Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2049
  • Печат

Макова торта

 

b2ap3_thumbnail_poppy_-cake_5.jpg

 

Блат

Продукти за блата
 
250 г меко масло
160 г захар
6 яйца
100 мл айрян
200 г мак
300 г брашно
75 г натурално пшеничено нишесте
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
 
Продукти за крема и пълнежа
 
1 компот от праскови
2 - 3 с.л. конфитюр от кайсии
300 мл течна млечна сметана за разбиване
100 г пудра захар 
ванилия
 
Продукти за глазурата
 
100 г натурален шоколад
100 г течна сметана
20 г масло
 

b2ap3_thumbnail_poppy_-cake_1.jpg

 

Приготвяне
 
* За блата разбийте маслото със захарта и едно по едно прибавете яйцата. Сипете айряна и разбъркайте.
 
* Заедно смесете брашното, нишестето, мака, ванилията и бакпулвера. Прибавете сухата смес към маслената. 
 
* Покрийте тортена форма 26 см с хартия за печене и сипете тестото вътре. Загладете. 
 
* Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 35 - 40 минути. Охладете го добре и го разрежете хоризонтално на четири тънки платки. За този блат реших да ползвам рецептата за маковия сладкиш, който може да видите тук.
 
* Разбийте сметаната на сняг заедно със захарта и ванилията. 
 
* Сглобете тортата като сиропирате леко със сока от компота една от платките. Върху нея подредете праскови и нанесете от сметановия крам. Покрийте с втората платка и сиропирайте. Върху нея намажете тънък пласт конфитюр. Похлупете с третата платка и отново сиропирайте. Сипете част от крема, загладете и завършете тортата с последната платка, също сиропирана. Измажете тортата с тънък пласт сметана и приберете в хладилника да се стегне за няколко часа. За по-правилна форма е добре да я подредите в ринг като притискате с ръце пластовете за хубава спойка. 
 

b2ap3_thumbnail_poppy_-cake_3.jpg

* За глазурата сгорещете до кипване сметаната и махнете от огъня. Сипете в нея шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Оставете леко да се охлади.

*  Извадете тортата от хладилника и я освободете от ринга. Залейте с топлата глазура и я разнесете равномерно навсякъде така, че да облее тортата и отстрани. Помагайте си с домакинска шпатула. Украсете по желание. Да ви е сладко!
 

b2ap3_thumbnail_poppy_-cake_7.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: мак торти

Йоланта Делибозова

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus