• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2527
  • 12 коментара
  • Печат

Мохито торта

 

b2ap3_thumbnail_mojito_torta_1.jpg

 

Една много свежа и вкусна торта с дъх на лайм и мента. Карамеленият крем подхожда изключително на тези два вкуса, а блатовете се сиропират с любимия на много хора коктейл "Мохито". Разбира се, коктейлът е под форма на сироп. Ще останете очаровани, непременно опитайте тази торта, придружена с чаша ледено Мохито.

Продукти за торта 22 см:

блат:

130 г пудра захар
3 яйца
60 г меко масло
130 г брашно
ванилия

крем:

1 консерва кондензирано карамелизирано мляко
400 мл студена течна сметана
1 пакетче желатин (9-10г)

сироп:

1 връзка прясна мента-листа
50 г кафява захар
40 мл вода
настъргана кора и сок от 2 лайма
80 мл бял ром

глазура бял ганаш:

200 г натрошен бял шоколад
100 мл гореща течна сметана

 

b2ap3_thumbnail_mojito_torta_2.jpg


Приготвяне:

* За блата разбийте много добре захарта и яйцата. След като получите гъст побелял крем добавете мекото масло и отново разбийте. Накрай сипете брашното и ванилията (за по-пухкави блатове може да сложите 1/4 ч.л. бакпулвер в брашното, но по рецепта набухвател няма). Разбъркайте с лопатка до хомогенност. Изпечете тестото на три части в малка кръгла форма.

* За крема разбийте сметаната до полутвърдо. Не трябва да е на  сняг, а само пухкава. Желатинът стопете на водна баня в 40-50 мл вода. В голяма купа разбийте за кратко с миксер карамеленото мляко. Добавете сметаната, налейте желатина и разбийте отново. Накрая разбъркайте с лопатка.

* За сиропа кипнете за кратко всички съставки. Оставете го да изстине и прецедете.

* Сглобете тортата, като на дъното на равна чиния поставите единия блат. Стегнете го с подвижен тортен ринг. Сиропирайте и нанесете част от крема. Поставете втория блат, сиропирайте и намажете с крем. Направете същото и с третия блат. Завършете тортата с крем и загладете. Ако искате отстрани на тортата също да има крем, оставете 1 см разстояние между нея и пристягащия ринг. За да се нанесе кремът равномерно навсякъде трябва да е леко течен. Ако се стегне не се тревожете. Сложете го за няколко секунди в микровълнова фурна или на водна баня и разбъркайте до еднородност. Пристигнете добре ринга около тортата и я приберете в хладилника за няколко часа, докато се стегне напълно.

* За глазурата залейте шоколада със сметаната и оставете без да бъркате 1-2 минути. След това разбийте добре с пасатор, а не с миксер. Покрийте течната смес с найлоново фолио и приберете в хладилника поне за 6-8 часа. Дори е добре да подготвите това от предния ден.
С част от ганаша залейте тортата. Консистенцията му е като на гъсто палачинково тесто. Аз предпочитем тази глазура ненапълно стегната. Ако искате да е по-твърда и след това да изсъхне, намалете сметаната до 50 мл, но това не важи за ганаш, който бихте искали да разбиете на крем.
 Останалия ганаш разбийте с миксер до плътен крем, подходящ за шприцоване. Нанесете го с шприц върху тортата, като оформите розички. Между тях украсете с резени лайм и ядливи цветя.  Наздраве и да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_mojito_torta_3.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Vesselina Вторник, 09 Април 2019

    Превъзходна е Йоли!

  • Yoli
    Yoli Петък, 12 Април 2019

    Благодаря ти, Веси. Много се радвам, че ти хареса.

  • Гост
    Ани Понеделник, 15 Април 2019

    Прекрасна торта, както винаги!
    Искам да попитам каква е бялата заливка на тортата?

  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Април 2019

    Благодаря ти, Ани. Доста хора ме попитаха и реших да добавя глазурата към рецептата на тортата. Вече можеш да я прочетеш.

  • Гост
    Ани Сряда, 17 Април 2019

    Йоли, може би проблемът е в мен, но не виждам добавката за глазурата.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 18 Април 2019

    Ани, извини ме, моля те. Написах го ваднега, както ти обещах, но явно не съм запаметила редакцията на статията. Сега го допълних наново. Извини ме още веднъж. Понякога от бързане така става, глупости правя.

  • Гост
    Людмила Василева Вторник, 23 Април 2019

    Здравейте! Бих искала да попитам за блата. Първо с какъв диаметър е формата за печене и второто ми питане е относно разделянето на три части на сместа за блата. Печат се поотделно трити части, без да е проблем, че сместа ще престои известно време. Благодаря предварително!

  • Yoli
    Yoli Вторник, 23 Април 2019

    Здравей, Людмила. Извини ме, ако не съм била ясна. Тортата е 22 см. Блатовете може да се изпекат с този размер, а може и със сантиметър по-малки. Зависи от това, кой как иска да изглежда тортата. Няма кой знае какво значение.Ккакто съм написала, ако ви харесва блатовете да не идват чак докрая и да не се виждат, трябва да се остави разстояние между тях и пристягащия ринг. Получената кухина се запълна с крем. А ако са докрая до стените на ринга, след това тортата ще трябва да се измаже допърлително с крем за да не се виждат. Наистина всеки сам преценя, как му харесва. Тортата може да се направи по-малко или по-голяма. Ако е по-малка ще стане по-висока и обратното. Вкусът няма да пострада. Що се отнася до тестото, аз така го пека. Нищо му няма, стои си без проблем и си чака ред за следващо печене.
    Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Благодаря!

  • Гост
    Людмила Василева Вторник, 23 Април 2019

    Много благодаря за бързия отговор! Ще се опитам да я направя още утре и дано да успея. Ще споделя как съм се справила. Благодаря още веднъж!

  • Yoli
    Yoli Вторник, 23 Април 2019

    За нищо, Люси! Аз благодаря за доверието ти и че се отби при мен. Наистина се надявам да ти хареса тортата.

  • Гост
    Ралица Габерова Вторник, 23 Април 2019

    Здравей, Йоли. Ралица съм, но нещо не ми се получава да си влезна в профила. Тортата ми е в списъка за Великденски изкушения. Може ли да те попитам колко голяма да е точно консервата с кондензирано мляко, защото намерих такива от по 250, 300 и 400 мл. Също така, достатъчно ли е, ако пише само кондензирано мляко? Благодаря ти и светли празници!

  • Yoli
    Yoli Вторник, 23 Април 2019

    Ралка, много ще се радвам да опиташ тортата. Консервата трябва да е тази, виж тук, има снимка. За грамажа няма значение. Ама никакво. Просто ще получиш малко по-малко крем с 250г. Консервите, които аз купувам са само от руските магазини. Те са само един грамаж. Може би около 400г. Млякото трябва да е карамелизирано. Ако пише само кондензирано не е това. То си е нормално гъсно мляко, но бяло, а не карамелено. Не бързай да я правиш, ако нямаш вярното мляко.
    http://www.yoli.bg/entry/torta-s-dulse-de-leche

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 23 Април 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus