Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5463
  • Печат

Лавандулова торта с ягоди

 

b2ap3_thumbnail_lavender_-strawberry_cake_3.jpg

 

Продукти за блата

3 яйца
85 г захар
75 г брашно смесено с 1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
1 с.л. цветчета лавандула

Продукти за пълнежа

500 г ягоди
1 с.л. цветчета лавандула
2-3 с.л. ягодов или малинов конфитюр
150 г кисело мляко
200 мл течна сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
15 г желатин

Продукти за глазурата

120 г меко масло
2 с.л. пудра захар
200 г натурално крем сирене
ванилия

 

b2ap3_thumbnail_lavender_-strawberry_cake_2.jpg


Приготвяне

* Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. Разбийте на сняг белтъците. Прибавете на тънка струйка половината захар и разбийте още 2-3 минути. Останалата захар сипете при жълтъците и разбийте на гъст крем. Сложете ванилията и лавандулата. Към разбитите жълтъци прибавете брашното, като го редувате с белтъците. Бъркайте внимателно с лопатка или лъжица. Покрийте дъното на малка тортена форма (20 см) с хартия за печене, а стените намажете с масло. Сипете вътре тестото и загладете. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 30-35 минути. След като добре се охлади го разрежете на три тънки платки.

* Нарежете ягодите на кубчета и заедно с лавандулата и конфитюра ги кипнете за 2-3 минути. Мажнете от котлона и прибавете половината желатин. Разбъркайте докато се стопи желатина и оставете да изстине.

* Разбийте сметаната на сняг. В края на разбиването добавете захарта и ванилията. Залейте останалият желатин с малко студена вода и след като набъбне го стопете на водна батя или слаб котлон. В купа разбъркайте киселото мляко със стопения желатин. Добавете половината от ягодите и смесете всичко със сметаната.

* За глазурата разбийте по отделно добре маслото с пудрата захар и крем сиренето. Внимателно смесете двата крема, като добавяте на малки части разбитото сирене към маслото. Овкусете с ванилия. Ако желаете два цвята, оцветете 1/3 от крема с малко хранителна розова или червена боя.

* Сглобете тортата: поставете едната платка на дъното на равна кръгла чиния. Пристегнете с ринг. От вътрешната страна на ринга сложете ленти ацетатно фолио. Намажете блата с половината от ягодите и загладете. Върху тях сипете от сметановия крем. Поставете втората платка и повторете същото. Завършете с третата платка. Притиснете с ръце за да се спои добре тортата. Приберете в хладилника за няколко часа докато се желира кремът.

* Отстранете ринга и ацетатното фолио. Измажете тортата с глазурата и украсете с цветчета лавандула. Да ви е сладко!

* Ако искате голяма торта увеличете двойно всички продукти. През останалите сезони, когато няма свежа лавандула може да ползвате сушена. Тортата не е много сладка, опитайте крема и подсладете по ваш вкус. Ако обичате сочни торти сиропирайте трите платки със захарен сироп или ягодов компот. Тортата е най-вкусна, ако преди сервиране я оставите на стайна температура за час - два.

 

b2ap3_thumbnail_lavender_-strawberry_cake_1.jpg

 

По идея на Sweet Dreams

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    bety Четвъртък, 07 Юли 2016

    Тази торта много, много ми харесва! С любимите лавандула и ягоди! Много вкусно звучи!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 08 Юли 2016

    Благодаря ти Бети. Много се радвам, че ти хареса. Добра е комбинацията от лавандула и ягоди, да.

  • Гост
    Данка Лазарова Петък, 08 Юли 2016

    Йоли, перфектна както винаги...страхотно предложение за един толкова запомнящ се летен десерт! Благодаря ти че те има и че споделяш всичко това с нас, твоите почитатели и приятели...винаги научавам нещо ново и полезно от теб! Ти си благословен Ангел скъпа - бъди винаги така лъчезарна и уникална с твоите кулинарни творби! Благодаря!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 08 Юли 2016

    О, Дани, колко си мила! Благодаря ти за добрината. Усмихна ме, да знаеш!

  • Гост
    Ваня Петък, 08 Юли 2016

    уникална

    Йоли миличка , ако ми позволиш така да се обърна към теб , ти си наистина творец по душа и умора нямаш .
    Но аз всъщност не се учудвам защото разбрах ,че си зодия Рибка и си ден след мен. Много ти благодаря за твоите творения и силата ,която ми предаваш да продължавам да се занимавам с кулинария и по-честичко със сладкарството макар ,че моята професия е диаметрално противоположна - счетоводство . Браво за сетен път , подслади ми душицата и днес !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 08 Юли 2016

    RE:уникална

    Благодаря ти, Ванче. Много си мила, Рибке. Радвам се, че ти харесват нещата, които правя. И аз съм като теб, със съвършено различна професия от кулинарната. Но и ти сама виждаш, че не е нужно да си професионалист за да завъртиш нещо вкусно. Много съм щастлива, че те стимулирам. Благодаря ти мила.

  • Гост
    Елена Петък, 08 Юли 2016

    Йоли,
    чудесна лятна торта, ароматът на лавандула е прекрасен.
    Поздрави !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 08 Юли 2016

    Благодаря ти Ели. Наистина се получи хубава комбинация между ягоди и лавандула.

  • Светулка
    Светулка Събота, 09 Юли 2016

    Kаква прелест, Йолинка! Наслада за сетивата. Ти си неизчерпаем извор на красота и вдъхновение. Усмихна ме в дъждовната и студена Сиатълска утрин. Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 14 Юли 2016

    Благодаря Светле. И в Германия вали и е хладно, но е свежо. Радвам се, че ти хареса тортата.

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Сряда, 13 Юли 2016

    Йолинка, бива ли така! лято е, аз тук съм се отдала на почивка и поне два метра разстояние от печката, а при вида на тази торта пак ми променяш плановете! Чудесна е! Нямам търпение да я опитам! Прегръдки!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 14 Юли 2016

    Да не си посмяла! Ще почиваш, ще си печеш дупето на слънце и ще пиеш коктейли! Никакво готвене, никакви торти! Има време за тях.

  • Гост
    Петя Четвъртък, 14 Юли 2016

    :)

    Изглежда супер вкусна!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 14 Юли 2016

    RE::)

    Благодаря, Петя. Радвам се, че ти хареса тортата.

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 23 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus