- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 7016
- 6 коментара
- Абонирайте се
- Печат
Алпийска кухня: Горчичени кюфтета с картофен Stampf
Любимото ми списание Genuss този месец представя рецепти от алпийската кухня. Между тях има доста интересни, поне за мен. Със сигурност ще опитам няколко и ще ги споделя с вас. Започвам с горчичени кюфтета с гарнитура от зеленчуков Stampf. Така германците наричат грубо намачкано пюре, в което се усещат цели парченца зеленчуци. Много вкусно ястие, различно от нашите традиционни кюфтета, поднесени с фино картофено пюре. Ще се радвам да разнообразите трапезата си с тази алпийска гозба!
Продукти за 4 порции
За пюрето:
600 г картофи
100 г сурово-пушен бекон
40 г масло
1 морков
1/2 колраби
2 кисели краставички
1/2 червена чушка
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
200 мл телешки бульон
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. нарязан магданоз
За кюфтетата и соса:
500 г кайма смес телешко и свинско
1 малка глава настърган лук
1 филия сух бял хляб
1 яйце
1 с.л. люта горчеца
1 с.л. бял синап
1 с.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. нарязан магданоз
40 г масло
1 с.л. олио
300 мл телешки бульон
2 ч.л. нишесте
Приготвяне:
* Накиснете хляба във вода и след като омекне добре го изстискайте с ръце. Омесете добре каймата заедно с лука, хляба, яйцето, горчицата, синапа, червения пипер, солта, черния пипер и магданоза. Оставете я да отлежи докато приготвите пюрето.
* Обелете картофите и ги нарежете на дребни кубчета. Сварете ги до омекване в подсолена вода.
* През това време нарежете на ситно бекона и останалите зеленчуци. Запържете до златисто бекона в маслото и го извадете в чиния. В мазнината от пърженето сотирайте за кратко моркова и колрабито. Добавете чушката, залейте с бульона и варете под капак 5 мин.
* Отцедете картофите от водата и ги намачкайте с вилица. Както споменах, добре е да останат и по-едри парченца. Към тях добавете задушените в бульон зеленчуци, бекона, киселите краставички и магданоза. Подправете с черен пипер, ако е нужно с още сол и индийско орехче.
* От каймата оформете 8 големи кюфтета и ги изпържете в маслото и олиото. Пържете на тих огън за да не прегаря мазнината. Извадете ги в чиния.
* Разтворете нишестето в бульона, налейте го в мазнината от кюфтетата и кипнете, като бъркате. Варете соса няколко минути. Посолете и подправете с черен пипер.
* Сервирайте ястието в по-дълбоки чинии, като на дъното им налейте от соса. Върху него сложете по две кюфтета, гарнирайте с пюре и поднесете. Да ви е сладко!
*** Очарована съм от вкуса на кюфтетата, изпържени в масло, както и от соса. В никакъв случай не заменяйте мазнината с друга, доверете ми се. Колраби е ранен сорт алабаш. За разлика от сортовете, познати у нас е по-крехък зеленчук, много сочен и крехък. Разбира се, вместо него може да ползвате друг сорт алабаш. Зеленчуковото пюре е чудесно, леко хрупкавите зеленчуци го правят по-свежо и много приятно като усещане като го хапвате.
последно модифициран в
Коментари
-
Понеделник, 22 Януари 2018
RE:Как приготвяте телешкият бульон?
Обикновено варя предварително запечени говежди кости+няколко парчета гърди, по които има и малко месо. Няколко часа заедно с пащърнак, целина, моркови, предварително запечена глава лук, малко зърна хвойна, черен пипер и бахар и малко оцет, който е важна съставка, тъй като спомага за извличане на всички полезни вещества в костите. Разбира се, ако има месо то се изяжда на друго ястие. Зеленчуците не са нужни повече, те са си свършили работата. Бульонът се прецежда и избистря, а и по време на варене се препенва редовно. Колкото по-дълго се вари бульонът, толкова по-добре. Някои хора го варят дори по 48 часа, но аз не. И нещо важно - трябва да къкри на много тих огън за да не се разрушат желиращите свойства на желатина. Това е.
-
Събота, 03 Февруари 2018
RE:Наистина много вкусно ястие!
Много се радвам, че опита ястието, Теди. И че ти хареса! Благодаря ти от сърце!
Да, горчицата би могла да е и повече, права си. Аз затова винаги като ползвам в рецептите горчица слагам възможно най-острата, която намирам. Само от нея остава някакъв вкус, леката горчица буквално изчезва. Но в кюфтетата наистина не се усеща много, трябва май повече да се сложи. Благодаря ти още веднъж!
Как приготвяте телешкият бульон?