Публикувано от в в Риба и морски дарове
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2713
  • Печат

Moules à la provençale/Миди по провансалски

 

b2ap3_thumbnail_Mussels-_in_French_6.jpg


Една великолепна рецепта на Джулия Чайлд за черни миди от книгата "Изкуството на френската кухня".

Гратинирани миди в черупка

Продукти за 4 порции

48 черни миди с черупки
150 г меко масло
3 с.л. фино нарязан шалот или зелен лук
1-2 скилидки счукан чесън
2-3 с.л. ситно нарязан магданоз
3-4 с.л. фина галета от бял хляб
сол и черен пипер

 

b2ap3_thumbnail_Mussels-_in_French_2.jpg



Приготвяне

* Измийте добре мидите и ги сложете в тенджера без никаква течност. Сварете ги за няколко минути докато в тенджерата се образува пара и черупките се отворят. Не ги преварявайте за да не се свият ядките. (Прецедете отделилия се сок и го запазете за друго готвене, напримен рибена супа или сос.) Махнете празните половини от черупките и подредете останалите, които съдържат мидите в тава.

* Разбийте маслото на пухкав крем. Смесете го с останалите съставки. С малка лъжичка разпределете сместа върху мидите и замажете с нож. Така приготвените миди може да оставите в хладилник докато решите да ги сервирате.

 

b2ap3_thumbnail_Mussels-_in_French_1.jpg


* Загрейте грила на фурната и сложете мидите под него. Запечете за няколко минути докато маслото започне да образува мехурчета и галетата се запече. Сервирайте незабавно с франзела и студено сухо бяло вино. Да ви е сладко!

последно модифициран в
Отбелязана с: масло миди чесън

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Елена Понеделник, 24 Април 2017

    Йоли,
    чудесна рецепта за миди.Лично аз имам страх за тяхната консумация и не съм техен любител.Преди години мой преподавател беше приготвил по подобен начин черни миди.Без вода , само с лющян / девисил /, който се поставя на дъното на тенджерата и мидите се готвят на пара.
    Прекрасна рецепта.Поздрави и Христос Воскресе ! Бъди здрава и продължавай да ни радваш с интересни и вкусни рецепти.
    Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 24 Април 2017

    Благодаря ти, Ели. Много ще се радвам, ако опиташ и този вариант. Не се страхувай от мидите, няма никакъв проблем, ако си купиш от култивираните миди. Стига да обичаш вкуса им, разбира се. Поздрави и от мен и здрава ми бъди!

  • Гост
    Дани Падолска Понеделник, 24 Април 2017

    Само да споделя ,че заради твоята презенация поръчах 2 та тома на Джулия Чайлд :) фенка съм

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 26 Април 2017

    Е кажи ми как да не сготви човек нещо на Джулия Чайлд! Тя е наистина великолепна! Толкова има да научим от нея! Знаеш ли напримар, вчера погледнах в книгата и раздела за сосове и ароматни масла. Трябваше ми нещо към телешки стек и какво по-добро от френско? Често правя чесново масло, като всички останали. Но Джулия първо кипва за кратко чесъна за да не е така остър като вкус и аромат и след това го счуква и смесва с разбитото на пяна масло. А сега де... как да не се възхитиш на този финес? Та така. Радвам се, че съм те подтикнала да си купиш книгите, Дани. Благодаря ти, че се отби тук и коментира.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 23 Юни 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus