Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2866
  • Печат

Тесто за бисквити с меласа

 

b2ap3_thumbnail_molasses_cookies_1.jpg

 

  Наближава Великден и е време да приготвим сладките. Тази година ще ви изненадам с ново тесто, от което може да ги направите. То е с меласа и има фантастичен карамелен вкус. Меласата е тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика. Качеството и́ зависи от това колко зряла е била суровината, колко захар е била извлечена от нея, както и какъв метод на извличане и бил използван. Има 3 вида меласа - светла, тъмна или черна. За тестото са подходящи и трите, но лично аз предпочитам по-тъмната заради по-малкото захар в нея и уникалния вкус на карамел и леко опушено. Меласа може да откриете във всеки магазин за био-продукти, както и в големите супермаркети. Аз направих тестото с петмез от захарно цвекло, което също наричат меласа. То е със сходна консистенция и вкус като продукта от захарна тръстика. В България може да се купи от Лидл, както и Хит. Не знам дали го има в момента, но със сигурност и него ще намерите в био-магазините.  Ето снимка как изглежда това.

 

b2ap3_thumbnail_goldsaft.jpg

b2ap3_thumbnail_molasses_cookies_2.jpg

 

  Другото, което трябва да спомена за това тесто е, че в оригинал се прави с растителна мазнина от типа на палмовото масло. Това са т.нар. съкратени мазнини, които разрушават донякъде действието на глутена и бисквитите стават крехки, леко ронливи и нямат нужда да престояват с дни за да омекнат, което е характерно за този вид сладки. Оставям на вас сами да решите дали ще използвате тази мазнина или масло, както направих аз.

  Е, стига толкова обяснения. Категорично мога да кажа, че тестото е великолепно на вкус и консистенция. Бисквитите са с голяма трайност и са изключително подходящи за всякакви глазури. А какво по-хубаво от това да подариш на скъп човек няколко великденски бисквити, направени от теб? Приятно майсторене!

 

b2ap3_thumbnail_molasses_cookies_3.jpg

 

Продукти за около 60 бисквити:

360 г брашно + 1-2 с.л. за доизмесване
1 ч.л. микс подправки по избор (канела, джинджифил, кардамон, карамфил, ванилия и др.)
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
95 г меко масло или кокосова мазнина
100 г захар
1 яйце
180 г меласа
14 г оцет

 

b2ap3_thumbnail_molasses_cookies_13.jpg

 

Приготвяне:

* В купа смесете брашното, подправките, содата и солта. Разбъркайте добре.

* С миксер разбийте до пухкавост мазнината и захарта. Добавете яйцето и разбъркайте. Налейте меласата и оцета и разбийте още веднъж. С брашното омесете меко тесто. Ако е прекалено лепкаво добавете още 1-2 с.л. брашно, но не прекалявайте. Тестото трябва да остане леко лепливо.  След като престои в хладилник ще се стегне и ще стане идеално за разточване.

* Завийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилника поне за 4 часа. Лично аз го правя от предния ден за да може всичко да се спои идеално.

* Разточете тестото върху набрашнен плот и изрежете бисквити. Изпечете ги в загрята на 180* фурна за 12-15 мин. След като изстинат украсете по желание. Може да разгледате моите бисквити, които приготвих за подарък на приятели.

 

b2ap3_thumbnail_molasses_cookies_4.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_7_20180310-170212_1.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_16.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_15.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_14.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_12.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_9.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_6.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_8.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_17.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_19.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_23.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_20.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_21.jpgb2ap3_thumbnail_molasses_cookies_22.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ваня Славкова Събота, 10 Март 2018

    ПРЕКРАСНИЦА

    Хей прекраснице , ах ти изкусителко на такива като мен със слаби ангели за сладки и торти .... както винаги перфектна и отново с изненада , чудесни са и вече правя планове да опитам новото ти предложение !
    Йолинка ,само да те попитам ,че сега ми хрумна на прима виста дали ще се получи с петмез , имам един буркан подарък и ми се струва ,че ще иима невероятен аромат ... знам ли ,ти как мислиш ?

