна, богата на аромати и вкусове супа. Понеже набрах по-голямо количество, направих и кюфтенца от коприва, картофи и орехи, които се съчетаха много добре с чесново-млечен сос. Благодаря за чудесната рецепта, както и всички останали вкусотийки, които ни споделяш. Успех! Прегръдки!:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 15 Май 2017

    Страшно много се радвам, че ти е харесала, Диди. Точно това беше и моята цел, супата да е ароматна. Честно да ти кажа, не съм особено голям фен на копривата. Но с много други зелении покрай нея я харесвам много. Благодаря ти от сърце! Това с кюфтенцата звучи адски примамливо, да знаеш!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 27 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus