Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 1972
  • Печат

Мини щолен

 

b2ap3_thumbnail_Stollen.jpg

 

    Време е за коледния щолен. Добре е сладкиша да се приготви поне две седмици преди Коледа за да може да стане крехък и да спои ароматите си. Едва тогава разгръща истинския си вкус. Предлагам ви идея за малки сладкиши, които да подарите на близките си.

Продукти за 16 мини щолена
 
1 яйце
2 с.л. течен мед
40 г захар
ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
70 г стопено масло + 2 с.л. стопена мас
10 г суха мая
100 мл хладко прясно мляко
50 г нарязани сушени плодове по избор
30 г тъмни стафиди
70 г цели бадеми
250 г брашно
200 г бадемов марципан
30 г меко масло за намазване
пудра захар за овалване

 

b2ap3_thumbnail_Stollen_3.jpg

 

 Приготвяне

 * Разтворете маята в млякото. Разбийте леко яйцето със захарта и меда. Добавете двата вида мазнина, млякото, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте добре. Сипете сушените плодове, стафидите и бадемите. С брашното омесете меко и леко лепкаво тесто. 
 
* Поставете тестото в купа и я покрийте с найлоново фолио. Оставете да втаса за 1 час на стайна температура.
 
* Разделете тестото на 16 малки парчета. По същият начин нарежете марципана на 16 части и оформете фитили.
 
* С ръце направете  питка от всяко парче тесто. В средата сложете по едно парче марципан  и загърнете така, че да имитирате бебешки повой. Символът на загъване на щолен е "Христос в пелени". 
 
* Подредете сладкишите в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за 20 минути.
 
* Загрейте фурната на 180* и изпечете щолените за около 20 - 25 минути. Докато са горещи ги намажете с мекото масло и оваляйте в пудра захар. Оставете ги да изстинат, след което завийте всеки сладкиш в найлоново фолио. Така съхранявайте на хладно до Коледа. Да ви е сладко!
 
 

b2ap3_thumbnail_Stollen_1.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: коледа

Йоланта Делибозова

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 23 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus