Публикувано от в в Ястия с месо
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4327
  • Печат

Алпийска кухня: Горчичени кюфтета с картофен Stampf

 

b2ap3_thumbnail_alpine_meatballs_1.jpg

 

   Любимото ми списание Genuss този месец представя рецепти от алпийската кухня. Между тях има доста интересни, поне за мен. Със сигурност ще опитам няколко и ще ги споделя с вас. Започвам с горчичени кюфтета с гарнитура от зеленчуков Stampf. Така германците наричат грубо намачкано пюре, в което се усещат цели парченца зеленчуци. Много вкусно ястие, различно от нашите традиционни кюфтета, поднесени с фино картофено пюре. Ще се радвам да разнообразите трапезата си с тази алпийска гозба!

Продукти за 4 порции

За пюрето:

600 г картофи
100 г сурово-пушен бекон
40 г масло
1 морков
1/2 колраби
2 кисели краставички
1/2 червена чушка
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
200 мл телешки бульон
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. нарязан магданоз

За кюфтетата и соса:

500 г кайма смес телешко и свинско
1 малка глава настърган лук
1 филия сух бял хляб
1 яйце
1 с.л. люта горчеца
1 с.л. бял синап
1 с.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. нарязан магданоз
40 г масло
1 с.л. олио
300 мл телешки бульон
2 ч.л. нишесте

 

b2ap3_thumbnail_alpine_meatballs_2.jpg

 


Приготвяне:

* Накиснете хляба във вода и след като омекне добре го изстискайте с ръце. Омесете добре каймата заедно с лука, хляба, яйцето, горчицата, синапа, червения пипер, солта, черния пипер и магданоза. Оставете я да отлежи докато приготвите пюрето.

* Обелете картофите и ги нарежете на дребни кубчета. Сварете ги до омекване в подсолена вода.

* През това време нарежете на ситно бекона и останалите зеленчуци. Запържете до златисто бекона в маслото и го извадете в чиния. В мазнината от пърженето сотирайте за кратко моркова и колрабито. Добавете чушката, залейте с бульона и варете под капак 5 мин.

* Отцедете картофите от водата и ги намачкайте с вилица. Както споменах, добре е да останат и по-едри парченца. Към тях добавете задушените в бульон зеленчуци, бекона, киселите краставички и магданоза. Подправете с черен пипер, ако е нужно с още сол и индийско орехче.

* От каймата оформете 8 големи кюфтета и ги изпържете в маслото и олиото. Пържете на тих огън за да не прегаря мазнината. Извадете ги в чиния.

* Разтворете нишестето в бульона, налейте го в мазнината от кюфтетата и кипнете, като бъркате. Варете соса няколко минути. Посолете и подправете с черен пипер.

* Сервирайте ястието в по-дълбоки чинии, като на дъното им налейте от соса. Върху него сложете по две кюфтета, гарнирайте с пюре и поднесете. Да ви е сладко!

*** Очарована съм от вкуса на кюфтетата, изпържени в масло, както и от соса. В никакъв случай не заменяйте мазнината с друга, доверете ми се. Колраби е ранен сорт алабаш. За разлика от сортовете, познати у нас е по-крехък зеленчук, много сочен и крехък. Разбира се, вместо него може да ползвате друг сорт алабаш. Зеленчуковото пюре е чудесно, леко хрупкавите зеленчуци го правят по-свежо и много приятно като усещане като го хапвате.

 

b2ap3_thumbnail_alpine_meatballs_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Силви Събота, 20 Януари 2018

    Как приготвяте телешкият бульон?

    :)

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 22 Януари 2018

    RE:Как приготвяте телешкият бульон?

    Обикновено варя предварително запечени говежди кости+няколко парчета гърди, по които има и малко месо. Няколко часа заедно с пащърнак, целина, моркови, предварително запечена глава лук, малко зърна хвойна, черен пипер и бахар и малко оцет, който е важна съставка, тъй като спомага за извличане на всички полезни вещества в костите. Разбира се, ако има месо то се изяжда на друго ястие. Зеленчуците не са нужни повече, те са си свършили работата. Бульонът се прецежда и избистря, а и по време на варене се препенва редовно. Колкото по-дълго се вари бульонът, толкова по-добре. Някои хора го варят дори по 48 часа, но аз не. И нещо важно - трябва да къкри на много тих огън за да не се разрушат желиращите свойства на желатина. Това е.

  • Гост
    Теодора Петък, 02 Февруари 2018

    Наистина много вкусно ястие!

    Благодаря за рецептата! Сосът и картофеното пюре са наистина страхотни. Кюфтета ми харесаха, но мисля, че горчицата им беше малко и някак не усетих по-наситен вкус. Въпреки това цялата комбинация много ми допадна! Блогът Ви е невероятен!

  • Yoli
    Yoli Събота, 03 Февруари 2018

    RE:Наистина много вкусно ястие!

    Много се радвам, че опита ястието, Теди. И че ти хареса! Благодаря ти от сърце!
    Да, горчицата би могла да е и повече, права си. Аз затова винаги като ползвам в рецептите горчица слагам възможно най-острата, която намирам. Само от нея остава някакъв вкус, леката горчица буквално изчезва. Но в кюфтетата наистина не се усеща много, трябва май повече да се сложи. Благодаря ти още веднъж!

  • Гост
    ELENA Петък, 09 Февруари 2018

    Много интересна и различна рецепта Йоли.Колраби е сорт алабаш със зелена на цвят кора, не е лилав.Това е вид по - дребен алабаш.Пюрето е по - различно, както и кюфтетата.
    Поздрави !

  • Yoli
    Yoli Петък, 09 Февруари 2018

    Аз затова веднага реших да я пробвам, Ели. Наистина е различна и определено стана много вкусно. Благодаря ти, ако решиш да опиташ ще се радвам да споделиш мнението си.

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 22 Февруари 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus