Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2790
  • Печат

Медена торта

 

Продукти за корите

2 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. течен мед
5 с.л. течно масло
1 ч.л. сода за хляб
подправки по избор (канела, индийско орехче, джинджифил, кардамон, карамфил и др.)
брашно за омесване на меко и лепкаво тесто

 

 

Продукти за крема

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
10 с.л.захар
3 с.л. мед
8 с.л. брашно с връх
настъргана лимонова кора
ванилия
1 ч.ч. течна сметана за разбиване

 


Приготвяне

* В купа разбъркайте яйцата, меда, захарта ,маслото, содата и подправките.

* Добавете толкова брашно,че да получите много лепкаво тежко тесто. Поставете купата в хладилника най-малко за 2-3 часа за да се втвърди тестото.

* Извадете тестото от хладилника и го разделете на 6 части.Набрашнете ръцете си и оформете топки. Отрежете 6 листа хартия за печене и очертайте върху тях с молив кръгове. Диаметърът да е между 20-24 см.
 

 




* Посипете добре хартията с брашно и разточете тестото на тънки кори като внимавате да спазвате очертанията.





*  Изпечете корите в предварително загрята на 180* до порозовяване. Аз пека корите направо върху скарите на фурната, без да ги слагам в тава. Пека ги на вентилатор по 4 наведнъж - две на скарата в средата на фурната и две върху другата скара на по-долното ниво. Изпичат се много бързо.

 

 


* Разбъркайте захарта заедно с брашното, лимоновата кора и ванилията. Сипете малко мляко и  направете кашичка. Добавете жълтъците, разбийте ги добре и разредете с останалото мляко. Сварете гъст крем. Малко преди да е напълно готов прибавете и меда. Свалете от огъня и оставете да изстине. След като крема се охлади напълно го смесете със сметаната, добре разбита на сняг. Отново разбийте всичко добре с миксер.

* Сглобете тортата като наредите корите една върху друга,слепени с крем помежду им. Измажете тортата отстрани и отгоре с крем и гарнирайте по желание. Аз панирах тортата отстрани с орехи и натрошени чаени бисквити с мед. За украса направих фигурки на плодчета и листенца от захарно тесто и ги оцветих с хранителни бои.




* Ако желаете тортата да не е съвсем суха, напръскайте корите с малко студено прясно мляко.Не прекалявайте.Корите са точно като бисквити - много бързо се размекват и ще станат на каша.

* И една прекрасна идея от Мими - тя препоръчва тестото да се раздели на 8 части и съответно така корите ща станат по-тънички няма да имат нужда от сиропиране. Опитайте по нейният начин, сигурна съм, че ще стане по-добре. Мими, много благодаря от името на всички ни.

* Можете да украсите тортата с пчелички от захарно тесто.Това е подходяща украса за деца и тематично отлично подхожда на рецептата.

последно модифициран в
Отбелязана с: торти

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Мария Тодорова Събота, 16 Април 2016

    Здравей Йоли

    Здравей Йоли!
    Всички твои рецепти са просто уникални. Тази торта много я харесах и сега искам да я правя за цветница на дъщеря ми.
    Въпроса ми е ще мога ли като я покрия с този крем, да я покрия с фондан, за да я украся?
    Ако имате възможност да ми кажете някоя рецепта за фондан, но не от захарно тесто.
    Благодаря ти предварително:)
    Желая ти много успехи и да продължаваш да ни радваш със своя блог:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 16 Април 2016

    RE:Здравей Йоли

    Благодаря ти за доверието и хубавите думи, Мария. Ще се радвам, ако тортата ви хареса. Можеш спокойно да я покриеш с фондан. Просто тортата ти трябва да бъде стегната, много равна и съвсем леко измазана с крем, колкото да залепне фондана. В никакъв случай да не е много крема за да не го разтвори. За съжаление не мога да ти дам рецепта за фондан. Аз освен за захарен фондан за друг не съм чувала. Може би ще трябва да потърсиш из нета.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus