• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3651
  • 5 коментара
  • Печат

Манго торта

 

b2ap3_thumbnail_mango_torta1.jpg

 

 Продукти за блата

125 г меко масло
150 г пудра захар
4 жълтъка
30 г какао, размито в малко гореща вода
1 ванилия
250 г фино смлени орехи
4 белтъка
3 с.л.бренди

Продукти за крема 

400 г фина неовкусена извара или рикота
400 г заквасена сметана
1 манго
200 г захар
настъргана кора от 1/2 лимон
сок  от 1/2 лимон
1 ванилия
20 г желатин ( 2 пакетчета )

Продукти за желето

1 манго
1 ч.ч. вода
70 г захар
сок от 1/2 лимон
10 г желатин (1пакетче)

 

b2ap3_thumbnail_mango_torta2.jpg

 

Приготвяне

* За блата разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете жълтъците, какаото, брендито,  ванилията и орехите.

* Разбийте белтъците на твърд сняг и с внимателно бъркане ги прибавете към какаовата смес.

* Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото, загладете и изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Оставете блата да се охлади добре.

* За крема разбъркайте изварата заедно със сметаната и захарта. Не е нужен миксер, ако изварата е наистина фина. Ако е зърнеста я претрийте първо през цедка или я пасирайте с пасатор. Подправете с ванилия и кората и сока на лимона.

* Обелете мангото и  го нарежете на парчета. Пасирайте го на пюре и го сипете в крема. Стопете желатина на водна баня в 50 мл вода и го налейте в манговото пюре. Разбъркайте много добре, след което го налейте в крема и отново разбъркайте.

* Сложете шоколадовият блат в тортена чиния и го пристегнете с ринга на тортената форма. Излейте върху него манго - крема и оставете тортата да се желира за няколко часа в хладилника.

* За глазурата обелете мангото и го нарежете на кубчета. В малка тенджерка го смесете с водата, захарта и лимоновия сок. Кипнете всичко за 1-2 минути. Докато сместа е още гореща сипете вътре желатина и го разбъркайте докато се разтвори. Оставете глазурата да се охлади напълно.

* Извадете тортата от хладилника и излейте глазурата върху крема. Отново приберете на студено за да се желира и тя.

* Отстранете ринга от желираната торта и украсете с бита сметана и  малко червени плодове за контраст. Освежете със свежа мента. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_mango_torta3.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Биляна Димитрова Вторник, 19 Декември 2017

    Диаметър на блата

    Здравейте,

    Бихте ли ми казали колко сантиметра е диаметъра на блата, за да знам в каква тавичка да го пека?

    Предварително ви благодаря!

  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Декември 2017

    RE:Диаметър на блата

    Здравей, Биляна. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Благодаря ти за избора.

    Тортата е със стандартен размер, в нормалната форма. 26/28 см, не мога да кажа с точност колко е, но се сещаш, нали? Винаги може да я изпечеш в по-малка форма, ако решиш. Блатът ще стане по-висок. А ако е в по-голяма, по-нисък. Няма значение, ти си прецени.

  • Гост
    Нина Василева Събота, 10 Март 2018

    Здравей мила Йоли,
    тази прекрасна торта вече я правя за трети път, но и трите пъти успявам да разваля крема . Уточнявам , че го правя с рикота и маскарпоне, но когато прибавя разтворения желания се получават конци, макар че го разбивам с миксер. Добавям желатина леко охладен. И трите пъти не мога да разбера къде бъркам. Моля за съвет, защото няма да се откажа от опитите. Поздрави, Нина.

  • Yoli
    Yoli Събота, 10 Март 2018

    Здравей Нинка. Благодаря ти много, че не се отказваш. Това е супер важно за мен! Благодаря ти и за доверието и милите думи.
    За да стане желатина на конци се е получил топлинен шок между продуктите. Това няма да се получи, ако той е разтворен в повече течност или пък се прибавя съвсем горещ. Но най-добре е слад като го стопиш докато още е горещ да го сипеш в манговото пюре и веднага след това в крема. Разбира се, бъркаш с бъркалката. Или с миксер. Това е като принцип, да го знаеш и друг път при работа с желатин. Ако ти се случи някой път отново просто затопли леко крема на водна баня или в микровълнова. Той ще се отпусне леко и ще стане идеално гладък. Може би трябва да добавя това към рецептата. Не съм я написала много добре май и ти благодаря, че ми обръщаш внимание. Извини ме за главоболията и отново ти благодаря!

  • Гост
    Нина Василева Събота, 10 Март 2018

    Йоли, Йоли..благодаря ти много за изчерпателния отговор! Следващият път когато направя тази торта, непременно ще споделя резултата. Благодаря ти, че те има!

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 13 Декември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus