Публикувано от в в Украси
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6773
  • Печат

Лесни шоколадови украси

b2ap3_thumbnail_1.jpg

 

Ще ви покажа няколко начина за работа с шоколад. Лесни, забавни, приятни и ефектни. Много пъти са ме питали например как се правят шоколадови панделки. Реших нагледно да ви покажа как става това, как се правят пурички, стружки, звездички, елхички и т.н. Наистина е много лесно и всеки от вас ще се справи без проблеми. А ако случайно нещо се счупи, напука или  не ви хареса, не се притеснявайте. Просто претопете шоколада отново, сложете го в някой кекс или просто си го хапнете.

Да започнем с панделките.

 

b2ap3_thumbnail_2.jpg

 

 * Като начало трябва да стопите шоколада на водна баня. Ще ви припомня накратко някои от по-важните неща за работа с шоколад. Сипете 2/3 от шоколада, който сте приготвили в порцеланов или глинен съд, нарязан или начупен на парченца. Водата за водната баня не трябва да завира. След като шоколада се стопи прибавете към него останалата 1/3. Бъркайте, докато се получи плътна, лъскава и гладка смес. По този начин вие темперирате шоколада, което ще запази неговата лъскавина и еластичност. Ако разполагате с домакински термометър можете да следите температурата на вече темперирания шоколад. Тя трябва да е близка до телесната - около 35*С. Ако пък нямате термометър, просто топнете пръст в стопения шоколад. Ако не ви пари значи е добре.

* След като шоколадът вече е темпериран може да правите с него най-различни неща. За панделките си нарежете лентички от ацетатна хартия с различна дължина и ширина. Ако нямате може да си купите от книжарницата най-обикновени найлонови папки, които лесно се огъват. Намажете лентичките от едната страна с тънак слой шоколад, прегънете ги и слепете краищата им. Така ще получите различни по размери ушички за панделката. Оставете ги изправени на едната им страна върху дъска докато се втвърдят добре поне за няколко часа. На снимката виждате подобни елементи от ацетатна хартия с нотички.

 

b2ap3_thumbnail_3.jpg

 

* Отлепете внимателно фолиото и монтирайте отделните части върху торта или сладкиш като предадете вид на панделка. Колкото по-неподредена, нестандартна, артистична и небрежна я направите, толкова по-красиво ще стане. Избягвайте абсолютната симетрия, иначе тортата ви ще стане толкова перфектна, че ще заприлича на американска. Нали ги знаете техните страхотни торти? Всичко е толкова съвършено, че не се знае дали става за ядене и те е страх даже да ги пипнеш. Е, вие си знаете, но аз определено не съм фен.

* И така, имате си чудесна панделка. Може да ползвате бял, млечен или натурален шоколад, както и да оцветите белия шоколад с бои.

 

b2ap3_thumbnail_4.jpg

 

 * Ако излеете шоколада на плота и го разстелете на тънко можете да си направите различни пурички,фунийки, заврънтулки.

 

b2ap3_thumbnail_5.jpg

 

 * Наблюдавайте кога ще започне да се стяга шоколада. Трябва да е засъхнал отгоре, но да е пластичен.Ако е напълно втвърден ще се начупи. Сега вземете една най-обикновена шпакла от железарията. Купила съм си я за стотинки, а върши перфектна работа. Професионалните сладкарски са много скъпи и според мен е напълно излишно да си давате парите, при условие, че всички сме просто любители, а не професионалисти. Изстържете с шпаклата различни на вид и размер фигурки, а после с тях украсете кремове, сладоледи и сладкиши. Може да ги съхранявате дълго в затворена кутия.

 

b2ap3_thumbnail_6.jpg

 

b2ap3_thumbnail_7.jpg

 

* На лист хартия за печене нарисувайте каквото желаете, каквото въобще ви хрумне. Обърнете я и от другата страна ще видите, че ясно си личат контурите на рисунъка. Сипете шоколада в пош с тънък накрайник , във фунийка от хартия за печене или просто в найлоново пликче, на което ще отрежете връхчето.

 

b2ap3_thumbnail_8.jpg

 

* По Коледа правих елхички и снежинки и затова сега ще ви покажа тях, но можете наистина да нарисувате всичко. Просто рисувайте с шоколад като с молив.

 

b2ap3_thumbnail_9.jpg

 

b2ap3_thumbnail_10.jpg

 

* А след като всичко добре засъхне и се втвърди украсете кексове, торти и кремове. Искрено се надявам да съм ви била полезна. Забавлявайте се!

 

b2ap3_thumbnail_11.jpg

 

b2ap3_thumbnail_12.jpg

 

b2ap3_thumbnail_13.jpg

 

b2ap3_thumbnail_14.jpg

 

Искам да ви покажа и как може да облечете изцяло една торта в шоколад. Лично аз търсих ефект на опакована в хартия торта.

 

b2ap3_thumbnail_17.jpg

 

Стопете си шоколада, както вече знаете и го размажете на тънък пласт върху найлоново фолио. Ако фолиото е малко просто слепете две или три парчета. Не се старайте да го опъвате перфектно. Нека е леко нагънато за да се получат гънки и по шоколада.

 

b2ap3_thumbnail_18.JPG

 

Преди това е добре да си отбележите с молив какъв диаметър ви е нужен за да се покрият изцяло и страниците на тортата. Аз все "на око" го правя и винаги е в повече. Но по-добре така, отколкото да не ви стигне. Облечете тортата с намазаното фолио и добре притиснете навсякъде с ръце.  Приберете я за един час в хладилника. След като шоколадът се стегне и махнете фолиото просто изрежете излишъка с остър нож. Запазете изрезките и ги ползвайте за сладкиши или бисквити.

 

b2ap3_thumbnail_19.jpg

 

Това е всичко. По същият начин може да облечете руло или правоъгълна торта. Ако желаете намажете шоколада с перлени боички.

последно модифициран в
Отбелязана с: украси

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Деси Колева Сряда, 03 Декември 2014

    с молба за помощ

    Йоли, къде бъркам? Не успявам да си разтопя шоколада. Първоначално започва прекрасно, обаче след това става ужасно твърда и неподатлива смес:-(

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 03 Декември 2014

    RE:с молба за помощ

    Десинка, какъв шоколад ползваш? Много от тези, които продават по магазините за ядене са пълни с нишесте и не стават за нищо, камо ли за стопяване. Според мен никъде не бъркаш. Всеки нормален шоколад би се стопил идеално дори и ако го оставиш на топличко, на парното например. Другото е, ако ти е много силно температурата или е попаднала вода в шоколада, но не ми се вярва. Я кажи ми първо какво точно правиш. Ще оправим нещата, не се тревожи.

  • Гост
    Параскева Спасова Понеделник, 29 Декември 2014

    Здравей Йоли!:)
    Искам да направя шоколадова панделка.Имам черен шоколад на Милка дали ще се получи.Другото което ме интересува с какво трябва да залепя елементите на панделката?
    Весело изкарване на Новата Година!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 29 Декември 2014

    Здравей Параскева. Честно да ти кажа, винаги съм ползвала само кувертюр. Има само един начин да разбереш. Да пробваш. Или ще стане добре, или не. Моите опасения за тези шоколади са, че след като се направи украсата тя не винаги стяга добре. Просто си остава мека. Слагат им нишесте и какви ли не други примеси ... знам ли ги. Виж, направи си го шоколада. Ако случайно не стане не губиш нищо. Махаш го от хартията и си го използваш за бисквити, кремове, глазури и т.н. А иначе панделките се залепват само и единствено пак с шоколад. Като ти се втвърдят добре елементите на панчелката ги слепваш с малко стопен шоколад, но да не е топъл. Това е. Аз като ги редя върху торта изобщо не ги слепвам, а просто ги набождам отгоре в крема във форма на панделка. Успех ти желая, дано стане без проблеми. Все пак Милка е качествена фирма. Весели празници ти желая.

  • Гост
    Параскева Спасова Понеделник, 29 Декември 2014

    Благодаря ти много !
    Преди един месец ползвах точно кувертюр и пак не ми се получи.Живея в малък град и проблема е,че няма такъв шоколад,трябва да ползвам само Линд,купила съм 200 гр от него за торта "Династия",ако трябва ще купя и за панделките.:)
    Всичко Хубаво!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 30 Декември 2014

    Параскева, недей да правиш панделките с Линд. Много е хубав този шоколад, ползвай го за друго. Купи си най-нормален от магазина и пробвай с него. Отговорих ти преди миг за Династията. Виж в Лидл дали няма натурален шоколад. А иначе за всички шоколадови украси най-важно е темперирането на шоколада. Ако успееш с това, проблеми няма да имаш оттук нататък. Успех ти желая и весели празници!

  • Гост
    Ани Вторник, 19 Април 2016

    Йоли, бихте ли казали от къде купувате перлените боички?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Април 2016

    Разбира се, мила Ани! Куупувам изобщо всички сладкарски материали, включително и шоколада от фирма "Змееборец" или "Надежда Костадинова". Това е една и съща фирма с две имена. Магазинът им е в София в кв. Редута на ул. Кадемлия 6. Можеш и онлайн да си ги поръчаш. Правят доставки с наложен платеж. Имат и страница във Фейсбук. Потърси ги и поразгледай.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 22 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus