Публикувано от в в Сладки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 20718
  • Печат

Локумените пурички на баба

 

b2ap3_thumbnail_puri_1.jpg

 

Продукти за около 40 сладки

125 г меко масло
2 с.л. течна сметана
2 жълтъка
ванилия
около 200-220 г брашно
1 кутийка локум ( 140 г )
шепа орехи

пудра захар за поръсване

 

b2ap3_thumbnail_puri_2.jpg



Приготвяне

* Нарежете локума на парченца и във всяко забодете орехова ядка.

* Разбъркайте на крем маслото, сметаната, жълтъците и 2 с.л. от брашното. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто.

* Разточете тестото на тънка кора и го нарежете на квадратчета. Във всяко сложете по парченце локум и завийте на пуричка.

* Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и ги изпечете за около 12-15 минути. Още горещи поръсете или оваляйте в пудра захар. Да ви е сладко!

* В тестото няма захар. Достатъчна е сладостта от пудрата захар и локума. Може да смените ванилията с друг аромат по ваш вкус, както и орехите с други ядки. Прибавяйте брашното постепенно за да може да прецените добре мекотата на тестото. В зависимост ог големината на жълтъците и на супените лъжици сметана, брашното може да варира с около 20-30 грама. Това е най-хубавото маслено тесто, което някога съм опитвала. Опитайте го и вие!

 

b2ap3_thumbnail_puri_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ева Тонева Вторник, 20 Октомври 2015

    Най-нежното маслено тесто за най-вкусните пурички на света! Благодаря, че имах възможност да ги опитам, направени от теб, Йоли!

    Отговор Отказ
  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Вторник, 20 Октомври 2015

    Обожавам ги, ама наистина! Като малка ходехме на гости на съседката (нейните курабийки показах този Великден), а тя почти винаги имаше скрити в една кутия локумки. Ама крие ли се от мен сладко... Хем ме почерпи, хем аз скришом грабна после още няколко. Много вкусни, много! А твоите такъв уют ми носят, Йолинка... Много те прегръщам!

    Отговор Отказ
  • lovesgreenkitchen
    lovesgreenkitchen Сряда, 21 Октомври 2015

    Страхотни са, Йоли! Обожавам ги! Това е един от вкусовете на детството ми. Моята баба не им е слагала сметана доколкото си спомням, но са досущ като нейните на вид. Ще взема да потърся рецептата из тефтерите ми.
    А засега ще се почерпя с няколко от тези :)
    Снимките ти са много красиви!
    Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Dani Сряда, 21 Октомври 2015

    Обичам локумки, а с това маслено тесто
    ще са чудесни!
    Прегръдки, мила моя!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Иглика Сряда, 21 Октомври 2015

    Йоли, изглеждат неустоими, а по съставките е ясно, че е вкусът е галещ небцето! Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Сряда, 21 Октомври 2015

    Йолинка, едни от любимите ми сладки са това. Скромни, но носят толкова много вкус , аромат, че и спомени..точно локумките на баба! Прегръщам те и благодаря за рецептата!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Любяна Четвъртък, 22 Октомври 2015

    Здравей Йоли, тъкмо реших да направя пуричките, но нямам течна сметана :-( Дали ще се получи със заквасена?
    Използвам повода да ти благодаря за всички стандартни и нестандартни вкусотийки, с които разнообразяваш менюното ни :* Имаш поздрави от цялото ми семейство!
    Твой верен фен: Любяна Чомакова- Стоянова

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 23 Октомври 2015

    Любче, недей да слагаш заквасена сметана. По-добре сложи прясно мляко или нищо друго, само жълтъците. Няма да стане със заквасена, ня е съвсем друг продукт. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Гост
    Dani Dineva Четвъртък, 22 Октомври 2015

    Ох, Йоли, да си призная честно още не съм правила локумки вкъщи, а така ги обичам...Изгреждат невероятно, направо да се присегнеш и да си вземеш. Благодаря ти за рецептата. Поздрави, Дани

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 23 Октомври 2015

    Благодаря на всички! Наистина горещо ви препоръчвам точно това маслено тесто. За най-различни сладки. В сайта ми има доста рецепти с маслено тесто, но това наистина е страхотно. Ще се радвам да опитате.

  • Светулка
    Светулка Неделя, 25 Октомври 2015

    Йоли, нямам търпение да опитам твоите локумени пурички! Де да можех да грабна тези от снимката:p. По принцип много ги обичам, но не съм правила от години. В най-скоро време ще ги опитам. Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 27 Октомври 2015

    Ще се радвам, ако ти харесат. Препоръчвам това тесто за най-различни сладки, Светле. Много е добро. Благодаря ти.

  • Гост
    инж. Станев Вторник, 27 Октомври 2015

    Ретроспективна разходка с вкуса на отлетялото детство - сладост, топлина и любов в едно е тайната добавка към рецептата. ;)

    Адмирации за снимките и емоцията от посещението тук. ;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Октомври 2015

    Няма по-сладко нещо от спомените с баба. Всичко мирише на уюут. Уханието на нейните гозби са ми живи сякаш са били от вчера. Благодаря от сърце за коментара. Много се радвам, че Ви харесва тук!

  • Гост
    Камелия Ноева Сряда, 28 Октомври 2015

    Здравей Йоли,
    Неустоима и лесна ми се стори рецептата, за това реших да я тествам. Изпълних стъпките без своеволия, но в крайна сметка пуричките ми на вид са далеч от тези на снимката. Тестото стана мекичко и пухкаво, но при разточването беше ад. Късаше се, криво-ляво разточих тънка кора, нарязах квадрати, които трудно завих. След изпичане пуричките буквално се разпадат... Къде ми е грешката?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 29 Октомври 2015

    Здравей Ками. При месенето на тестото е станал фал. Предполагам, че от топлината на ръцете ти е започнала да се отделя водата от маслото. Тогава тестото става ронливо и трудно се обработва. В този случай е добре тестото да се охлади и отново да се разточи с малко брашно. Благодаря ти, че опита, независимо от проблема. Ще се радвам да опиташ пак.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 29 Октомври 2015

    Да добавя само нещо. Да го знаеш за всички видове маслено тесто. Те не понасят дълга обработка. Особено ако много се мачкат, месят или разточват с ръце от топлината наистина маслото и водата се разделят и тестото се пресича. Бързо се работи с такива теста, колкото да се събере всичко на топка. Не е нужно да е перфектно омесено като при хлебното тесто. Дори и някъде да има малки бучици масло няма проблем. Проблема идва при по-дългото месене. Затова е добре маслените теста са се обработват след това охладени.

  • Гост
    Теодора Христова Петък, 30 Октомври 2015

    Здравейте, и при мен се получи проблем с тестото, не можеше да се разточи. Сладките след изпичане се разпадаха и вкуса не беше много добър. Съжалявам, че не прочетох горния коментар преди да започна рецептата!

  • Yoli
    Yoli Петък, 30 Октомври 2015

    И аз съжалявам, Теди. Но нищо не мога да променя. Правя тези сладки от дете. Никога с нищо не съм ги променяла. Последно Ева Тонева ги прави миналата седмица. Видях снимките и, нямат никакви различия с моите пурички. Наистина незнам какво да кажа, адски съжалявам. Благодаря ти доверието, независимо от резултата.

  • Гост
    Nancy Вторник, 10 Ноември 2015

    Zdraveite i se izviniavam za latinitzata.
    Moze li da izpolzvam bez glutenovo brashno.

    Blagodaria i pozdravlenia

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 10 Ноември 2015

    Здравей Нанси. Разбира се, че може да се ползва и брашно без глутен. Не виждам никаква причина да не може. Ще се радвам да опиташ! Благодаря ти!

  • Гост
    Ivanova Вторник, 10 Ноември 2015

    Dali moje da se zamesti smetanata s kondenzirano mlqko, ili pyk prqsno :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 10 Ноември 2015

    Да, може и с прясно мляко. Няма проблем. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Гост
    Соня Сряда, 09 Декември 2015

    Уникални! ;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 09 Декември 2015

    Благодаря Сонче. Много се радвам, че мислиш така.

  • Гост
    Azy Събота, 12 Декември 2015

    Здравейте,
    Бих искала да попитам, ако оформя тестото на топчета и в средата на всяко топче сложа локум с орех, дали ще се получи или е по-добре да са като пурички?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 14 Декември 2015

    О, да, разбира се. Никакво значение няма формата. Както ти е по-лесно. Вкусът не се променя. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Гост
    Инна Неделя, 20 Декември 2015

    Инна

    Здравейте Йоли,
    Локумките Ви са разкошни на вкус. И аз имах малък проблем с ронливото тесто , но не бях прочела всички коментари. За моя радост не беше фатален :), но ще си взема бележка.
    И всъщност тази рецепта има само един огромен проблем... много е малка дозата. За нашето семейство ще е добре следващия път да утроя продуктите. Днес само раздразних "зверовете".

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 21 Декември 2015

    RE:Инна

    Ах, тези раздразнени "зверове". Напълно са ми ясни. Благоодаря ти, че опита. Радвам се, че ти харесаха. За следващ път, не меси тестото изобщо. Само го събери на топка. Ако много дълго стои в ръцете ти ще започне да се отделя маслото от водата и ще стане ронливо. Охлади го след това и си готова. Благодаря ти отново.

  • Гост
    Меги Вторник, 29 Декември 2015

    предполагам няма проблем да се направи с мас :) и определено ще ги направя с прясно мляко. Но..може да прозвучи малко смешно въпроса ми, но ако ги направя с мас ще се съчетае с прясното мляко нали :) Правила съм масленки ( преди известно време ) и с масло и с мас и по двата начина е вкусно, но с мас са направо топящи се в устата :) Весело посрещане на новата година :)

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 22 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus