Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8583
  • Печат

Моцарт-торта

 

b2ap3_thumbnail_Mozart_cake_1.jpg

 

Продукти за торта 20 см

Блат:

100 г меко масло
40 г пудра захар
60 г кристална захар
5 яйца
2 с.л. какао, размито в малко гореща вода
100 г стопен шоколад
ванилия

Нуга-крем:

200 мл течна неподсладена сметана
100 г лешников нугат

Марципанов пласт:

200 г бадемов марципан
100 г смлян суров шамфъстък

Ганаш-крем:

300 мл течна неподсладена сметана
200 г натурален шоколад

 

b2ap3_thumbnail_Mozart_cake_2.jpg


Приготвяне

* За блата разбийте на пухкав крем маслото и пудрата захар. Добавете едно цяло яйце и 4 жълтъка. Разбийте още малко и сипете какаото, ванилията и шоколада. Разбъркайте. Отделно разбийте на сняг четирите белтъка с кристалната захар. Прибавете ги с внимателно бъркане към шоколадовата смес. Покрийте с хартия за печене дъното и стените на две кръгли форми или малки тавички. Разпределете тестото в тях и изпечете в загрята на 170* фурна за около 25 минути. Охладете шоколадовите платки, извадете ги от формите и отстранете хартията. Тестото не е подходящо да се изпече наведнъж и след това да се разреже хоризонтално на две, тъй като е много нежно и блатът лесно се чупи. Бъдете внимателни като изваждате платките от формите. Изпеченото тесто е изключително фино и вкусно, в него няма брашно и наподобява на вкус на моята "Торта без блат", както и на "Шоколадова лава".

* За нуга-крема загрейте сметаната до кипване. Отстранете я от огъня и добавете нугата, нарязана на парченца. Разбъркайте добре докато се получи гладък сос. Охладете и приберете за няколко часа в хладилника. След това разбийте с миксер на пухкав крем. Ако не разполагате с лешникова нуга може да я замените с Нутела. В този случай към крема  добавете малко желатин.

* За марципановия пласт омесете марципана заедно с шамфъстъка. В началото масата е лепкава, но от ядките се сгъстява и става плътна и пластична. Разточете марципана между два листа хартия за печене на тънък кръг с дебелина около 6-8 мм.

* За ганаша затоплете сметаната до кипване. Махнете я от огъня и добавете шоколада. Разбъркайте на гладък крем и охладете. Също като при нуга-крема приберете за няколко часа в хладилника, след което разбийте с миксер до пухкавост.

* Сглобете тортата, като на дъното на равна чиния поставите едната шоколадова платка. Върху нея нанесете половината от нуга-крема. Отгоре сложете пласта марципан, отново нуга-крем и завършете с втората шоколадова платка. Добре е да пристегните тортата с подвижен ринг за да получите правилна форма. Приберете я в хладилника за минимум 8 часа или замразете във фризер. Освободете добре охладената торта от ринга и я измажете отстрани и отгоре с дебел слой ганаш. Украсете по желание. Да ви е сладко!


b2ap3_thumbnail_Mozart_cake_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Eva Toneva Събота, 04 Март 2017

    Фантастична е меко казано тортата, също, като теб! Още веднъж честита да си, мое вдъхновение! Здрава, обичана, обичаща и все така успешна! Много те обичам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 05 Март 2017

    Благодаря ти, сладка! Дай боже всички да сме живи и здрави и да сме заедно!

  • Гост
    Весела Великова Събота, 04 Март 2017

    Набавих всички продукти, започвам екшъна в кухнята!!! Каквото и да сглобя накрая, убедена съм, че ще бъде изядено при това съдържание ;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 05 Март 2017

    Еха! Множо ще съм щастлива, ако ви хареса, Веси. Приятно майсторене и благодаря от сърце!

  • Гост
    Иглика Неделя, 05 Март 2017

    Оооо, много ми харесва външният вид, едно такова семпло и геометрично.:) Йоли, това кадифеното върху тортата напудрено какао ли е или от онези сладкарски какаово-маслени велурени спрейове? Ако е второто, можеш ли да ми кажеш дали се работи лесно с него, т.е. дали трябва да пазя цялата кухня да не стане в маслено кадифе?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 07 Март 2017

    Благодаря ти, Иги. Много си мила. Истината е, че цедката, през която ръся какаото е много едра и слоя става доста грапав. Много харесвам тези велурени глазури, но не съм имала досега такъв спрей. Имаш ли идей къде да ги търся за да си купя?

  • Гост
    bety Вторник, 07 Март 2017

    Прекрасна торта, Йоли, прекрасна! Всички съставки са ми любими! Едно топящо се в устата вълшебство! Една "Малка нощна музика" си сътворила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 07 Март 2017

    Благодаря Бети. Много ми е драго, че ти хареса музикалното ми изпълнение. Наистина добре си подхождат всички продукти и стана много вкусно.

  • дидия
    дидия Вторник, 07 Март 2017

    Йоли, поредното шоколадово изкушение. Непременно ще се пробва. В навечерието на женския празник ти желая здраве, любов, усмивки и много творческо вдъхновение! Весел празник!:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 08 Март 2017

    Благодаря ти, Диди! Много се радвам, че ти хареса тортата. Желая и на теб един чудесен празник днес!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Катерина Четвъртък, 09 Март 2017

    Възхитителна торта! Просто като я гледам и направо ми идва да преглътна от удоволствие!
    Йоли, а къде да намеря лешников нугат, в Лидл, в Метро не съм виждала този продукт?! Виж бадемов марципан по Коледа имаше голям внос и го има в изобилие сега и в Лидл и в Билла.
    Благодаря за вълшебните ти творения, които публикуваш и споделяш с нас.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 10 Март 2017

    Здравей Кате. Много се радвам, че ти хареса тортата, благодаря ти. За съжаление си права, страшен проблем е тази нуга в България. Защо не я внасят, нямам идея. Самата аз съм дала като препоръка на Лидл още преди години да внася този продукт. А и марципан внасят само по Коледа. Принципно винаги можеш да си поръчаш каквото и да било по интернет, но имам друга идея. В България се продава лешников тахан. Това пък е уникален продукт, койно не можеш да намериш в Западна Европа. От него би станала прекрасна домашна нуга.С много наситен лешников вкус е, малко прябва да се сложи и да се смеси със стопен шоколад и затоплена сметана. Като изстине добре да се разбие на крем. Рецепта за домашна нуга ще намериш в нета, мисля, че има такива. Също може да пробваш с нутела. С други думи, трябва ти наситен лешников вкус. Много съжалявам за затруднението, Кате. Лично аз купувам нуга в чужбина ... като ходя де. Успех с търсенето!

  • Светулка
    Светулка Петък, 24 Март 2017

    Йоли, тази торта е изключителна! Разтичах се да търся лешников нугат, но намерих само Hazelnut Praline. Моля за извинение, ако въпросът ми е глупав, но едно и също ли са? Непременно искам да направя тази торта. Моцарт са ми едни от любимите бонбони. Но не заради тях, а заради тази прелест, която си споделила с нас искам да я направя. И няма да чакам специален случай. Ще те отпразнувам теб, вълшебнице. Само да се снабдя с нугата. Поздрави и обич!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 27 Март 2017

    Благодаря ти, Светле. Тортата е наистина много хубава, препоръчвам. Чудесно ще стане с този крем за пралини. Точно това си е. Само ще го видиш колко е гъст, но предполагам, че ще е доста. Ще чакам да споделиш после дали ти е харесала тортата. Благодаря мила.

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Четвъртък, 30 Март 2017

    Невероятна торта! Ще я приготвя за майка ми, която обожава вкуса на марципан и тези бонбони! Сърдечни поздрави, Йолинка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 31 Март 2017

    Благодаря ти, Слънчо! Много ще се радвам, ако на майка ти и хареса този вариант на прословутите бонбони. И много добре знам как ще я направиш тортата - повече от великолепна!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus