- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 6380
- 12 коментара
- Абонирайте се
- Печат
Супа от миди
Продукти за 4 порции
1 кг миди с черупки
40 г масло
1 с.л. ситно нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
1 пръчка селъри
100 мл бяло сухо вино
200 г заквасена сметана
сол и бял пипер на вкус
Приготвяне
* Измийте добре мидите и ги сложете в голяма тенджера. Не слагайте никаква течност. Сварете ги за няколко минути, колкото да се отворят черупките. Отцедете бульона и го прецедете през фина цедка. Почистете мидите от черуптике. Ако желаете оставете няколко миди с черупки за гарниране на супата.
* В тенджера задушете lв маслото лука, чесъна и ситно нарязаното селъри. Налейте виното и го оставете 1-2 минути да поври без капак за да се изпари остротата на алкохола. Добавете сметаната и бульона от миди. Разбъркайте и разредете с вода до желана от вас гъстота. Подправете със сол и бял пипер. Гответе на тих огън 5 минути. Добавете мидите, разбъркайте и сервирайте. Да ви е сладко!
* Супата се приготвя много бързо. Не преварявайте мидите. Готови са щом черупките се отворят. Важно е да ги добавите към супата в последният момент и да не ги готвите повече за да останат сочни и крехки.
последно модифициран в
Коментари
-
Неделя, 23 Октомври 2016
Suoer
Ax kakva vjusotia e tazi supa, BARVO Yoli ti si SUPER.
· Yoli харесват коментара. -
Вторник, 25 Октомври 2016
Йоли, без да съм я опитвала и само като видях продуктите, разбрах, че супата ще е жестока! Бяло винце с бульон от пресни миди с черупки е възторжена поезия, която не се описва, а се опитва и не се забравя никога. Много рядко разполагам с пресни миди, затова готвя със замразени (у-у-у-ух!) подобен сос за паста, а сега ще приготвя на любимия си и супа
И да знаеш, ти си му любимата кулинарка (пък аз не крия, че рецептите са твои
): колко торти, кексчета, фламкухен и соленки е изял и все пита за още.
· Yoli харесват коментара. -
Петък, 28 Октомври 2016
Чудна супичка, Йоли! Нали знаеш, че няма да пропусна да опитам нищо морско, което предлагаш! Това лято за първи път опитах супа от миди на един остров, близо до Сиатъл и много ми хареса, но никога не се опитах да намеря рецепта. Твоята ми върна вкуса на лятото - онова, вълшебното, от детските години, с мирис на море... Благодаря ти, миличка!
· Yoli харесват коментара. -
Понеделник, 20 Ноември 2017
RE:Деси Иванова
Абсолютно правилно, Деси. Никаква вода! От мен го запомни това, когато искаш да свариш миди. И ми вярвай, аз съм бургаско чедо и смея да твърдя, че стотици килограми миди са ми минали през ръцете. Имам и добри познания, благодарение на баща ми, който беше изключителен майстор при приготвянето на всякаква морска храна. Измий мидите и ги сложи в тенджера. Захлупи я и в момента, в който мидите заврат ги махни от котлона. Нужни са им само 2-3 мин., колкото да отворят черупките си. Както казваше татко, "само да ги удари парата". След като поизтинат ги почисти от черупките, а отделилия се сок прецеди през марля. Ще се учудиш колко много течност ще са пуснали. Ако сложиш вода течността става страшно много и фатално размива вкуса на този концентриран бульон. Разбира се, това е мой съвет. Може да не се вслушаш в него, тъй като много хора варят мидите с вода. Има други рецепти, при които в мидите се слага малко вино или бира, но това е съвсем друго. Ще се радвам да опиташ супата. Благодаря ти.
Вкусно !
Ах ти чаровна изкусителкоооо ! Браво изглежда превъзходно ,а без съмнение е и вкусно, обожавам морето и морската храна , в състояние съм 7 дни в седмицата все такава храна да си хапвам гарнирана с чаша хубаво винце и добра компания ! А тази супичка ми навява спомени за лято и море !