  • Yoli
    Yoli Неделя, 11 Март 2018

    RE:ПРЕКРАСНИЦА

    Благодаря ти, Ванче! Винаги си така мила! Ще се радвам да опиташ тестото. Да, разби асе, че ще стане. Петмез е като общо име. Може да бъде от грозде, захарно цвекло, фурми.... изобщо от всички плодове, които съдържат повече захар. Сходен е и с меласата като консистенция. Ще стане чудесно, убедена съм. Благодаря ти отново!

  • Гост
    Мария Симеонова Неделя, 11 Март 2018

    Чудесни са, Йоли, красота!
    Хубави празници, мила!
    Сърдечен поздрав! Мария

  • Yoli
    Yoli Неделя, 11 Март 2018

    Благодаря ти, мила ми Мария! Винаги ме радваш!

  • дидия
    дидия Понеделник, 12 Март 2018

    Привет, Йоли!

    За пореден път оставам безмълвна пред твоите произведения на изкуството. Започвам да преглъщам от това, което виждам, а не се съмнявам, че вкуса също ще е запомнящ се. Искам да попитам, тъй като обичам да работя с масло, мога ли да ги направя седмица преди празника? Ще ти бъда благодарна, ако някой път ни покажеш начина за тези невероятни глазури. Нали знаеш, че човек първо се "храни" с очите......
    Благодаря за поредното изкушение! Светли празници!
    Поздрави: Диди

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Март 2018

    RE:Привет, Йоли!

    Ех, че ди мила, Диди. Благодаря ти сърдечно! Спокойно си ги направи даже и по-рано. Много са трайни. Що се отнася до украсата...много ще ми е трудно да го направя в такъв нормален пост. Това е за видео за да може нагледно да се покаже детайл по детайл. Със снимки, както аз правя няма да стане. Напиши в You Tube "украсяване на сладки". Има страшно много клипчета, особено ако го напишеш на английски. Принципът на украсяване е навсякъде един и същ, само въображението и идеите на хората са различни. Благодаря ти.

  • Гост
    Мария Войкова Понеделник, 12 Март 2018

    Прекрасни бисквити. Аз имам въпрос . Могат ли да се приготвят 2-3 седмици предварително. Трайни ли са като коледните сладки? Поздрави!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 12 Март 2018

    Благодаря ти, Мария. Радвам се, че си решила да опиташ това тесто. Да, разбира се, че може. Бисквитите са много сходни с меденките, с месеци могат да престояват. Поздрави и от мен.

  • Гост
    ВЕСИ Вторник, 13 Март 2018

    Здравей Йоли.Прекрасни бисквитки правиш. Аз имам въпрос за прозорчетата- прозрачните-с какво са направени и твърди ли стават. Преди време бях правила бисквитки с прозорче от бонбони виолетка и прозорчето стана много твърдо-направо не можеше да се отхапе и децата ядяха само бисквитата около него. Така ли твърди трябва да бъдат или аз нещо бях сгрешила

  • Yoli
    Yoli Сряда, 14 Март 2018

    Здравей, Веси. Благодаря ти, много се радвам, че ти харесват бисквитите. Нищо не си сгрешила. Точно така си става. Твърдо та твърдо. Но то няма как да е меко. Просто е същият корав бонбон, но претопен и в по-тънък вариант. Може да направиш прозорчетата и от изомалт, а не от бонбони. Но е все едно и също. Пак си е твърдо. Това са бисквити, които са по-скоро за подаръци, отколкото да си ги хапваш с кафето. Лично аз ги предпочитам чисти без никакви украси. Много са вкусни наистина. Но по празниците си заслужава да направим нещо по-красиво и да зарадваме очите на околните.

  • Гост
    Plamjoy Петък, 06 Април 2018

    Неземна красота!!! :)
    Аз да попитам за красивите формички от къде сте се сдобила?
    Весели празници!

  • Yoli
    Yoli Петък, 06 Април 2018

    Благодаря от сърце! Много се радвам, че ти харесват! Формичките съм ги събирала с години, още от дете. Цял кашон имам вече.. ха ха. Някои са от чужбина купувани, други у нас. Но в момента е най-лесно през интернет. Всичко има.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 22 Септември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus