Публикувано от в в Риба и морски дарове
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3487
  • Печат

Мраморен октопод с ментов дресинг

 

b2ap3_thumbnail_oktopus_3.jpg

 

   Предлагам ви една закачка с октопод, която съм убедена, че би спечелила овациите и на най-капризните ви гости. Приготвя се изключително лесно, а резултата е впечатляващ като визия. Подготвен по този начин, октоподът може да се използва в различни ястия. Вариантите наистина са много и е само въпрос на въображение и личен вкус как точно ще решите да го приготвите. Аз избрах семпъл вариант като студено предястие. Приготвих го от средни на големина октоподи, около 300 - 400г тегло всеки от тях. Преди да видите рецептата, нека кажа няколко думи за октопода.

   Октоподът е морско мекотело, което има скъсено тяло и уста, оградена от осем пипала, снабдени с голямо количество смукала от вътрешната страна. Пипалата достигат дължина до 4 метра, а тялото може да достигне до тегло 100 кг.

   Цветът му е от розов до кафяво-сив. Когато е сготвен варира в широки граници, но най-често е бял или пурпурен. Месото на октопода е жилаво и трудно за дъвчене, затова е нужна подходяща термична обработка. Той е с умерен или лек аромат. Всички части на октопода могат да се консумират, с изключение на очите, областта около устата и вътрешностите. Може да се яде суров, пържен, във фритюрник, задушен, варен или маринован. При стари или по-големи октоподи се препоръчва кулинарната обработка да е по-продължителна, докато при малките екземпляри времето за приготвяне трябва да е значително по-кратко.

 

b2ap3_thumbnail_oktopod.jpg

 


   Ако октоподът се приготви правилно, той може да достави невероятно удоволствие на сетивата. Поради тази причина той е любима храна на много места по света, особено в Източна Азия и Средиземноморието. Готвачите от различни точки по света имат свои собствени начини за приготвяне на морския деликатес. В Гърция например бият октоподите в крайбрежните скали или дори ги пускат в центрофугата на пералнята. Освен това го сушат на слънце като пране. Гърците го консумират термично обработен, той е чудесно мезе за узото.

   В Испания препоръчват октоподът да се потопи във вряща вода три пъти, след което да се свари в медна тенджера. Италианските готвачи варят октоподите с коркови тапи от бяло вино, а японците ги обтриват със сол и нарязват месото под най-различни ъгли. Всички тези методи са успешни, но много е важно октоподът да се вари на бавен огън. Изберете сами начина на обработка и се насладете на рецептата, която ви предлагам днес. 

 

b2ap3_thumbnail_oktopus_2.jpg

 


Продукти за 4 порции

2 малки октопода
стрък целина
1 морков
1 дафинов лист
кората на 1 лимон
сол на вкус

Дресинг

4-5 стръка мента
4-5 с.л. зехтин
сок от 1/2 лимон
сол на вкус

За гарниране

чери домати
зелени маслини
черен хайвер

Приготвяне

* В тенджера кипнете подсолена вода заедно с целината, моркова, дафиновия лист и лимоновата кора. Пуснете във врящата вода октоподите и варете до омекване. Лесно може да проверите готовността на месото като го прободете с върха на нож в най-дебелата част на пипалата. Ножът трябва да влиза в октопода без съпротивление.

* Извадете октоподите и докато са още горещи ги сложете в малка тавичка. Затиснете ги с чиния и сложете тежест отгоре за да може максимално добре да се пресоват. След като се охладят ги приберете в хладилника и ги оставете да престоят 1 нощ за да се желират  и споят.

* Стрийте в хаванче всички съставки за дресинга.

* Сервирайте октопода нарязан на кубчета, полят с ментов дресинг и гарниран с домати, маслини и хайвер. Да ви е сладко!



b2ap3_thumbnail_oktopus_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Ирма Атанасова
    Ирма Атанасова Петък, 19 Юни 2015

    Ах, Йоли, това изглежда убийствено апетитно, мила! :)
    До сега не се бях осмелявала сама да приготвям октопод, защото все си мисля, че няма да се справя с това предизвикателство, а мразя да се разочаровам... Предизвикваш ме, определено! Не знам дали ще хукна към магазина за октоподчета веднага, но със сигурност днес цял ден ще ми е пред очите чинийката ти - фантастична порция с невероятен вкус! Признавам си, че в момента си мечтая да е пред мен! :)
    Топла прегръдка и много усмивки от мен, слънце!

  • Гост
    Елена Димитрова Петък, 19 Юни 2015

    Йоли,
    чудесно предястие.Никога не съм приготвяла октоподи, но твоето предястие ме впечатли с изисканият начин на поднасяне.Прекрасни снимки и презентация.Октоподите почистени ли са или трябва да се почистват и как точно става това ?
    Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 19 Юни 2015

    Здравей Ели. Много се радвам, че ти харесва предястието. Наистина е елегантно и вкусно. Октоподите обикновено се продават изчистени по магазините. Аз съм написала по-горе, че не се яде само човката, очите и вътрешностите. Ако не са махнати в магазина трябва да ги отстраниш или да помолиш да го направят в самия магазин. Специално в Пикадили октоподите са почистени, само човката я има, но тя се изрязва лесно. Освен това в Пикадили ще ти почистят всяка риба или морски дарове. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ рецептата.

  • Гост
    Ани Петък, 19 Юни 2015

    Ани

    Много класно предястие ни предлагаш Йоли. Обичам октоподи и с удоволствие бих се насладила на това гурме предложение :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 19 Юни 2015

    RE:Ани

    Много ще ми е драго, ако опиташ, Ани. Благодаря ти много, радвам се, че ти хареса.

  • Гост
    Таня Донева Петък, 19 Юни 2015

    Истинско съвършенство!!! Такова изящество приготвено от октопод, сигурна съм че и разни величия в кулинарията не са приготвяли. Направо не мога да и се нагледам на тази чиния, по принцип съм така с някоя засукана торта, а в случая е октопод :)
    Прекрасна си, Йоли, няма да спра да го повтарям!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 19 Юни 2015

    Ти си ми прекрасна на мен. Благодаря ти мила. Много, много се радвам, че ти хареса октопода!

  • Гост
    Роси Петък, 19 Юни 2015

    Много ефектно се е получило,Йоли,а композициите за декориране на порцията са фантастични!Ведър петък!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 19 Юни 2015

    Благодаря Роси. Много се радвам, че ти харесва.

  • Гост
    Dani Петък, 19 Юни 2015

    И тук да кажа, че ми спира дъха, когато го видя.
    Харесвам и другата ти техника, когато го слагаш в бутилка :)
    Прегръдки, мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 19 Юни 2015

    Даничка, то е на принципа на бутилката. Важно е да го притиснеш силно с нещо. И става безпроблемно. Благодаря ти мила.

  • Гост
    Диди Петък, 19 Юни 2015

    Здравейте! Имам два въпроса:
    1. Какво ще рече да се вари "на бавен огън"? (Врящата вода е винаги 100 градуса, нали?) Или може би имате нещо друго предвид...
    2.Личният ми опит с октоподи не е винаги успешен, понякога остава жилав и съм срещала мнения, че е поради прекалена термична обработка. Дали е възможно?
    Поздрави!
    Диди

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 19 Юни 2015

    Здравей Диди. Ще се опитам да ти бъда полезна.

    Бавен огън означава водата бавничко, тихичко и уютно да бълбука, както казваше баба ми "да подкльоква". Незнам дали ме разбираш, но водата не трябва да ври бурно и да кипи. Но не трябва и да няма процес на кипене. Не мисля, че е нужно да мериш температурата на водата. Като готвиш нормално ястие нали не го правиш на последна степен на котлона? Просто кротко си ври без да кипи, без да загаря. Такова нещо искам да кажа. Може би не се изразявам правилно, но понякога на човек не му идват на ум най-правилните думи. Извини ме.

    Що се отнася до термичната обработка на октопода, ще се радвам да ми се довериш. Никога не съм имала провал. Пробвам готовността на месото с нож, пробождайки най-дебелата част на някое пипало. Трябва да влиза без съпротивление. Много малките, бейби октоподи изобщо не варя, а направо пържа или пека на скара. Но от 200 - 300 г нагоре задължително първо варя. Колкото е по-голямо животното, толкова по-дълго трябва да се вари. Няма точно време, всичко зависи от това, колко е голямоктопода.

    Искрено се надявам да съм била полезна. Благодаря ти за коментара.

  • Светулка
    Светулка Петък, 19 Юни 2015

    Толкова изискано, толкова красиво - нямам думи, Йоли! Всяко нещо, до което се докоснеш се превръща в произведение на изкуството. Човек не може да откъсне очи!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 19 Юни 2015

    Моето Светле е това!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 28 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus