Публикувано от в в Риба и морски дарове
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2447
  • Печат

Миди с ориз

 

b2ap3_thumbnail_mussel_-rice_1.jpg

 

Продукти

2 кг миди с черупки
1 малка глава лук
3 - 4 с.л. олио
1 ч.ч. ориз
1 домат
3 - 4 стръка пресен джоджен
3 - 4 стръка пресен магданоз
сол и черен пипер
вода

 

b2ap3_thumbnail_mussel_-rice_2.jpg

 

Приготвяне

* Измийте добре мидите и ги сложете в голяма тенджера. Не слагайте никаква течност. Гответе под капак няколко минути докато горните черупки се отворят. Сипете отделилия се сок в купа и го прецедете през марля. Почистете по-голямата част от мидите от черупките и отстранете "брадичката". Останалите миди оставете с черупките.

* Нарежете на ситно лука и го задушете в олиото. Прибавете ориза и го запържете до стъклено, като разбърквате периодично. Налейте мидения бульон и добавете вода. Съотношението на течността спрямо ориза е 2 към 1. Не съм посочила точна мярка вода, тъй като количеството на мидения бульон варира спрямо големината на мидите. Тайната на това вкусно морско ястие се крие именно в него. Затова отново напомням - при варенето на мидите не слагайте вода. Нека се задушат само от парата, която се образува в тенджерата. По този начин собственият им бульон ще е много ароматен  и концентриран. Премерете в чаша количеството му, и ако е нужно добавете вода.

* Нарежете домата на ситни куубчета и го прибавете към ориза. Подправете със сол и пипер. Намалете силата на огъня и гответе ориза до готовност. 2- 3 минути преди края на готвенето добавете мидените ядки и джоджена. Разбъркайте и внимателно поставете мидите с черупки. Нека тук - там се напълнят с ориз, но да запазят целостта си. Сервирайте ястието леко топло.

* У дома в Бургас миди с ориз се правят по този начин. С много миди и малко ориз. Ще се радвам да опитате и вие. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_mussel_-rice.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: риба и морски дарове

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Д-р Христо Икономов Понеделник, 21 Септември 2015

    миди с ориз

    Отдавна съм Ви фен.Майка ми в Бургас не слага домати !? Аз заедно с лука и ориза запържвам малко чесън и прибавям малко червен пипер и бяло вино.Но принципа е ясен - много миди(уловени собственоръчно около острова -черни/тъмносини) , малко ориз......

  • Yoli
    Yoli Вторник, 22 Септември 2015

    RE:миди с ориз

    Благодаря, Д-р Икономов! Имаме пълно единомислие по отношение на количеството миди! А другото е изцяло въпрос на вкус. С домати се готви в моето семейство в Бургас, но аз непременно ще опитам Вашият вариант! Много, много ми харесва! Отново благодаря!

  • Андрей
    Андрей Неделя, 23 Април 2017

    Всяко лято приготвям така мидите хванати лично от мен от морето при Созоол

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 24 Април 2017

    Това е истината! Страхотно е да си ги извадиш сам от морето! Честно да ти кажа, завиждам ти. Все по-рядко имам възможност да хапвам такива миди, независимо, че съм морски човек. Благодаря ти, че се отби при мен и остави този коментар. Желая ти едно прекрасно лято!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 20 Август 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus