Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2813
  • Печат

Лека кокосова торта

 

 


Продукти за блата

5 белтъка
1 ч.ч.захар
1 ванилия
180 г кокосови стърготини

Продукти за крема

400 г изцедено кисело мляко
120 г пудра захар
100 мл течна сметана
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон

600 г  череши или ягоди
2 листа индрише - само за черешите
1 ванилия
10 г желатин (1 пакетче)

 

Приготвяне

* Сложете черешите/ягодите  в тефлонов съд и ги посипете с 3-4 с.л. захар. Сложете ванилията и листата индрише / само за черешите/ и кипнете на котлона за 2-3 мин. Накрая прибавете и желатина, разбъркайте и оставете черешите/ягодите добре да се охладят.

* Разбийте белтъците на сняг, прибавете постепенно захарта и разбийте до пълното и разтваряне. Сипете ванилията. Накрая с внимателно бъркане добавете кокосовите стърготини. Изпечете сместа на два блата в тортена форма, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 150*фурна докато блатовете се изсушат и станат твърди, хрупкави и златисти.

* Разбъркайте на крем млякото със захарта. Добавете ванилията и лимоновата кора. Разбийте сметаната на сняг и я смесете внимателно с млякото. Накрая добавете и половината от черешите/ягодите. Разбъркайте и слепете двете кокосови кори с готовият крем.

* Намажете тортата с част от крема, посипете с кокос и гарнирайте с останалите череши/ягоди. Ако желаете украсете с разбит белтък с пудра захар. Да ви е сладко!

Ако нямате пресни плодове, ползвайте замразени или от компот.

 

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • franadeto
    franadeto Сряда, 18 Февруари 2015

    Тази ми е любимата торта на всички времена! Приготвих я поне 3 пъти и всеки път се получава изключително вкусна, дори при моите скромни, направо никакви сладкарски/кулинарни умения :) Благодаря, Йоли! Определено ме ентусиазираш да пробвам да покорявам нови върхове в изцяло непознато за мен поприще, каквото е готварството :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 18 Февруари 2015

    Много ти благодаря, Наде! Щом три пъти я приготвяш и се получава добре, значи никак не ти е непознато това поприще. Напротив, страхотна си! Много, много ти благодаря. Страшно се радвам, че ти харесва.

  • Гост
    Миглена Вторник, 20 Октомври 2015

    Здравейте. С какъв размер и дебелина приблизително се получават блатовете?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 20 Октомври 2015

    Здравей Миглена. Размера зависи само от теб самата. Зависи каква тортена форма имаш. Ако е с 26-28 см големина блатовете ще станат около 1 пръст дебели. Ако е по-малка ще са още по-дебели, но тогава пък можеш да изпечеш тестото на няколко пъти, а не само на два. Можеш да направиш съвсем тънки кори, като за Гараш торта. Всичко зависи само и единствено от това, кое на теб ти харесва. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus