Публикувано от в в Ястия с месо
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6732
  • Печат

Липови сармички

 

b2ap3_thumbnail_sarmi_lipa_y2.jpg

 

Продукти за 8 - 10 порции

800 г кайма смес телешко и свинско
3 стръка зелен лук, само зелената част
3 стръка пресен чесън, само зелената част
връзка джоджен
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
малка шепа ориз
3-4 с.л. олио
около 100 листа от липа
сок от 1/2 лимон

 

b2ap3_thumbnail_sarmi_lipa_y4.jpg

 

Приготвяне

* Нарежете на ситно лука, чесъна, джоджена и магданоза. Прибавете ги към каймата и заедно с ориза омесете добре. Подправете със сол и черен пипер.

* Почистете липовите листа от дръжките и ги измийте. Във всяко сложете по малко кайма и завийте на сарми.

* В тенджера подредете сармите плътно една до друга. Залейте с вода, добавете олиото и лимоновия сок и посолете. Захлупете с чиния за да не изплуват сармите по време на готвенето. Задушете на тих огън около 45 минути.

* Сервирайте сармичките топли с кисело мляко.

* Единствено по това време на годината може да направите сарми с липови листа. Наберете млади, светлозелени листа. Тъй като са много нежни не е нужно да ги попарвате предварително, преди да ги навиете на сарми. По време на месенето на каймата добавете малко вода за да стане по-сочна. Тъй като липовите листа нямат характерен вкус  и аромат, подправете богато каймата с пресните зеленчуци и в никакъв случай не пропускайте лимона.

 

b2ap3_thumbnail_sarmi_lipa_y1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Филиз Мехмед Вторник, 05 Май 2015

    Чудесна идея.. Не знаех, че от липови листа също стават сармички :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 06 Май 2015

    Много ще се радвам да опиташ, а още повече, ако ти харесат. Благодаря ти!

  • Гост
    Дияна Вторник, 05 Май 2015

    Здравейте Йоли, аз от известно време открих вашия сайт и много ми харесва. Всичко е перфектно приготвено, изглежда супер красиво, със сигурност и много вкусно, а за декорациите и аранжирането на снимките просто нямам думи. Голяма красота. Сърдечно ви поздравявам. А за липовите сармички, честно казано, за пръв път чувам, че може да се правят с листа от липа(съжалявам за невежеството). И го намирам за супер предложение. Най-вече защото в момента живея във Франция(не от хубаво и не че ми харесва) и тук няма(или аз не съм открила още) лозови листа. И като видях липови сармички, чак се зарадвах. Ще се опитам да направя. Дано ми се получат. Благодаря ви за чудесната идея.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 05 Май 2015

    Много си мила, Диди. Страшно се радвам, че ти харесват рецептите ми. Надявам се да ти допаднат и тези сармички. Наистина само сега е времето, през което можем да наберем листа от липа. След това стават жилави, твърди и не са ядливи. Още една идея ще ти дам. Можеш да опиташ и с листа от лешници, също стават много хубави. И те като липовите трябва сега да се берат. Благодаря ти още веднъж и изяж заради мен един кроасан с масло. Обожавам ги!

  • Гост
    Дияна Вторник, 05 Май 2015

    Ех, толкова е хубаво, когато човек общува с добри и позитивни хора. Благодаря ви Йоли, и за другата идея с листа от лешници. Разбира се ще изям, заради вас, защото ги обожавате. Аз обаче мисля, че вие можете да приготвите много по-вкусни кроасани с масло от французите. И не само това. Като гледам какви красоти сте сътворила, направо ги слагате в малкия си джоб. Бъдете жива и здрава.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 06 Май 2015

    Благодаря ти Диди. Права си, мога да направя кроасани, но просто не знаеш какво се случва у дома. Няма наяждане това нещо. Изчезват мигновено. Само от миризмата им ми призлява ...

  • Гост
    Роси-Кулинарен еликсир Сряда, 06 Май 2015

    Никога не бих се сетила за такива сарми,Йоли,ама толкова са апетитни,че ми идва да си бодна през монитора!Честит празник!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Май 2015

    Бодвай Роси. За теб, всичките! Че и още една тенджера ще ти спретна! Благодаря мила.

  • Гост
    Таня Донева Четвъртък, 07 Май 2015

    Хич да си ги нямаме такива, за Роси били всичките, ама друг път :( , аз от кога съм си заплюла чинията...
    Скъпа Йоли, това е нещо за което бях чувала от една жена на село ( Железница ), но никога не бях виждала и помисляла да опитам, но сега, след като обещаваш да е вкусно ще опитам, любопитството е по-силно от мен!
    Изключително апетитни кадри!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Май 2015

    Танче, значи втора тенджера почвам да въртя за теб. Няма как, любима си ми и това е то! Ами какво да ти кажа за сармичките... хубави са. Листата наистина не са така ароматни като на лозата, но си имат свой вкус. Много са нежни, просто се топят. Наистина само сега може да се ползват за готвене. Още няколко дена и край. Сега съм тръгнала на лов за лешникови листа. Следващите сарми ще са с тях. Благодаря ти мила.

  • Гост
    Мъх Четвъртък, 07 Май 2015

    Ех,тази свежа идея обаче няма да я реализирам. Голямо бъцкане ще да е , а аз не съм по дребните детайли. Само мога да си представя аромата на липата в цялата работа и усмивката е на лице. Прегръдка, Йоли.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Май 2015

    Няма как, Марте. Ти сама знаеш, че кулинарията изисква търпение. Не е толкова страшно да завиеш една тенджера сарми. Просто аз ги правя много малки, но така ме е учила баба. Направи си ги по-големи за да не ти се късат нервите. Много се радвам, че ги хареса. Благодаря ти!

  • zozolinka
    zozolinka Четвъртък, 07 Май 2015

    Прекрасни са сармичките ти, Йолинка! Добре, че не си гризнала една за фотосесия, че ако бях видяла и вътрешността, вероятно щях да припадна пред екрана. Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 08 Май 2015

    Ами какво да я гризвам Зори. Докато я гризна и я изяждам. Ще се радвам да опиташ, миличка. Целувка за Сънчо.

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Неделя, 10 Май 2015

    Сигурно вече всички сармички до една са разграбени, ама аз ще им се порадвам на снимка. Йолинка, ама тя твоята душа е пълна с тлкова обич - ето, храната е доказателство! Само който я обича, би я приготвил толкова хубаво! А "хубаво" ни учеха като малки в училище, че събира в себе си всички положителни качества... ;)
    Прегръдки, Йоли, и усмивки ти изпращам мнооого!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 10 Май 2015

    Благодаря ти сладурке. Много си ми милинка ти! И аз те прегръщам!

  • Гост
    Elka Vocasek Четвъртък, 21 Май 2015

    Страхотна идейка Йоли!За първи път чувам за сърмички с липови листа,и понеже обожавам зеленийки,още утре отивам да си накъсам!Благодаря ти миличка!!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 21 Май 2015

    Благодаря ти Ели. Убедена съм, че ще ти харесат. Но мисля, че малко си позакъсняла с листата. Вярно е, че има липи, които се разлистват по-късно, но внимавай какво късаш. Опасявам се, че листата са вече твърди и негодни за ядене. Бери само най-първите листа по клоните, а най-добре от издънките, ако има такива. В случая трябва да попариш листата, наистина се страхувам , че са преминали фазата си за готвене. Благодаря ти и успех.

  • Гост
    Elka Vocasek Четвъртък, 21 Май 2015

    Благодаря ти за бързия отговор мила Йоли!При нас е още студено и липите още не цъфтят!Всичко се развива по бавно отколкото в България,затова се надявам,че листенцата ще бъдат крехкички!Утре ще ти пиша!Лек и успешен ден!Целувки!!!!

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 24 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus