Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 1919
  • Печат

Мини ябълков пай

 

b2ap3_thumbnail_apple_Pie_1.jpg

 

 Продукти за тестото

200 г меко масло
1 яйце
70 г пудра захар
300 г брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
 ванилия
1 ч.л. канела

 

b2ap3_thumbnail_apple_Pie_2.jpg

 

 Продукти за пълнежа

4 големи ябълки
30 г масло
5 с.л. кафява захар
3 с.л. мед
кора от 1/2 лимон
60 г орехови ядки
2  с.л. коняк
1 ч.ч. стафиди

 

b2ap3_thumbnail_apple_Pie_3.jpg

 

Приготвяне

* Разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето и подправките. Пресейте брашното с бакпулвера и омесете меко место. Докато приготвите пълнежа оставете тестото в хладилника.

* Почистете ябълките от семките и кората и ги нарежете на едри кубчета. Сложете ги в тавичка и прибавете маслото, захарта, меда и лимоновата кора, без да я режете. Разбъркайте и изпечете докато започнат леко да се карамелизират. Накрая прибавете ядките за да се запекат леко.  Извадете от фурната и оставете плодовете да изстинат. Махнете лимоновата кора и сипете стафидите, предварително накиснати в коняка.

* За да направите малки пайове ползвайте метални формички за тарталети или за мъфини. На дъното на формичката разстелете малко тесто така, че да получите тънка подложка с висок борд. Надупчете с вилица и сипете малко плънка. Затворете пая с кръгче от тестото, като прищипете краищата. Отново надупчете и горната кора. Изпечете в предварително загарята на 180* фурна до зачервяване за около 20 - 25 минути. Охладете сладкишите и украсете по желание.

* Класическият ябълков пай се прави с много ябълки, сурови и нарязани на тънки резени. Чудесен е, но аз много обичам печени ябълки. А когато са и леко карамелизирани са неустоими. Обикновено ги карамелизирам на котлона в съд с незалепващо покрити. Сега ви предлагам още един вариант с печени ябълки.  Ако желаете може да направите един цял голям пай. Оформянето му е същото, удобно ще е да го изпечете в тортена форма с подвижен ринг. Променете рецептата според вкуса си. Използвайте ароматите, които обичате най-много.  Гарнирала съм сладкишите с малко стопен бял шоколад, а част от тестото направих на сладки. Получават се великолепни канелени бисквитки. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_apple_Pie.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Веси Неделя, 22 Март 2015

    Станаха много вкусни, само че се разпадат при опит да бъдат изкарани от формичките. Това не попречи да бъдат моментално изядени :D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 22 Март 2015

    О, ама защо се разпаднаха, Веси. Мене ме е яд, да знаеш! Благодаря ти, че ги пробва. Всъщност, много се радвам, че са ви харесали.

    Мисля си ... да не би да е пропуснал сок от пълнежа? Ако стане така ще се залепи на дъното на формите, карамелизира се от печенето и наистина след това залепва всичко.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 28 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus