Публикувано от в в Български гозби
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 14254
  • Печат

Лютите чушки на Ася

 

b2ap3_thumbnail_peppers_3_20141016-111349_1.jpg


    Благодаря от сърце на Ася, че сподели с мен един вкус, който помни от детството си. Мило и топло ти става да си припомниш бабините гозби. Тя така сладко ми описа как нейната баба е приготвяла тези чушлета, че нямаше начин да не ги опитам. Ето нейните думи. Самите те са достатъчни за да усетите вкуса. "Баба изпържваше чушлетата в тиган като ги пробождаше на няколко места, или ги опукваше направо на котлона, след това ги слагаше в купа и заливаше с кисело мляко, олиото в което ги е пържила, сол и захар на вкус, копър и чесън. Понякога слагаше и малко червен пипер. Много често соса изчезваше преди чушките и тя правеше нов. Може тази рецепта да не е нова за теб, но много исках да я споделя и току виж те зарадвам. Всичко най-хубаво от мен !!! Ася". 

   Да, зарадва ме! И аз правих сос два пъти. Чушките са наистина уникално вкусни, изядохме си пръстите. Не знам дали съм улучила рецептата на бабините чушки, но ще я представя на вас така, както аз я приготвих. Непременно ги опитайте! Да ви е апетитно!

Продукти за едно мезе - крайно недостатъчно

20 - 25 люти чушлета
3 - 4 с.л. олио
1 ч.л. захар
2 с.л. оцет
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. сол

заливка

1 ч.ч. кисело мляко
1 - 2 скилидки счукан чесън
копър, магданоз и сол на вкус

по желание

1 ч.л. червен пипер

 

b2ap3_thumbnail_peppers_2_20141016-111350_1.jpg

Приготвяне

* Измийте чушките и ги подсушете. Прободете ги с нож за да не се пукат по време на пърженето. 

* Загрейте олиото и изпържете чушките до зачервяване. Към края на пърженето прибавете солта, захарта, оцета и чесъна. 

* С решетъчна лъжица извадете чушлетата в дълбока чиния. Разбъркайте киселото мляко със солта, копъра и магданоза и залейте чушките.

* Загрейте наново соса от пърженето на чушките, и ако желаете сложете малко червен пипер. Залейте с него киселото мляко и  ... си изяжте пръстите. Ами това е. Май друго няма. Да ви е вкусно и люто!

*  Препоръчвам да пържите чушките под капак, тъй като доста пръскат, независимо, че са прободени. Непременно опитайте соса, който се получава след пърженето. Овкусете го със захар, оцет  и сол така, че на вас да ви е апетитно. След това давайте нататък. Още веднъж благодаря на Ася за вкусната рецепта.

 

b2ap3_thumbnail_peppers-_20141016-111351_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Тики
    Тики Понеделник, 20 Юли 2015

    :)

    Аз пък тази рецепта ще я опитам с нормални чушки! Червени и зелени, дълги и сладки! Че лютата версия... Йоана ще трябва да я яде, ние с Фифин не си падаме :) Наистина звучи вкусно! И ми напомня една салата на дядо, но я правеше с пържени колела патладжан. Понеже баба не я е записала в тетрадките си, я бях забравила. Като че ли това имаше в нея.
    Гуш!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 20 Юли 2015

    RE::)

    Нищо чудно, Тики. Принципно, млечно-чеснов сос хапва всеки българин. И подлучените тиквички без него не са хубави. Но тук цялата прелест е, че киселото мляко минава през огън и се смесва със сладко-киселия вкус. Просто е уникален, гарантирам. Много ще се радвам да опитате. Целуни Йоана и Фифин, а той теб. От мен са целувките, ей!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Миглена Понеделник, 20 Юли 2015

    Непременно ще ги приготвя, но със сладки чушки "Севрия". Е, може да направя и малко от лютивите чушлета. Благодаря за рецептата, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 20 Юли 2015

    Ще останеш много доволна, Миглена, убедена съм! И със сладки чушки е чудесно. Ама направи повече сос, че много бързо свършва. Благодаря и да ви е сладко!

  • Гост
    Цветанка Маринова Сряда, 22 Юли 2015

    Като прочетох рецептата до момента със заливката ,смятам ,че така се приготвят люти чушки /чушлета / за зимата.Искам да попитам ,може ли така да се стерилизират и на зима да се използват с тази заливка от кисело мляко?рецептата е много добра и ще се приготви скоро ,още малко да пораснат чушленцата в градината!Тъкмо се чудех какво ще ги правя.:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 22 Юли 2015

    Благодаря ти Цвети. Ще се радвам да ги опиташ. Отсега си знам, че ще се влюбиш във вкуса. Точно говорех по този въпрос с една приятелка. Каза ми, че това е луковитска рецепта. Баба и стерилизирала чушлетата заедно с млякото. Правела го с гъсто овче мляко, но ние с краве. Нямаш никакъв проблем да ги сперилизираш така, а не после отделно да правиш заливка. Ако искаш пробвай. Благодаря ти отново и да ти е сладко.

  • Гост
    Цветанка Маринова Сряда, 22 Юли 2015

    Да ,пак нова идея.Ще ги направя обезателно,защото виждам много рибки в градината,а всяка година все едно и също правя .Това е нещо ново!

    Отговор Отказ
  • lovesgreenkitchen
    lovesgreenkitchen Сряда, 14 Октомври 2015

    Направих ги за първи път преди около месец и от тогава присъстват на трапезата ни поне веднъж седмично. Приготвят се бързо, а са толкова, толкова вкусни Йоли!
    Благодаря ти за чудесната рецепта!
    Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 15 Октомври 2015

    Аз ти благодаря Габи. За доверието и за хубавите думи. Да ви е сладко и наздраве с чушлетата. Искат си и подходящата напитка, нали?

  • Гост
    Ники Събота, 27 Август 2016

    Здрасти

    Здравей Йоли, страхотна рецепта както винаги откакто те помня все вкусотий правиш имам един въпрос. Казваш
    "Но тук цялата прелест е, че киселото мляко минава през огън и се смесва със сладко-киселия вкус. " кога слагаш млякото върху огъня? в сос или преди това

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Август 2016

    RE:Здрасти

    Благодаря ти Ники. Много се радвам, че ти харесват рецептите ми.

    Може би не съм се изразила правилно, не е ясно наистина. Ще коригирам след като ти отговоря. Благодаря ти, че ми обърна внимание.

    Като казвам, че млякото минава през огън, а въщност имам предвид, че се залива с врящата мазнина, която си е по-скоро саламура. Не че млякото се готви, просто се залива с горещата саламура и някак си се сготвя и то от това. Ще се радвам, ако чушките ти харесат.

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 22 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus