Публикувано от в в Сладки закачки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7917
  • Печат

Лимонов лава кейк

 

b2ap3_thumbnail_lemon_lava_cake_2.jpg

 


   Шоколадовият лава кейк е може би един от най-предпочитаните десерти в света. И има защо! Комбинацията от шоколад и масло е повече от великолепна! Вкусът на този сладкиш е изискан и може да задоволи прищевките и на най-капризните.

   Днес ви предлагам един друг вариант на лава кейк. Всъщност, два варианта. Опитах два различни начина и на снимките може да видите, че видимо почти няма разлика. Но вкусово са различни. Единият е със силно изразен лимонов вкус и свежа леко кисела нотка, а другият е по-сладък и преобладава млечният вкус. Ще напиша и двата варианта, а вие сами преценете на кой да се спрете.

 

 

b2ap3_thumbnail_lemon_lava_cake_3.jpg


Продукти за 6-8 десерта

120 г бял шоколад
120 г масло
50 г пудра захар
фино настъргана кора от 1 голям лимон
4 яйца
2 жълтъка
ванилия
80 г брашно
настъргана кора от 1 лимон
6-8 с.л. лимонов кърд

Приготвяне

* В тиган или тенджера с незалепващо покритие стопете на слаб огън шоколада, маслото, лимоновата кора и захарта. Махнете от котлона и оставете леко да се охлади.

* В купа разбийте на пяна с вилица яйцата и жълтъците. Налейте ги при маслото и добре разбъркайте. Накрая добавете брашното и ванилията.

* Намажете малки купички за крем карамел с масло и ги посипете с брашно. Разпределете в тях сместа.

* Сложете лимоновият кърд в пош. В средата на всеки сладкиш шприцовайте около 1 с.л. от него.

* Загрейте фурната на 200*. Изпечете сладкишите за около 10-13 минути. Щом отгоре започнат да се зачервяват, а отстрани леко да се отделят са готови.

* Извадете ги и ги оставет да се охладят за 5 минути. С ножче минете леко по края на сладкишите за да може да ги извадите по-лесно. Обърнете в чиния и сервирайте десерта попъл.

 

b2ap3_thumbnail_lemon_lava_cake_1.jpg

 

   Вторият вариант е абсолютно същия, но липсва лимоновият кърд. И двата са много всукни, но като че ли този с лимонов кърд ми хареса една идея повече, може би заради по-свежият вкус и леката киселина от лимоновия кърд. Ще се радвам, ако опитате  този десерт. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_lemon_lava_cake_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Дани Бинева Сряда, 11 Май 2016

    Страшно изкушаващо изглежда! Йоли, просто си перфектна!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Май 2016

    Благодаря ти мила Дани. Радвам се, че ти хареса.

  • Гост
    bety Сряда, 11 Май 2016

    Мммм! За мен от двата моля! Страхотия! Колкото обичам шоколадови неща, толкова и лимонови!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Май 2016

    Давам два, ама ще ми нарисуваш някоя картина, нали? От твоите, дето само ти ги можеш. Благодаря ти миличка!

  • Гост
    Ренета Тодорова Сряда, 11 Май 2016

    Йоли, с тази рецепта направо ме уцели. Това е МОЯТ лава кейк. Шоколадовият също е хубав, но аз не съм голям фен на шоколада. А лимоните са моята слабост. Обожавам ги под всякаква форма.:D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Май 2016

    Ренка, много се радвам. Казвам го, защото наистина е много лимоново всичко, особено, ако се направи с лимоновия крем вътре. Нищо общо няма на вкус с традиционния лава кейк. Просто вътрешността е течна. Странен десерт, но хубав. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти!

  • Гост
    Елена Четвъртък, 12 Май 2016

    Здравей Йоли! ( Позволявам си да пиша на "ти", тъй като те чувствам много близка, може би защото и аз съм родена и живея в Бургас). За първи път пиша в блага ти, но затова пък редовно следя какво ново си сътворила и гледам предаването ти по телевизията. Малко е да се каже, че съм възхитена. Всичко е перфектно.
    Имам въпрос - след като сместа се изсипе в купичките, върху тях се шприцова лимоновия крем? Правилно ли съм разбрала?
    Аз правя шоколадовия кекс лава, става много вкусен и винаги е много сполучлив. Сега искам да опитам и лимоновия.
    Благодаря ти! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 12 Май 2016

    Много си ми мила, Ели! Благодаря ти! Разбира се, че на "ти"! Когато се говори за вкусна храна официалностите нямат място. Поне аз така мисля и с всички хора тук си говорим на "ти". Бургас, Бургас ... рана в сърцето ми е това. Така се стече моят живот, че съм си далеч от най-милото и любимо място на света! Не съществува по-красиво, топло и уютно място за мен! Е, размечтах се. Изяж една цаца и изпий едно Бургаско за мен.

    За сладкиша да кажа, че се отнесох .. Кремът се шприцова, да. Но като сипеш кексовото тесто във формичките шприцваш малко крем не отгоре върху него, а вътре. Потопи шприца в кексчето и тогава го стисни за да го напълниш. Май несъм обяснила много добре как става в рецептата. Разбра ли ме сега? Ако не, паш ще се опитам да обясня. Сетих се, че по същият начин съм пълнила едни кексчета. Ето ти линк, малко по-надолу в рецептата има работна снимка. Надявам се, че от нея ще стане малко по-ясно.

    Благодаря ти за доверието и хубавите думи, Ели. Надявам се и тази лава да ти хареса.

    http://yoli.bg/entry/palneni-makovi-kekscheta

  • Гост
    Добринка Иконому Четвъртък, 12 Май 2016

    Днес направих лимоновия крем,който е неописуем на вкус и утре ще направя и кейкчетата!Благодаря,Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 12 Май 2016

    И тук ти благодаря от сърце, мила. Наистина консистенцията на крема ти е повече от перфектна! Много, много ти благодаря за доверието. И даже си направи труда да ми пишеш и тук, и във Фейсбук. Много ценя това внимание! Много!

  • Гост
    Елена Петък, 13 Май 2016

    Благодаря за обяснението, видях линка. Ще го направя и пак ще пиша. Много добре си обяснила как се прави.
    Желая ти здраве и вдъхновение. А бирата и цацата я имаш;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 13 Май 2016

    Е това е! Благодаря ти! Наздраве, голям кеф ще ми доставиш!

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Петък, 13 Май 2016

    Ех, Йоли, влюбена съм в теб, но сега и в тази лимонова лава! Ще трябва да постигна това съвършенство! Лимоновия вкус никога не е бил толкова изкушаващ досега! Прегръдки най-топли :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 13 Май 2016

    Душичка сладка! А кой направи днес този умопомрачителен шахматен чийзкейк? Уникален е, Люси! Много си ми талантлива!

  • Светулка
    Светулка Неделя, 15 Май 2016

    Сега и лимонов лава кейк след крема - изкусително! Този лимонов аромат ще ме преследва докато не го направя:D Обичам шоколадов лава кейк, но лимоновият ми се вижда толкова фин и свеж! Йоли, неизчерпаема си на идеи и красота!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 16 Май 2016

    Ами той този лава кейк беше продиктуван от лимоновия крем. Просто се чудих къде да го вложа след като го направих и ето, лимоновия лава кейк е на лице. Хубав стана, ще се радвам да опиташ, Светулче. Благодаря ти.

  • Гост
    Кари Понеделник, 16 Май 2016

    Йоли, много харесвам твоите рецепти и трябва да призная, че не веднъж съм впечатлявала гостите си с тях. Рецептата ти за шоколадова лава кейк е любима на всички вкъщи, а ина приятелите, на които съм я приготвяла. Определено ще пробвам и тази! Успех и благодаря за страхотните рецепти!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 17 Май 2016

    Благодаря ти Кари. Много си мила! Ще се радвам, ако ти хареса и този вариант на лава кейк!

  • Гост
    Мариям Вторник, 17 Май 2016

    Въпрос

    Здравейте,купичките с кейк директно във фурната или се поставят в тава преди това?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 19 Май 2016

    RE:Въпрос

    Няма никакво значение, Мириям. Ти си прецени. Ако са стабилни и не ти се клатушкат насам-натам си ги сложи директно без тава. Но принципно тавата улеснява след това изваждането, иначе не играе никаква роля при печенето. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!

  • Гост
    Майа Събота, 21 Май 2016

    Здравей, Йоли.Може ли да се сложат в камерата,като шоколадовете лава кексчета и да се изпекат когато ни се доядат :-)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 21 Май 2016

    О, да, Маче. Можеш спокойно да ги сложиш като при нормалния лава кейк. То си е същото, няма кой знае каква разлика.

  • Гост
    Мария Атанасова Понеделник, 30 Май 2016

    Здравей, Йоли!
    Разглеждайки твоите рецепти преди няколко дни попаднах на тази прекрасна рецепта. Е, нямам думи да кажа колко е добра. Вярно е, че ми отне малко повече време, защото си направих първо лимоновия кърд който е фантастичен, после и кексчетата,внимателно шприцовах добре и се получи невероятен десерт изпълнен с ароматен ,нежен лимонов вкус.
    Благодаря ти, мила!
    Сърдечен поздрав! Мария

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Юни 2016

    Ах, Мими! Аз ти благодаря! И то от душа и сърце! Много, много се радвам, че ти е харесал този десерт. Благодаря ти отново за хубавите думи и доверието!

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 27 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus