Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4479
  • Печат

Марципанови полумесеци

 

b2ap3_thumbnail_Marzipan-Pltzchen_2.jpg

 

Продукти за около 35 сладки

200 г марципан
60 г захар
30 - 40 г брашно
1 малко яйце
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
2-3 капки есенция ром или горчив бадем по избор
80 г стопен шоколад
100 г натрошени бадеми

Приготвяне

* Настържете марципана на ренде и го смесете със захарта, брашното, жълтъка от яйцето, ванилията и лимоновата кора. С миксер или пасатор разбъркайте всичко на гладка маса. Сложете сместа в хладилник да се охлади поне за 30 минути за да лепне по-малко когато правите сладките.

* С влажни ръце направете от тестото топчета с големина на орех. Всяко изтънете на фитил и придайте формата на полумесец. Разбийте леко белтъка и намажете сладките. Посипете ги с бадеми и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладките за около 15-20 минути докато бадемите приятно се зачервят.

* След като сладките се охладят потопете краищата им в стопения шоколад. Отново ги наредете върху хартия за печене и ги оставете докато се стегне шоколада. Съхранявайте ги затворени в кутия. Да ви е сладко!

 

 

b2ap3_thumbnail_Marzipan-Pltzchen_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Петя К. Четвъртък, 07 Януари 2016

    Здрасти, Йоли :) Често надничам в блога ти. Това е поредното страхотно предложение, което ми се иска да опитам. Имам обаче въпрос - откъде купуваш марципан? Напоследък не намирам никъде :( а преди се продаваше в повечето супермаркети. По тази причина не направих и марципановите ти ролки за Коледа, а много ми се искаше. Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Януари 2016

    Здравей Петя. Не мога да разбера къде го крият този марципан у нас. Особено сега, през зимата е много подходящ за всякакви сладкиши и дребни сладки. Наистина в по-големите магазини трябва да търсиш. Със сигурност последно видях в Икеа. В Метро също има. А можеш и сама да си направиш. Има много рецепти в нета. Аз не съм правила, при наличието на готов, не ми се занимава. Радвам се, че ти харесаха сладките. Благодаря ти.

  • Гост
    Stamen Nikolov Четвъртък, 07 Януари 2016

    Здрасти Йоли,

    Много са ти симпатични сладките. Предполагам марципана е купен готов или го приготвяш?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Януари 2016

    Много правилно предполагаш, Стамене. Много си е хубав купешкия, като го има изобщо не си заслужава да го правя. А и бадемите са така скъпи .. Благодаря ти, радвам се, че ти харесаха сладките.

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Петък, 08 Януари 2016

    Честита нова година, скъпа Йоли! Аз с малко закъснение, но с цялото си сърце искам да ти пожелая една много успешна, усмихната и вдъхновена 2016-та година! Бъди все такъв неспирен извор на идеи и красота, на позитивизъм и естетика! Бъди здрава - ти и близките ти! Всичките ти рецепти, които си ни представила през това време ( аз сега наваксвам ) са страшно вкусни - и тортата и рибката, а тези марципанови сладки са като коледни украшения! Прегръщам ти и ти желая един вълнуващ януари!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Януари 2016

    Благодаря ти от сърце, мило мое момиче! Бъди ми здрава и ти! Да си все така вдъхновена, неуморна в експериментите и много, много щастлива! Прегръщам те!

  • Гост
    Мари 14 Понеделник, 11 Януари 2016

    За много години, Йоли!
    Бъди много здрава и нека Бог да е с теб и твоето семейство!:D

    Марципановите полумесеци са един малък разкош. Благодаря за споделеното!
    Мари14

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Януари 2016

    Благодаря ти, мила Мари! За много години и на теб. Бъдете здрави всички у дома и много, много щастливи!

  • Гост
    Камелия Сряда, 21 Декември 2016

    Здравей Йоли, казвам се Камелия. Много харесвам блога ти. Рецептите ти са страхотни. На всеки празник задължително правя нещо от тях и най-вече за Коледа. Тази година реших да опитам тези сладки, но явно нещо не направих както трябва, при изпичането се разложиха в тавата, загубиха форма и се разлоиха в тавата.
    Моля те ако може да ми кажеш (ако имаш идея) какво евентуално не съм направила.
    Благодаря ти предварително.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 21 Декември 2016

    Здравей Ками. Благодаря ти за доверието. Радвам се, че харесваш рецептите ми.

    Тези сладки са много, много меки. В тях почти няма брашно, което да ги стегне. Това, което задържа формата им е задължителното охлаждане и овалването в бадеми или други ядки. Не съм ги правила от миналата година, Ками, но мисля, че много точно бях претеглила всички продукти преди да ги напиша. Разбира се, винаги може да се сложи повече брашно, но тък като в тестото няма мазнина се страхувам, че с повече брашно ще станат твърди и жилави. Другото за което се сещам е големината на яйцето, както и процентът на бадемите в марципановата маса. Всеки производител прави различен марципан. Разбира се, с колкото повече бадеми е като процент, толкова по-добре. Ако бадемите са били малко също ще повлияе на тестото. Като са малко тестото става меко, защото повечето е пудра захар. А яйцето трябва да е малко. Може би трябва да добавя това към рецептата.

    Благодаря ти отново и весели празници!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 29 Март 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus