Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3314
  • Печат

Мус торта с круши

 

b2ap3_thumbnail_Mousse_-cake_-with_-pears_7.jpg


Продукти за блата

3 яйца
130 г захар
70 г брашно
25 г шоколадов пудинг ( 1/2 пакетче )
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
30 г стопено горещо масло

Продукти за шоколадовия мус

3 жълтъка
60 г захар
1 ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна сладкарска сметана
350 г тъмен шоколад

Продукти за пошираните круши

4 зрели круши
200 г захар
100 мл бяло вино
100 мл вода
сок и кора от  1/2 лмон
1 малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 зърна карамфил

 

b2ap3_thumbnail_Mousse_-cake_-with_-pears_10.jpg

 

Приготвяне

* За да направите блата първо разбийте на гъст крем жълтъците с половината захар. Отделно разбийте белтъците на сняг. В края на разбиването прибавете на тънка струйка останалата захар и продължете да разбивате докато получите твърди връхчета. Заедно пресейте брашното, пудинга, какаото, бакпулвера и ванилията. Към разбитите жълтъци прибавете белтъците и пресятата суха смес като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. Най накрая сипете горещото течно масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тортена форма 26 см, поктира с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 15 - 20 минути. След изпичане оставете блата добре да се охлади преди да продължите нататък с тортата.

* За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие сварете крема докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Може да направите това и на водна баня, ако се страхувате, че крема може да загори. Докато крема е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца и бъркайте докато се стопи напълно. Охладете добре. Накрая разбийте останалата сметана на не много твърд сняг и внимателно я добавете към шоколадовия крем.

* Добре е да направите пошираните круши един ден предварително. За целта ги обелете и сварете за 5 - 10 минути с всички останали продукти. Не уточнявам категорично времето на варене, тъй като това зависи от сорта круши. Ако омекват по-бързо ги варете по-малко и обратното. Проверете дали плодовете са меки като внимателно ги прободете с върха на ножа. Оставете крушите в сиропа поне за няколко часа за да се ароматизират добре.

 

b2ap3_thumbnail_Mousse_-cake_-with_-pears_6.jpg

b2ap3_thumbnail_Mousse_-cake_-with_-pears_1.jpg

 

Подреждане

* В равна тортена чиния поставете блата и добре го сиропирайте със студения прецеден сок от пошираните круши. Разрежете крушите на половинки и ги подредете върху блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта или с ринга на самата тортена форма, в която сте го пекли. Може да облечете за по-голямо удобство вътрешната му страна с лента ацетатна хартия или цветарски целофан. Така ще получите гладка и равна повърхност след като го отстраните.

* Върху крушите изсипете мус крема, загладете и оставете тортата в хладилника за една нощ да се стегне добре. След това внимателно отстранете ринга и гарнирайте по ваш вкус. Режете тортата с горещ сух нож. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_Mousse_-cake_-with_-pears_4.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: торти

Йоланта Делибозова

  • rumyana
    rumyana Неделя, 23 Ноември 2014

    Йоли, правя тази торта вече три пъти, последния път беше за рождения ми ден и винаги е много харесвана, правила съм и други твои торти, които също бяха много сполучливи. Ще продължавам да следя още нови рецепти, които споделяш в прекрасния ти блог.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 23 Ноември 2014

    Добре дошла, Руми! Ти си първият ми приятел, направил коментар за тази торта. Много се радвам да те видя в новия сайт. Надявам се да ти хареса и да готвиш с любов и вдъхновение. Благодаря ти за доверието и милите думи. Много съм щастлива, че ти харесва тази торта! Да ви е сладка!

  • Гост
    савина Събота, 06 Февруари 2016

    Тортата ви е страхотна. Поздравления. Правих и друга ваша торта Малаков и тя беше успешна.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 07 Февруари 2016

    Благодаря ти Сави! Много се зарадвах на комертара ти! Да ви е сладко на всички у дома. Прегръдки!

  • Гост
    Катерина Понеделник, 30 Май 2016

    Върховна!

    Йоли, /ще си позволя да говоря на Ти, дано нямаш нищо против/ твориш истински чудеса! Аз не съм виждала по другите сайтове за рецепти така поднесени кулинарни произведенията с толкова красота и естетика. Направила съм няколко неща и са върховни на вкус. Щастлива съм, че те има и че споделяш с нас тези божествени рецепти. Направих тортата Мус с круши и шоколад. Върховна! Не можах само да скопосам украсата с шоколада. Стана един много гъст като туткал, абсурд да го излея на плота. Искам да те попитам- с какво е поръсена леко тортата, с някакви блестящи мънички зрънца? И да попитам нещо за начина на печене на печивата по принцип. Аз пека на вентилатор- правилно ли е? И как е най-добре - еднаква температура горе и долу или първо отдолу по-високи градуси, за да бухне или не? Има ли някакво правило за печенето? Благодаря ти от цялото си сърце!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 30 Май 2016

    RE:Върховна!

    Ех, че ме зарадва, Кате! Разбира се, че ще ми говориш на "ти"! Щом си тук, значи си говорим за храна, а тя не търпи официалности. Много ти благодаря за доверието. Радвам се, че тортата се е харесала.

    Тортата е поръсена с ... ах, това е лукс. Бяха ми подарили преди време малки прашинки ядливо злато. Това е истинско злато, няма майтап. Потърси в нета информация, има много. Та, тези прашинки ги ползвам рядко, само при специални случаи. И аз си ги пазя като "злато", ха ха.

    И аз като теб пека само на вентилатор. Не ти трябва нищо специално. Щом има вентилатор, това значи, че топлината във фурната се разпределя равомерно навсякъде. Пека в средата и това е. При кексове, сладкиши и бисквити 170-180* максимум, при хляб 200*. За някакво ястие 180-200*. Няма нужда да пускаш първо отдолу, че после отгоре. Ще си бухне идеално на едновременно включени горен и долен реотан.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 22 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus