• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 1717
  • 2 коментара
  • Печат

Маково руло

 

 b2ap3_thumbnail_rulo_mak-1.jpg

 

Маковото руло е популярно из цяла Европа. В Русия и Украйна му казват "Маковый рулет", в Полша "Makowiec zawijany ", в Германия и Австрия "Маков щрицел", "Щрудел", както и само "Маково руло". Както и да го наречем, за това руло винаги има специално отредено място на Коледната или Великденската трапеза. Празничното печиво е обреден хляб, чието тесто е подобно на нашето козуначено. Леко, въздушно и сладко. Не става на конци, тъй като мазнината не се прибавя по време на месене, но действително е много вкусно. Разбира се, цялата тайна се крие в богатата макова плънка, ухаеща на ром, ванилия и цитрусови кори. С този пълнеж може да се приготви и класически козунак или кифлички. Маковият пълнеж може да приготвите сами, както и да купите готов смлян мак.
Другото, което мога да кажа е, че и маковата плънка, и тестото са идеални за замразяване. Това доста улеснява работещите домакини, които не разполагат с много свободно време. Заслужава си да направите повече тесто и пълнеж и да ги замразите. Така винаги ще имате възможност набързо да завъртите вкусни кифлички или нещо друго.
Бих искала да споделя с вас моят вариант на руло с мак. Казвам го, тъй като рецептите са стотици. Докато човек открие точната, която му допада ще трябва да направи доста рула. За мен това е съвършеното тесто за подобен вид печива. Много е качествено и горещо го препоръчвам. А пълнежът винаги е по избор, знаете. Надявам се да го опитате, да останете доволни и да разнообразите Великденската си трапеза.


Продукти за 1 голямо или 2 по-малки рула:

тесто:

200 мл затоплено прясно мляко
30 г свежа мая
1 яйце
50 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
100 мл течна сметана
1/2 ч.л. сол
50 г стопено масло
около 500 г брашно

пълнеж:

250 г мак
150 мл прясно мляко
1 белтък
1 с.л. мед
80 г захар
2 с.л. захаросани цитрусови кори
50 г стафиди
2-3 с.л. ром
50 г накълцани орехи

друго:

разбито яйце за намазване
ядки по избор за поръсване

Приготвяне:

* Разтворете маята в млякото и добавете 100 г от брашното. Разбъркайте на гладка каша и оставете на топло за 20 минути.

* В купа разбийте с миксер яйцето, захарта и ванилията. Налейте сметаната и добавете солта, лимоновата кора и шупналия квас. Разбъркайте и започнете да прибавяте брашното на части. След като сместа стане гъста като кексово тесто, сипете маслото. Разбийте добре и прибавете още малко брашно. Махнете миксера и с ръце доизмесете тестото с останалото брашно. Сложете го в купа, покрийте с найлоново фолио и оставете да се надигне, докато удвои обема си.

* За пълнежа сложете мака и млякото в тенджерка. Варете на слаб огън без капак, като разбърквате периодично. След като макът поеме млякото го оставете да се охлади, прибавете белтъка и разбийте с пасатор, докато зърната се разпукат. Добавете останалите продукти за пълнежа и разбъркайте.

* (Ако искате да направите две рула разделете тестото и плънката на половина). Разточете на правоъгълник. Добре е да бъде върху незалепваща повърхност. Аз ползвам тефлоновото килимче на Fino. В случая то е изключително подходящо, тъй като тестото не залепва по него и не се изисква ползване на допълнително брашно. Разнесете маковата плънка на тънък слой, като оставите по 1 с.л. от краищата свободни и завийте на стегнато руло. Оставете го да втаса още 20 минути, след което намажете с разбито яйце и поръсете с ядки. Пренесете рулото заедно с тефлоновото килимче в тава. Загрейте фурната на 180* и изпечете за около 40 минути. По време на печене може да покриете рулото с алуминиево фолио за да не прегаря.

* Бих искала да ви покажа и още един начин на оформяне. Завийте двата противоположни края на разточеното тесто един срещу друг, докато почти се срещнат.  Така се оформят някои видове немски щрицел и аз реших да го пробвам.  Краищата не трябва да са събрани напълно, за да може по време на печене да се отпуснат свободно настрани и в средата да остане широка пътека, покрита само с маков пълнеж.

 

b2ap3_thumbnail_rulo_mak-3.jpg

b2ap3_thumbnail_rulo_mak-4.jpg


* По желание може да направите и лимонова глазура. За нея разбъркайте няколо лъжици пудра захар с ванилия и малко лимонов сок до желана от вас гъстота. Разнесете я с четка върху топлото руло, нарежете и сервирайте. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_rulo_mak-2.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: Великден козунак мак рула

Коментари

  • Гост
    Весела Четвъртък, 25 Април 2019

    Както винаги прекрасни рецепти и прецизно изпълнение, но ако удобно малко въпроси.Възможно ли е да се използва суха мая и при разточването каква е дебелината на блата? Благодаря и весели празници!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Април 2019

    Благодаря ти, Веси! Светли Великденски празници и на теб!
    Разбира се, че може и суха мая. 1 пакетче е за 500 г брашно. Тестото се разточва около 0,5 см. Може и повече, просто ще стане малко по-дебело тестото. Наистина не е от голямо значение. Ще се радвам да го опиташ!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 25 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus