Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 18732
  • Печат

Мус торта с вишни

 

b2ap3_thumbnail_cherry_-mousse_-cake_1-1.jpg

Продукти

Блат

225 мл горещо кафе
100 г начупен на парченца натурален шоколад
50 г масло
1 яйце
150 г захар
ванилия
160 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол

Мус

500 мл млечна течна сметана за разбиване
250 г начупен на парченца натурален шоколад
2 жълтъка
80 г захар
ванилия

Пълнеж

2 ч.ч. почистени вишни
1 ч.ч. захар
1-2 с.л. черешова ракия
1-2 гвоздейчета карамфил

Глазура

100 г натурален шоколад
100 мл течна млечна сметана за разбиване
20 г масло

 

b2ap3_thumbnail_cherry_-mousse_-cake_1-3.jpg



Приготвяне

* За да приготвите блата смесете в купа кафето, шоколада и маслото. Разбъркайте добре докато всичко се стопи. В друга купа разбийте на пухкав крем яйцето със захарта. Добавете ванилията. Смесете брашното с двата вида набухвател и солта. За да сглобите тестото излейте в яйчената смес шоколадовата и разбийте за кратко докато се смесят добре. Може да направите това и с обикновена бъркалка, а не с миксер. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Изсипете тестото в две тортени форми за печене с големина 20 см., покрити с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 15 минути. Охладете двата блата върху решетка и отстранете хартията.

 

b2ap3_thumbnail_cherry_-mousse_-cake_1-2.jpg



* За муса разбийте на водна баня жълтъците и захарта докато побелеят и започнат да се сгъстяват. Бъдете внимателни, водата не трябва да завира за да не се сготвят жълтъците. Загрейте 250 мл от сметаната заедно с шоколада. Може да направите това на слаб котлон, водна баня или в микровълнова фурна. Разбъркайте на крем и охладете. Останалата сметана разбийте на сняг. За да сглобите муса смесете разбитите жълтъци с шоколадовия крем. Разбъркайте добре и накрая прибавете разбитата сметана. Бъркайте леко и внимателно за може в муса да остане максимално количество въздух. Само така ще получите кадифена консистенция.

* За пълнежа кипнете за кратко вишните заедно със захарта, карамфила и черешовата ракия. Ако имате малки деца пропуснете алкохола. Отцедете отделилия се сок и го запазете. С него може да напоите блата, въпреки, че аз не го направих. Смятам, че ще стане прекалено сладък. Сокът  е чудесен за други сладкиши, кремове и сладоледи. Съхранявайте го в хладилник.

* За глазурата загрейте заедно шоколада, сметаната и маслото. Разбъркайте на гладък крем и охладете до стайна температура. Глазурата трябва да е гъста, но все пак течна за да може да облее тортата. Най-добре е да направите глазурата малко преди да я залеете. Така ще е достатъчно течна и лъскава.

 

b2ap3_thumbnail_cherry_-mousse_-cake_1-3_20150701-044057_1.jpg



* Време е да сглобим тортата. За да имате перфектна равна торта ви е нужен пристягащ ринг. В равна тортена чиния поставете единия блат. Покрийте го с отцедените вишни, като преди това сте отстранили от тях карамфила. Тук ще допълня, че изрязах двата блата с около 1 см за да станат по-малки от диаметъра на ринга.  Исках тортата отвън да само мус и да не се налага да я измазвам. На снимките с отрязаните парчета торта ще забележите, че блата е по-малък от самата торта и отвън тортата е само мус. Ако решите и вие да направите така, поставете ринга и налейте половината от муса . Той е сравнително течен и идеално ще запълни свободното пространство между блата и стените на ринга. Поставете отгоре другия блат. Залейте с останалия мус, пристегнете ринга и приберете тортата в хладилника за една нощ.

* Освободете тортата от ринга. За да нямате проблеми с отлепването му може леко да го загреете със сешоар. Залейте тортата с глазурата и гарнирайте с вишни. Приберете в хладилника до сервиране. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_cherry_-mousse_-cake_1-6.jpg



* Блатовете не са сиропирани, но мисля, че няма нужда. Тестото, от което са направени е изключително фино и леко. Има опасност при сиропиране да станат на каша. Блатът категорично не е подходящ да се изпече наведнъж и след това да се разреже на две хоризонтални части. Много е крехък и със сигурност ще се начупи. Затова, изпечете тестото на два отделни блата. За крема: ако не ви притеснява консумацията на сурови жълтъци може да пропуснете водната баня. В муса няма никакъв желатин, не се притеснявайте, че ще остане течен. Идеално ще се стегне в хладилника за една нощ. Мога да кажа, че това е една от най-вкусните торти, които съм правила. Никак не е сладка, а комбинацията между шоколад и леко киселите вишни е повече от изкусителна. Ще се радвам да опитате и вие!



b2ap3_thumbnail_cherry_-mousse_-cake_1-4.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: вишни кафе мус шоколад

Йоланта Делибозова

  • lovesgreenkitchen
    lovesgreenkitchen Сряда, 01 Юли 2015

    Много е красива, Йоли! Ще имам доста поводи за торти през този месец, а ето тази ще е една от тях!
    Поздрави и усмихнат ден, мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Юли 2015

    Ще се радвам да я опиташ, Габи. Надявам се да ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Живка Сряда, 01 Юли 2015

    Йоли,нещо ми се губи захарта в рецептата за блата....
    Но тортата е разкош!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Юли 2015

    Май и на мен ми се губеше. Оправих го Живе, да си ми жива и здрава, че ми обърна внимание. Благодаря ти.

  • Гост
    Милена Поптолева Сряда, 01 Юли 2015

    Прелестна е тортата....Комплименти,Йолинце!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Юли 2015

    Благодаря ти Миленка. Много се радвам, че ти хареса тортата.

  • Гост
    Анна Сряда, 01 Юли 2015

    Здравейте Йоли, тортата изглежда прекрасно. Бих искала да попитам възможно ли е да се използват вишни от компот или друг плод - например малини? Благодаря ви :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Юли 2015

    Разбира се, Ани. Всичко може да ползваш. Кулинарията е изцяло въпрос на вкус. Направи така, както на вас ще ви хареса най-много. Благдаря ти, ще се радвам да опиташ.

  • Светулка
    Светулка Четвъртък, 02 Юли 2015

    Йолинка, тортата изглежда страхотно! Изядох я с поглед, да знаеш:D:p. Няма начин да не я опитам, независимо, че не ми е много полезно да ям масло и сметана в момента. От време на време едно парченце торта не е фатално все пак. Някой само ще трябва да ме удържа да не излапам огромно парче, защото която и торта да съм опитала от твоите, все стават мнооооого вкусни и трудно се издържа да не я "ометеш" набързо;) Не, че съм лакомник по природа, напротив, малко съм злояда, но твоите вкусотии са неустоими. Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Юли 2015

    Светле, само ще кажа, че е много вкусна. И аз ометох едно парче, въпреки, че не обичам сладко. Много хубава е тортата, препоръчвам я горещо. Благодаря ти скъпа.

  • Гост
    иванка денева Четвъртък, 02 Юли 2015

    Тортата е неустоима !!! Само не разбрах шок. мус с миксер ли се бърка ?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Юли 2015

    Много ще се радвам да я опиташ, Ванче. Надявам се да ти хареса. Не, муса няма нужда от миксер. Само за сметаната трябва за да се разбие на сняг преди да се прибави. Всичко друго е само с бъркалка. Благодаря ти.

  • elidrag22
    elidrag22 Четвъртък, 02 Юли 2015

    Прекрасна торта. Колко е красива!
    Е точно такава комбинация обичам и аз.
    Поздравления.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Юли 2015

    Благодаря Ели. Знам си аз какви тортички харесваш! Но също така знам, че няма да я направиш. Нали? Пак ще кажеш "Ми Васко не трябва да яде сладко"!

  • Гост
    Диана Петракиева Събота, 04 Юли 2015

    Eee, от кога чакам нова торта! Отново интригуваща! Какво ще кажеш за идеята да се намали захарта в блата и да се сиропира със сока от вишните? Или блатът няма нужда от сиропиране? Поздрави! Диана Петракиева

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 05 Юли 2015

    Благодаря ти Диди. Много е хубава тортата, няма да съжаляваш, ако решиш да я опиташ. Мисля, че не трябва да се сиропира блата. Не заради това, че ще стане много сладко. Просто е фин, нежен и порест. Категорично ще стане на каша, ако е влажен.

  • Гост
    Диана Петракиева Четвъртък, 09 Юли 2015

    Здравей, Йоли! Чудесна си! Направих тортата без повод - мъжът ми видя снимката и цяла вечер въздиша тъжно.И аз бях заинтригувана, така че още на следващия ден изпълних желанието му. Чудесен резултат! И на колежките занесе :) Благодаря!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 09 Юли 2015

    Ех, Диди! Ех, тези въздишки мъжки! Много сте сладкии двамата. Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че харесахте тортата.

  • Гост
    Кокона Събота, 11 Юли 2015

    И това бижу го мярнах тия дни. Йоли, Йоли, само изкушаваш с тия сладкиши. Виновна си, да знаеш! ;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 11 Юли 2015

    Давам си ушите да ми ги надърпаш, ама я опитай. Благодаря ти мила.

  • Гост
    Йорданка Неделя, 12 Юли 2015

    Йорданка Дачова

    Поздравления за прекрасната рецепта!Йоли,сега е сезонът на вишните и аз реших да изненадам приятелката на сина ми,която вчера имаше рожден ден,като направих твоята торта с вишни.Изпълних точно рецептата,спазих всичките ти съвети и препоръки.Тортата стана великолепна.За украса направих малка кошничка от шоколад,пълна с вишни и касис.Направих я в петък ,но едва днес празнувахме и два дни нямах търпение да я пробвам.Всички бяха възхитени първо от външния й вид,а след това -от вкуса й.Съжалявам,че не съм я снимала,защото не умея да боравя с техниката,но децата и внуците я снимаха.Приятелката на сина ми се казва Нели.тя е твоя съгражданка и е първата победителка от Сървайвър.Може би тя ще покаже тортата на страницата си във Фейзбук.Но още веднъж благодаря за вълшебството на тази торта.Пожелавам ти много здраве и успехи.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Юли 2015

    RE:Йорданка Дачова

    Ах, Дани! Толкова много ме зарадва! Благодаря ти от дърце за доверието и хубавите думи. Много се радвам, че направи тортата. И аз я намирам за изключително качествена. Но то с тези продукти няма как да стане друго. Много добре си спомням Нели, гледах шоуто. Поздрави на всички и още веднъж благодаря!

  • Гост
    Цанислава Петък, 17 Юли 2015

    Цани

    Хей хей Йолиии ^_^ скоро наближава рожденият ми ден и си обещах това да е тортата за него...принципно винаги правя "Династия", но като публикува това изящество... интуицията ми се изкрещя в ухото "ТАЗИ ЩЕ Е" :D Та въпросът ми е...малините подходящ заместител ли ще са на вишните...

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 18 Юли 2015

    RE:Цани

    О, Цани. Да, разбира се! Ще е великолепно с малини. Ако искаш можеш да погледнеш и торта "Фантазия". Категорично мога да кажа, че тази и Фантазията са ми любими. Благодаря ти за доверието. Много се радвам, че ще опиташ тортата.

    И още нещо. Не третирай малините термично. Сложи ги като суров пласт.

  • Гост
    Цани Вторник, 21 Юли 2015

    RE:RE:Цани

    Аз ти благодаря за бързият отговор и препоръките ^_^

    Последни въпроси...мога ли да използвам кафява мусковадо захар или друга кафява.
    И мога ли да пропусна супените лъжици черешова ракия (нали в моя случай ще е с малини) и ако не... с какво трябва да се замести :3

  • Гост
    Цани Вторник, 21 Юли 2015

    RE:RE:Цани

    Благодаря за бързият отговор Йолиии ^_^

    Нека само проверя дали съм разбрала правилно...за пълнежа, да не кипвам малините заедно със захарта и кармафила (няма да използвам алкохола). Значи да кипна само захарта с карамфила и после да добавя малините? Поправи ме ако съм се заблудила, моля те.
    А мога ли да използвам кафява захар (мусковадо или друг вид) или не е препоръчително?

  • Yoli
    Yoli Вторник, 21 Юли 2015

    Нееееееееее ! Чакай! Не си ме разбрала. Цани, малините са много нежен плод. Изобщо с нищо не ги третирай. Просто ги сложи пресни и свежи като отделен пласт на мястото на вишните. Вишните е добре да се обработят термично, защото са доста кисели и твърди. А малината е нещо съвсем друго. Просто си сложи малини и това е. Никакъв сироп, никакъв карамфил. Той пък изобщо не подхожда на малиновия вкус. Що се отнася до кафявата захар - за мен категорично не. Тя има изразен вкус на меласа. Ще провали всичко, и вкуса на шоколада, и на малините. Сложи си бяла захар. И защо ти е изобщо кафявата? Тя се ползва само в случаите, в които искаш да подсилиш карамеления вкус на десерта. Не е по-полезна или по-диетична от бялата. Не се заблуждавай. Ако не ми вярваш, провери го. В случая изобщо този вкус не е добре да се ползва. Насреща съм, ако нещо не е ясно, питай. Явно предния път не съм обяснила добре. Благодаря ти още веднъж за доверието.

  • Гост
    Цани Четвъртък, 23 Юли 2015

    Цани

    Оле оле не...ти си обясни перфектно, но аз съм се заблудила :D рабзрах сега...смао свежи малини, без другите неща... благодаря Йолииии :3 ...а относно кафявата захар...попитах чисто информативно...и ми даде някои доста ценни съвети и знания относно в какво се използва и как е подходяща да се комбинира....невероятен човек си ти

    Отговор Отказ
  • Гост
    Цани Петък, 24 Юли 2015

    Цани

    Абе Йоли...муса ми стана съвършен...просто няма на къде повече...ама нещо се случи с блатовете...прегледах няколко пъти съставките и грамажа преди да забъркам сместа...стана доста течна...и доста се усъмних нали ще се надигне...и съответно не се случи...къде може да ми е грешката...използвах инстантно кафе разтворено във 225 мл вода, всичко както си трябва...даже сложим мааалко повече бакпулвер...не знам какво се случи...имам още един шанс да направя блатовете, но дано да супееш да ми помогнеш, ако можеш преди да направя същата грешка.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 25 Юли 2015

    RE:Цани

    Много се радвам, че ти хареса муса, Цани. Надявам се, че и цялата торта е била вкусна, независимо от неуспеха с блата. Но не мисля, че си сбъркала. Тестото трябва е е доста течно, точно така е. Малкото количество брашно прави блата лек, ронлив и тънък. Не ти трябва бухнал блат. Напротив, колкото по-тънък е, толкова по-добре. Няма кекс да ядете я. това са моите пропорции, за мен блата трябва да е точно такъв - лек, крехък и тънък. Ако искаш по-дебел блат просто си увеличи брашното. Не е нужно да го мериш, направи го с гъстотата на кексово тесто и готово. Благодаря ти отново, много ме зарадва.

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 20 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus