- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 10584
- 24 коментара
- Абонирайте се
- Печат
Лимонов лава кейк
Шоколадовият лава кейк е може би един от най-предпочитаните десерти в света. И има защо! Комбинацията от шоколад и масло е повече от великолепна! Вкусът на този сладкиш е изискан и може да задоволи прищевките и на най-капризните.
Днес ви предлагам един друг вариант на лава кейк. Всъщност, два варианта. Опитах два различни начина и на снимките може да видите, че видимо почти няма разлика. Но вкусово са различни. Единият е със силно изразен лимонов вкус и свежа леко кисела нотка, а другият е по-сладък и преобладава млечният вкус. Ще напиша и двата варианта, а вие сами преценете на кой да се спрете.
Продукти за 6-8 десерта
120 г бял шоколад
120 г масло
50 г пудра захар
фино настъргана кора от 1 голям лимон
4 яйца
2 жълтъка
ванилия
80 г брашно
настъргана кора от 1 лимон
6-8 с.л. лимонов кърд
Приготвяне
* В тиган или тенджера с незалепващо покритие стопете на слаб огън шоколада, маслото, лимоновата кора и захарта. Махнете от котлона и оставете леко да се охлади.
* В купа разбийте на пяна с вилица яйцата и жълтъците. Налейте ги при маслото и добре разбъркайте. Накрая добавете брашното и ванилията.
* Намажете малки купички за крем карамел с масло и ги посипете с брашно. Разпределете в тях сместа.
* Сложете лимоновият кърд в пош. В средата на всеки сладкиш шприцовайте около 1 с.л. от него.
* Загрейте фурната на 200*. Изпечете сладкишите за около 10-13 минути. Щом отгоре започнат да се зачервяват, а отстрани леко да се отделят са готови.
* Извадете ги и ги оставет да се охладят за 5 минути. С ножче минете леко по края на сладкишите за да може да ги извадите по-лесно. Обърнете в чиния и сервирайте десерта попъл.
Вторият вариант е абсолютно същия, но липсва лимоновият кърд. И двата са много всукни, но като че ли този с лимонов кърд ми хареса една идея повече, може би заради по-свежият вкус и леката киселина от лимоновия кърд. Ще се радвам, ако опитате този десерт. Да ви е сладко!
последно модифициран в
Коментари
-
Сряда, 11 Май 2016
Мммм! За мен от двата моля! Страхотия! Колкото обичам шоколадови неща, толкова и лимонови!
· Yoli харесват коментара. -
Сряда, 11 Май 2016
Йоли, с тази рецепта направо ме уцели. Това е МОЯТ лава кейк. Шоколадовият също е хубав, но аз не съм голям фен на шоколада. А лимоните са моята слабост. Обожавам ги под всякаква форма.
· Yoli харесват коментара. -
Четвъртък, 12 Май 2016
Здравей Йоли! ( Позволявам си да пиша на "ти", тъй като те чувствам много близка, може би защото и аз съм родена и живея в Бургас). За първи път пиша в блага ти, но затова пък редовно следя какво ново си сътворила и гледам предаването ти по телевизията. Малко е да се каже, че съм възхитена. Всичко е перфектно.
Имам въпрос - след като сместа се изсипе в купичките, върху тях се шприцова лимоновия крем? Правилно ли съм разбрала?
Аз правя шоколадовия кекс лава, става много вкусен и винаги е много сполучлив. Сега искам да опитам и лимоновия.
Благодаря ти!· Yoli харесват коментара. -
Четвъртък, 12 Май 2016
Много си ми мила, Ели! Благодаря ти! Разбира се, че на "ти"! Когато се говори за вкусна храна официалностите нямат място. Поне аз така мисля и с всички хора тук си говорим на "ти". Бургас, Бургас ... рана в сърцето ми е това. Така се стече моят живот, че съм си далеч от най-милото и любимо място на света! Не съществува по-красиво, топло и уютно място за мен! Е, размечтах се. Изяж една цаца и изпий едно Бургаско за мен.
За сладкиша да кажа, че се отнесох .. Кремът се шприцова, да. Но като сипеш кексовото тесто във формичките шприцваш малко крем не отгоре върху него, а вътре. Потопи шприца в кексчето и тогава го стисни за да го напълниш. Май несъм обяснила много добре как става в рецептата. Разбра ли ме сега? Ако не, паш ще се опитам да обясня. Сетих се, че по същият начин съм пълнила едни кексчета. Ето ти линк, малко по-надолу в рецептата има работна снимка. Надявам се, че от нея ще стане малко по-ясно.
Благодаря ти за доверието и хубавите думи, Ели. Надявам се и тази лава да ти хареса.
http://yoli.bg/entry/palneni-makovi-kekscheta -
Четвъртък, 12 Май 2016
Днес направих лимоновия крем,който е неописуем на вкус и утре ще направя и кейкчетата!Благодаря,Йоли!
· Yoli харесват коментара. -
Петък, 13 Май 2016
Благодаря за обяснението, видях линка. Ще го направя и пак ще пиша. Много добре си обяснила как се прави.
Желая ти здраве и вдъхновение. А бирата и цацата я имаш· Yoli харесват коментара. -
Петък, 13 Май 2016
Ех, Йоли, влюбена съм в теб, но сега и в тази лимонова лава! Ще трябва да постигна това съвършенство! Лимоновия вкус никога не е бил толкова изкушаващ досега! Прегръдки най-топли
· Yoli харесват коментара. -
Неделя, 15 Май 2016
Сега и лимонов лава кейк след крема - изкусително! Този лимонов аромат ще ме преследва докато не го направя
Обичам шоколадов лава кейк, но лимоновият ми се вижда толкова фин и свеж! Йоли, неизчерпаема си на идеи и красота!
· Yoli харесват коментара. -
Понеделник, 16 Май 2016
Йоли, много харесвам твоите рецепти и трябва да призная, че не веднъж съм впечатлявала гостите си с тях. Рецептата ти за шоколадова лава кейк е любима на всички вкъщи, а ина приятелите, на които съм я приготвяла. Определено ще пробвам и тази! Успех и благодаря за страхотните рецепти!
· Yoli харесват коментара. -
Вторник, 17 Май 2016
Въпрос
Здравейте,купичките с кейк директно във фурната или се поставят в тава преди това?
· Yoli харесват коментара. -
Събота, 21 Май 2016
Здравей, Йоли.Може ли да се сложат в камерата,като шоколадовете лава кексчета и да се изпекат когато ни се доядат :-)
· Yoli харесват коментара. -
Понеделник, 30 Май 2016
Здравей, Йоли!
Разглеждайки твоите рецепти преди няколко дни попаднах на тази прекрасна рецепта. Е, нямам думи да кажа колко е добра. Вярно е, че ми отне малко повече време, защото си направих първо лимоновия кърд който е фантастичен, после и кексчетата,внимателно шприцовах добре и се получи невероятен десерт изпълнен с ароматен ,нежен лимонов вкус.
Благодаря ти, мила!
Сърдечен поздрав! Мария· Yoli харесват коментара.
Страшно изкушаващо изглежда! Йоли, просто си перфектна!