• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4156
  • 9 коментара
  • Печат

Манго торта

 

b2ap3_thumbnail_mango_torta1.jpg

 

 Продукти за блата

125 г меко масло
150 г пудра захар
4 жълтъка
30 г какао, размито в малко гореща вода
1 ванилия
250 г фино смлени орехи
4 белтъка
3 с.л.бренди

Продукти за крема 

400 г фина неовкусена извара или рикота
400 г заквасена сметана
1 манго
200 г захар
настъргана кора от 1/2 лимон
сок  от 1/2 лимон
1 ванилия
20 г желатин ( 2 пакетчета )

Продукти за желето

1 манго
1 ч.ч. вода
70 г захар
сок от 1/2 лимон
10 г желатин (1пакетче)

 

b2ap3_thumbnail_mango_torta2.jpg

 

Приготвяне

* За блата разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете жълтъците, какаото, брендито,  ванилията и орехите.

* Разбийте белтъците на твърд сняг и с внимателно бъркане ги прибавете към какаовата смес.

* Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото, загладете и изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Оставете блата да се охлади добре.

* За крема разбъркайте изварата заедно със сметаната и захарта. Не е нужен миксер, ако изварата е наистина фина. Ако е зърнеста я претрийте първо през цедка или я пасирайте с пасатор. Подправете с ванилия и кората и сока на лимона.

* Обелете мангото и  го нарежете на парчета. Пасирайте го на пюре и го сипете в крема. Стопете желатина на водна баня в 50 мл вода и го налейте в манговото пюре. Разбъркайте много добре, след което го налейте в крема и отново разбъркайте.

* Сложете шоколадовият блат в тортена чиния и го пристегнете с ринга на тортената форма. Излейте върху него манго - крема и оставете тортата да се желира за няколко часа в хладилника.

* За глазурата обелете мангото и го нарежете на кубчета. В малка тенджерка го смесете с водата, захарта и лимоновия сок. Кипнете всичко за 1-2 минути. Докато сместа е още гореща сипете вътре желатина и го разбъркайте докато се разтвори. Оставете глазурата да се охлади напълно.

* Извадете тортата от хладилника и излейте глазурата върху крема. Отново приберете на студено за да се желира и тя.

* Отстранете ринга от желираната торта и украсете с бита сметана и  малко червени плодове за контраст. Освежете със свежа мента. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_mango_torta3.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Биляна Димитрова Вторник, 19 Декември 2017

    Диаметър на блата

    Здравейте,

    Бихте ли ми казали колко сантиметра е диаметъра на блата, за да знам в каква тавичка да го пека?

    Предварително ви благодаря!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Декември 2017

    RE:Диаметър на блата

    Здравей, Биляна. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Благодаря ти за избора.

    Тортата е със стандартен размер, в нормалната форма. 26/28 см, не мога да кажа с точност колко е, но се сещаш, нали? Винаги може да я изпечеш в по-малка форма, ако решиш. Блатът ще стане по-висок. А ако е в по-голяма, по-нисък. Няма значение, ти си прецени.

  • Гост
    Нина Василева Събота, 10 Март 2018

    Здравей мила Йоли,
    тази прекрасна торта вече я правя за трети път, но и трите пъти успявам да разваля крема . Уточнявам , че го правя с рикота и маскарпоне, но когато прибавя разтворения желания се получават конци, макар че го разбивам с миксер. Добавям желатина леко охладен. И трите пъти не мога да разбера къде бъркам. Моля за съвет, защото няма да се откажа от опитите. Поздрави, Нина.

  • Yoli
    Yoli Събота, 10 Март 2018

    Здравей Нинка. Благодаря ти много, че не се отказваш. Това е супер важно за мен! Благодаря ти и за доверието и милите думи.
    За да стане желатина на конци се е получил топлинен шок между продуктите. Това няма да се получи, ако той е разтворен в повече течност или пък се прибавя съвсем горещ. Но най-добре е слад като го стопиш докато още е горещ да го сипеш в манговото пюре и веднага след това в крема. Разбира се, бъркаш с бъркалката. Или с миксер. Това е като принцип, да го знаеш и друг път при работа с желатин. Ако ти се случи някой път отново просто затопли леко крема на водна баня или в микровълнова. Той ще се отпусне леко и ще стане идеално гладък. Може би трябва да добавя това към рецептата. Не съм я написала много добре май и ти благодаря, че ми обръщаш внимание. Извини ме за главоболията и отново ти благодаря!

  • Гост
    Нина Василева Събота, 10 Март 2018

    Йоли, Йоли..благодаря ти много за изчерпателния отговор! Следващият път когато направя тази торта, непременно ще споделя резултата. Благодаря ти, че те има!

  • Гост
    Bistra Петък, 10 Май 2019

    Значи реших да направя тази торта,но изглежда блата ми не се изпече добре, направих два и при двата се получи същото - блата остана сбит и доста влажен въореки че клечкта излезе суха и двата пъти. Предполагам не успях да смеся добре разбитите белтъци с останалата част и въздуха се позагуби . Ще завърша тортата обаче и се надявам, че крема и желето же маскират провала на основата

  • Yoli
    Yoli Събота, 11 Май 2019

    Да, Биси, и аз предполагам, че така е станало. Това е базова рецепта за орехов маслен блат без брашно. Няма набухвател в нея, тъй като брашното отсъства, но винаги може да се сложи, за да се предотврати подобен проблем. Но да знаеш, че блатът е влажен и така трябва да бъде, категорично мога да го кажа. Пак заради брашното.Това е много добре, защото не се нуждае от сиропиране. Надявам се тортата да стане вкусна и да ти хареса. Благодаря, че я пробва.

  • Гост
    Bistra Понеделник, 13 Май 2019

    Завърших тортата както бях решила, кремът стана чудесен както и желето. Всички много я харесаха. Мисля че никой не разбра, че основата не беше точно както трябва (а може и аз да се втълпих). За слдващия път да знам -колко време я печеш? Аз я пекох окло 30-35 мин. Благодаря Йоли отново за още една прекрасна рецепта. Мисля че следващата ще бъде Малахов

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Май 2019

    Много се радвам, че тортата се е харесала, Биси. Мисля, че нищо не се е случило с блата, супер си е бил. И аз толкова го пека, около 30-35 минути. Благодаря ти отново много! Малахов е чудесна лека торта. Ще се радвам да опиташ и нея!

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 23 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus